Berzselt tojások | baniko műhelye

Berzselt tojások

Ez a kedvenc tojásfestési technikám. Minden évben berzselünk, azaz levélrátéttel díszítjük a tojásokat festés előtt. Sokféle színnel kipróbáltuk, de maradtunk a hagyományos piros, berzselt tojásoknál. Mivel idén csak jövő héten fogunk tojásokat festeni, ezért korábbi években készített képeken mutatom be a technikát. A berzseléshez első lépésben apró levelű, szép formájú leveleket kell gyűjteni. Mi sok mindennel próbáltuk már, pl. fűszállal is, de leginkább a petrezselyem vált be. Annak szép cakkos a széle, s jól rá is fekszik a tojásra.
Petrezselyemlevél Forrás Petrezselyemlevél
Forrás

Ha már vannak leveleink, akkor először döntsük el, hogy főtt tojást vagy kifúrt tojást festünk. Amíg otthon laktam, mindig főtt tojást festettünk (s később megettük), de mióta saját családom van, azóta fúrt tojást díszítünk (a férjem felelős a tojás kifújásáért). Tartósabb és jövőre is felhasználható. :-) Minél kisebb lyukat fúrunk rá, annál szebb marad a tojás, persze annál nehezebb is kifújni. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a tojásokat a kifújás előtt alaposan mossuk meg! A megmosott, teljesen megszárított (főtt vagy kifúrt) tojásra tegyünk egy szép levelet. A rátét levelet felhelyezés előtt kicsit nedvesítsük be, hogy jobban tapadjon a tojásra. Ezután egy használaton kívüli nejlonharisnyát daraboljunk fel akkora darabokra, hogy körbe lehessen tekerni a tojásokat. A levélrátétre óvatosan szorítsuk rá a harisnyát, párat tekerjünk a harisnyán, s kössük meg. Ez általában két emberes feladat. berzselt-tojas1berzselt-tojas2Készítsük el a festőlevet. Az utóbbi években befőttesüvegeket/konzervdobozokat használunk erre a célra. Kövessük a festéken lévő útmutatót, majd tegyük bele a tojásokat. Minél tovább áll a festékben a tojás, annál intenzívebb, sötétebb színű tojásaink lesznek. berzselt-tojas3Ha már megfelelő a tojás színe, vegyük ki papírtörlőre, s hagyjuk kicsit megszáradni. Ezután vágjuk le róla óvatosan a harisnyát, s vegyük le szintén óvatosan a levélrátétet is. berzselt-tojas4berzselt-tojas5berzselt-tojasok6Ha jó szorosan tekertük rá a harisnyát, akkor nagyon szépen előtűnik alóla a minta, akár a levél erezete is. Amikor teljesen megszáradt a tojás, kenjük be őket egy pici vajjal, zsírral, hogy fényesebb és élénkebb színű legyen a tojásunk. berzselt-tojasok7berzselt-tojasok-by-baniko Jó berzselést kívánok! Ha van kedvetek, osszátok meg a Facebook oldalamon az általatok készített berzselt tojásokat.

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: