Anyák napi dekupázsolt kép | baniko műhelye

Anyák napi dekupázsolt kép

A hírlevelemre feliratkozók már tudják, hogy a Facebook oldalamon 1 héten keresztül, naponta 2-3 anyák napi ötletet mutatok be. Most elkészült az első saját ötletem is ebben a témában. Sok év kihagyás után egy dekupázsolt képet készítettem. Alkotó kedvű anyukáknak és iskolás gyerekeknek ajánlom elsősorban, mert egy kis gyakorlat kell ahhoz, hogy az egyrétetű szalvétát gyűrődésmentesen rásimítsuk a dekorálandó felületre. (Én is leszedtem a falemezről az első szalvétát, mert elszakadt. Még szerencse, hogy 4 azonos minta található a kiválasztott szalvétán.) Persze a kicsik is segíthetnek a vágásban, ragasztásban, ill. nekik is mutatok majd általuk is megvalósítható ötletet.

Tehát nézzük is, hogy mi szükséges a kép elkészítéséhez. (A fotóról sajnos pár dolog lemaradt, ill. tévedésből nem papírhoz való ragasztót fotóztam le.)

kellekek

 • 16x16 cm-es fa fúrt lemez,
 • 1 db virágos szalvéta (lehet kicsi vagy nagy alakú),
 • dekupázs ragasztó,
 • dekupázs lakk (vagy amit én is használok: ragasztó és lakk egyben),
 • fehér akrilfesték az alapozáshoz,
 • a szalvétához illő színes papír(ok),
 • dekorelemek (pl. előre kivágott dekorgumiformák, szatén masni vagy öntapadós matrica),
 • olló/sniccer, ecset, vonalzó.

 Az elkészítés menete:

alapozas

Alapozzuk le a fúrt falemezünket a fehér akrilfestékkel. Én csak egy rétegben kentem át, mert halványlila volt a szalvétám alapja, de nyugodtan több rétegben is le lehet alapozni. (Az ecset kihullott sörtéit még leszedegettem a fa alapról mielőtt felragasztottam volna a szalvétám.)

lila-kerettel

Ezután a szalvétából vágjuk ki a kívánt méretet, s igazítsuk középre. Majd a dekupázsragasztó segítségével középről kifelé haladva simítsuk rá a fafelületre vigyázva, hogy nehogy elszakadjon vagy meggyűrődjön a szalvétánk. Ha mégis ez történne, akkor fogpiszkálóval próbáljuk meg kijavítani a hibát. Az egyszínű lila színes papírból kivágtam egy 2 cm széles keretet, s szintén a dekupázsragasztóval ráragasztottam a falemezre eltakarva ezzel a kivágott szalvétám szélét. Majd félretettem száradni.

variaciok

Válasszunk egy újabb színes papírt, ha lehet most mintásat, ami megy a képünkhöz. Én az egyszínű lila mellé egy zöld alapon sötétzöld pöttyöset választottam, amit a hétvégén az Aldiban vettünk. Gyönyörűek ezek a papírok! Vágjatok ki egy keskenyebb keretet és próbálgassátok. Készítettem nektek pár variációt a felhasználására. A kivágott csíkot ragaszthatjuk belülre, kívülre, sőt egy picit el is forgathatjuk, így még érdekesebb lesz az összhatás. Nektek melyik tetszik? Megmondom őszintén, én még nem döntöttem. De a 3. felé hajlok. :-)

dekor-variaciok2

És végül íme néhány további variáció a végső díszítéshez: ez lehet dekorgumi, szaténszalag vagy egyéb öntapadós matrica.

dekor-variaciok1

Azt hiszem nálam az utolsó, masnis verzió a nyerő. Én ezt véglegesítem. Mivel a falemez a 4 sarkában ki van fúrva, ezért hímzőfonalból akár akasztót is készíthetünk neki.

S hogy mindez mennyibe került?

 • fa, fúrt lemez 250Ft
 • szalvéta 50Ft
 • lila papír 40Ft
 • zöld pöttyös papír 50Ft, de nem használtuk fel teljesen egyik papírt sem
 • dekupázs ragasztó kb. 600Ft, de ez is nagyon sokáig elég
 • fehér akrilfesték alapozáshoz kb. 600Ft, s szintén sok mindenhez fel lehet használni és sokáig elég
 • + dekorációs elemek (szalag, dekorgumi stb.)

Jó alkotást kívánok!    

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: