6 dolog, amit tudni érdemes az írek nemzeti ünnepéről, a Szent Patrik napról | baniko műhelye

6 dolog, amit tudni érdemes az írek nemzeti ünnepéről, a Szent Patrik napról

Szent Patrik napon, ha nem is az egész világ, de Írország és az ír közösségek biztosan zöldbe borulnak. Nemcsak az emberek viselnek ilyenkor valami zöldet - legyen az lóhere, egy zöld csokornyakkendő vagy akár a teljes öltözék, hanem a szökőkutak, folyók is. Hordószámra fogy a Guiness, felvonulásokat tartanak igazi karneváli hangulatban.

 

Zöldre festett vizű szökőkút Írországban/Fotó - Vétek Enikő

 

Dunlin -  zöld színre festett Liffey folyó

Zöld színre festett Liffey folyó

 

 

Március 17-én emlékeznek meg ugyanis az írek védőszentjük, Szent Patrik haláláról. Budapesten március 18-án, vasárnap rendezi meg az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület a már hagyományos Szent Patrik napi felvonulást és fesztivált. Ha Te sem akarsz kimaradni a mulatozásból, húzz magadra zöldet és irány a Szabadág tér!

 

1. Szent Patrik nem ír származású volt

Szent Patrik születését tekintve nem is volt ír származású. Britanniában (ókori római provincia) született 387-ben, papi családból származott. 16 éves korában ír fosztogatók elrabolták és elvitték magukkal rabszolgának. Hat évnyi raboskodás után megszökött és hazatért szüleihez. Ezután határozta el, hogy pap lesz, Írországba már felszentelt püspökként tért vissza, hogy az ott élő pogányokat kereszténységre térítse.

Szent Patrik püspök

2. Írország jelképe a háromlevelű lóhere

Igen, mert ennek az egyszerű növénynek a segítségével tette érthetővé a népnek a szentháromság tanát.

Shamrock Dodger/Fotó: Vétek Enikő

 

3. A zöld nem is zöld, hanem kék

Szent Patrik színe nem a zöld, hanem a kék volt, ezt az árnyalatot Szent Patrik kéknek is nevezték el. Ezt a színt mind a mai napig megtalálhatod címerekben vagy sportcsapatok mezein. A jelenlegi zöld valószínűleg a lóhere, mint jelkép elterjedésével vált az ünnep uralkodó színévé.

 

4. A parádé nem ír, hanem amerikai

Az első Szent Patrik napi parádét New Yorkban tartották 1762-ben, amikor egy csapat ír katona március 17-én végigvonult az utcákon, hogy megünnepljék védőszentjüket.

 

5. Igazi népünnepély

Egészen 1970-ig ez a nap vallási ünnep volt, amikor is a kocsmák zárva voltak, az emberek nem ittak. Aztán 1970-ben nemzeti ünneppé nyilvánították ezt a napot, és az ünnep jellege is megváltozott. Egyre inkább az ivás, a felvonulások, a jelmezek kerültek a középpontba. Ezen a napon körülbelül 13 millió korsó Guiness sör kerül eladásra szerte a világban.

 

6. Zöld kalapos manó és az ő aranya

A legenda szerint a koboldok (ír népmese-szereplők, a fa odvában élő erdei manók) őrzik az ősi kincset. Ha látsz egy koboldot, ne téveszd szem elől, mert elvezet téged az aranyhoz, és utadat még a szivárvány is segíti.

Zöld kalapos erdei manó, leprechaun

Forrás: Pinterest

 

Végezetül itt egy cuki kis gyerekdalocska a koboldról:

 

 

A fotókért köszönet Írországban kint élő rokonomnak, Vétek Enikőnek.

Ha tetszett a bejegyzés, ne habozz, oszd meg bátran!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: