Adventi készülődés – adventi naptár gyufásdobozból

Hamarosan kezdődik az adventi időszak, mely a karácsonyhoz legközelebb eső vasárnap előtt 4 héttel veszi kezdetét. Ez idén december 2-ára esik, s egészen karácsonyig tart. Budapesten, a Vörösmarty téren pedig már el is kezdődött a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár. Az Advent szó jelentése eljövetel, mely a latin „adventus Domini” kifejezésből (Úr eljövetele) származik. Az adventi 4 hetes időszak egy várakozás, ami az eljövetelben éri el jutalmát. (Forrás: Wikipédia)

A várakozás időszakát az adventi koszorúval szokás szimbolizálni, míg a gyerekek az adventi naptár segítségével számolhatják a karácsonyig visszalévő napok számát.

Tudtátok, hogy az adventi naptárat egy leleményes német anyuka találta ki kisfiának? A fiú nem bírta kivárni a karácsony közeledtét, s ezért kitalált neki egy játékot: egy darab papírt felosztott 24 részre, s mindegyik részre rátett 1 szelet csokit, amiből mindennap megehetett 1 db-ot a kisfia. (Forrás: Wikipédia)

Ti szoktatok adventi naptárat készíteni?

Szerintem a legegyszerűbb módja az adventi naptár készítésének, ha egyszerűen 24 db gyufásdobozt (vagy valamilyen más dobozt) összeragasztotok, majd csomagoló- vagy scrapbook papírral befeditek. A napokat filctollal is ráírhatjátok vagy ráfesthetitek  a kihúzható fiókokra, de akár kivághatjátok, s ráragaszthatjátok az egyes dobozokra. A lustábbak matricát is használhatnak a számozáshoz. Hogy ne legyen unalmas, kitalálhattok különféle formát a gyufásdobozok elrendezéséhez és összeragasztásához: a legelterjedtebb a  fenyőfa, de lehet kísérletezni harang, szánkó, csillag vagy hópehely formával is.

A múlt héten Papp Cecíliával az eharmonia.hu oldal tulajdonosával és szerkesztőjével mi is elkészítettük saját, nagyon egyszerű, fenyőfa formájú adventi naptárunkat, melyről a videót ITT nézhetitek meg.

Az eharmonia oldalon további ötleteket olvashattok karácsonyváró témakörben, ill. azt is megtudhatjátok milyen adventi, Mikulásváró programok lesznek a Vörösmarty téren, ill. Óbudán.

További inspirációk fenyőfa formájú adventi naptárra vonatkozóan:

Fenyőfa formájú adventi naptárak

Forrás

De nem feltétlenül muszáj fenyőfában gondolkodnunk. Nagyon mutatós és szép asztaldísz is lehet, ha egyesével csomagoljuk be a gyufásdobozokat, s azokat szépen elrendezzük egy tálon, vagy egy üvegben. Természetesen érdemes alulról fölfelé építkezni, s a 24-essel kezdeni, hogy ne kelljen mindig az összeset kivenni.

Adventi naptár üvegben

Forrás

Ha esetleg akasztót is ragasztunk a dobozokra, akkor akár egy girlandot is készíthetünk belőle csipeszek és egy szép zsineg segítségével.

Adventi naptár egyesével csomagolt gyufásdobozból

Forrás

S ha már girland, akkor nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is felfűzhetjük, felragaszthatjuk a dobozainkat.

Adventi naptár

Az ötlet a nlcafe adventi kalendárium fórumából származik.

 Remélem Ti is kedvet kaptatok adventi naptár készítéséhez.

Ja és tudtátok, hogy kreatív boltokban is lehet kapni sima, fehér gyufásdobozokat többféle méretben? Ez nekem kifejezetten előny, mivel az egész lakótelepen villanytűzhely van, s nem is dohányzik senki a családból.

Következő alkalommal azt nézzük meg, hogy papírból milyen adventi naptárat készíthetünk. Tartsatok velem akkor is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>