Ajándékok a húsvéti mese mellé! | baniko műhelye

Ajándékok a húsvéti mese mellé!

A húsvéti mese mellé két letölthető bónusz játékot is adok ajándékba, hogy a tavaszi szünetben még többet játszhassatok együtt! Ez pedig nem más, mint egy memóriajáték, ill. egy házi készítésű Dobble játék. Mindkét játék a meseszereplőkre épít, segít jobban feldolgozni vizuálisan is a mesét.

20 páros memóriajáték

Házi készítésű Dobble a húsvéti mesémhez

házi készítésű Dobble játék

 

Hogyan lesz a PDF-ből játék?

  • Az e-mailben kapott linkről töltsd le a játékokat.
  • Nyomtasd ki színes nyomtatón vastagabb papírra. Én a kreatív vagy papírboltokban használatos 180 g-os műszaki rajzlapot javaslom.
  • Vágd ki értelemszerűen a vonalak mentén.
  • Ha sokszor szeretnétek vele játszani, és tartóssá szeretnéd tenni, érdemes lelaminálni.
  • Ezzek kész is vagy, indulhat a játék!

Hogyan kell játszani?

Mindkét játékkal nagyon egyszerű játszani.

Memóriajáték

A kivágott kártyákat keverjétek össze, majd képpel lefelé fordítsátok le és rendezzétek el szépen. Ezután az első játékos felfordít 2 kártyát és hangosan ki is mondja az ott látott képek nevét. Ha nem azonos visszafordítja őket. A következő játékos szintén felfordít 2 lapot. Ha azonos a kártyán látott rajz, akkor megtartja magának és még egyszer jöhet. Ha nem azonos, ő is visszafordítja. Addig tart a játék, amíg el nem fogynak a lapocskák. Az nyer, akinek a legtöbb párt sikerült megszerezni.

Házi készítésű Dobble

Keverjétek össze a kártyákat. Páratlan kártya lévén egyet tegyetek középre, a többit osszátok kétfelé. A kezetekben lévő kártyákat fordítsátok képpel lefelé. Majd ezután mindkét fél felfordít egy lapot a kezében és igyekszik a középre tett lap és a sajátja között megtalálni az azonosat. De vigyázat! Lehet, hogy kisebb vagy nagyobb a képen lévő ábra, ez akár meg is nehezítheti vagy könnyítheti a felismerést. Amikor megtalálta az azonos ábrát, akkor leteszi a sajátját a középső kártyára hangosan kimondva az ábra nevét. Ezután jöhet a következő lap. A játék addig tart, amíg valaki kezéből el nem fogynak a kártyalapok. Elsőre könnyű feladatnak látszik, de számít a gyorsaság, és gyakran a szemünk elsiklik az ábra felett és nem látjuk meg azt, ami ott van az orrunk előtt.

Hányan tudjátok játszani?

Az eredeti Dobblét kettőnél többen. Az én házi készítésű játékom azonban csak 13 lapból áll, így inkább ketten tudtok vele játszani. A memória 20 párból áll, így azzal akár 2-4 fő is játszhat vele.

Jó, jó, de mit fejlesztenek ezek a játékok?

Erről Esztit, a Kölyökfoglalkoztató bloggerét kérdeztem, aki több évig tanítónőként és óvónőként dolgozott.

Mind a memóriajáték, mind a Dobble, játék közben több területet is fejleszt gyermekednél:

  • Fejlődik a vizuális figyelme és emlékezete.
  • Fejlődik a helyzetfelismerési- és döntési képessége, a problémamegoldó gondolkodása.
  • Érzékelés-észlelés területén megtanulja észlelni az azonosságokat, különbözőségeket.
  • Fejlődik a síkbeli tájékozódási képessége.
  • A lapok megfogásával, forgatásával fejlődik a finommotorikai képessége.
  • Fejlődik a gondolkodása, hiszen csoportosítja, osztályozza, rendszerezi a kártyákon látott képeket. Összehasonlítja őket, melyik különböző, melyik egyforma.
  • A Dobble játékban a fentieken túl erősödik a keresztcsatornák működése, hiszen nem csak össze kell párosítania a képeket, de ki is kell mondania a nevüket.
  • A gondolkodás fejlesztését segíti a képek csoportosítása: szín, forma, méret szerint, az egyformák felismerése.
  • A szabályok (betartása?) pedig segíti gyermeked tudatos fegyelmezettségének kialakítását. Erősíti a monotónia tűrést, a kitartást, a kudarctűrő képességét.

Ne feledd ezeket a játékokat ajándékba kapod a húsvéti mesefüzetem megvásárlásakor. Ha Te is szeretnéd őket, kattints ide!

Örömmel és mosollyal teli játékot kívánok!

B.Anikó

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: