Bábszínházi világnap - bábszínházas élményeim | baniko műhelye

Bábszínházi világnap - bábszínházas élményeim

Ma nemcsak a meteorológiai tavasz kezdete van, hanem Bábszínházi Világnap is, melyet - a Budapesti Bábszínház kezdeményezésére - immár 4. alkalommal ünnepelnek meg országszerte. Ha bábszínházat, bábjátékot említünk, akkor általában kesztyűbábokra vagy ujjbábokra gondolunk, pedig nem csak ezekkel lehet bábozni. Ott vannak a marionett bábok, az árnybábok, kendőbábok vagy az óriásbábok is. Gyerekeim első bábszínházi élménye a Misi mókushoz kapcsolódik. 2014-ben Szabiék ezt a meseregényt dolgozták fel közösen magyarórán. Ebből az aprópóból készítettem az osztálynak egy plüss mókust, ill. megnéztük a Budapest Bábszínházban a Misi mókus vándorúton c. bábelőadást.

Részlet a Budapest Bábszínház Misi mókus vándorúton c. előadásából

Fotó: Budapest Bábszínház

Számomra még ennél is nagyobb élményt jelentett az egri Harlekin Bábszínházban látott Dzsungel könyve, amiben óriásbábokkal játszották el a ma már klasszikusnak számító Dés-Geszti musicalt. Nagyon érdekes volt látni, ahogy a színészek a báb mögé bújva életre keltették ezeket a hatalmas figurákat, mozgatták a szájukat és sokszor egy-egy báb mozgatásához több emberre is szükség volt. Annak ellenére, hogy a báb mögött ott állt a színész, sokszor mégis csak a bábot látta az ember. Persze menet közben arra is kíváncsi voltam, hogy hogy nem kel saját életre például a báb lába, ill. mivel rögzítik a színészek a saját lábukhoz. A szünetben aztán erre is megkaptam a választ: mágnessel. Szóval bátran ajánlom mindenkinek a darabot, ha épp Egerben jár.

 

 

És már ki is néztem egy következő bábelőadást - Helka, a Balaton tündére címmel -, ezúttal a veszprémi Kabóca Bábszínházban. A produkció különlegessége pedig, hogy vízi bábelőadásról van szó. Kérdezhetnéd, miért pont ezt? Természetesen mert Szabiéknál idén ez az egyik kötelező olvasmány, épp most dolgozzák fel, így rettentően megörültem, mikor rábukkantam a neten. Ráadásul a darab már 5 éve a színház repertoárjában szerepel. Gyerekeim rendszeresen emlegetik a tavaly látott Dzsungel könyvét, és azt gondolom, hogy a Helka ismét egy különleges élményt nyújthat nemcsak számukra, hanem nekünk felnőtteknek is. Gondolnád, hogy például a Helka bábnak több dublőre is van, vagy hogy itt is akár 3-4 ember is szükséges egy-egy báb mozgatásához?

 

A Misi mókus kivételével a fenti darabokat 3 év felettieknek ajánlom. Ha pedig kíváncsi vagy a Bábszínházi Világnap idei programjaira, kattints IDE!

A Bábszínházi Világnap kapcsán arra bátorítalak, hogy nyugodtan bábozz otthon is csemetédnek, mivel a bábjáték egy rendkívül összetett személyiségfejlesztő eszköz. Segít a kapcsolatok kialakításában, növeli az önbizalmat, fejleszti a beszédkészséget és a ritmusérzéket, kiszélesíti gyermeked fantáziát. A vizuális nevelés része, mindemellett szórakoztat és élményt ad, pláne, ha együtt játszotok. A bábozás időtartama mindig gyermeked életkorától függjön: bölcsödéskorban a figyelmüket csak pár percig tudod lekötni, míg középső óvodás korban akár már egy fél órás bábjátékot is végig tud ülni. Kezdetben mondókákat, rövid verseket bábozz el vagy saját életetekből merítsd ihletet. Óvodás korban már állatmesékkel is próbálkozhatsz, melyek végébe beleszőhetsz valamilyen tanulságot. 

Te szoktál otthon bábozni? Szeretsz bábszínházba járni?

Örömmel és mosollyal teli bábozást kívánok!

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: