Bogáncsból a világűrbe – avagy a tépőzár története | baniko műhelye

Bogáncsból a világűrbe – avagy a tépőzár története

Műhelyemben – a kisebb lányokra is gondolva - olyan babaruhák kelnek életre, melyek tépőzárral záródnak, megkönnyítve a babák öltöztetését. Ez adta az ötletet a következő bejegyzésünkhöz, melyben Judit a tépőzár eredetét járja körül.

Eredetileg a természet találmánya

Ki ne ismerné az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetből ellesett találmányt, a tépőzárat? Eredetével azonban már nem biztos, hogy ilyen sokan tisztában vagyunk. Napjaink egyik fontos, mára már szinte nélkülözhetetlenné vált rögzítő rendszerét egy svájci mérnök, Georges de Mestral találta föl. Állítólag vadászni volt kutyájával, ahonnan hazatérve azt látta, hogy az eb szőrébe és saját nadrágjába is rengeteg bogáncs ragadt, amiket alig lehetett kiszedegetni. De Mestral kíváncsi lett, mitől tapad ilyen erősen ez a termés, ezért megvizsgálta őket mikroszkóp alatt is.

Bojtorján

Bojtorján (tévesen bogáncsnak is nevezik)

Horgok és hurkok

Ekkor fedezte föl, hogy azokon rengeteg, apró horgocskákban végződő tüske van, melyek segítségével kapaszkodnak meg a bogáncsok, például az állatok szőrében. A mérnöknek ekkor támadt az az ötlete, hogy megpróbálja lemásolni a természet „találmányát”: nekilátott kidolgozni a tépőzárat. De Mestral először pamut anyagú szövetből próbálta meg a bogáncs apró, rugalmas horgait utánozni. Ez a kísérlet nem vált be, a pamut szakítószilárdsága nem bírta, hamar tönkrement. Végül poliamidszálasanyagból sikerült olyan kemény anyagot létrehoznia, amely előállításakor apró hurkokat képzett. Ezeket a hurkokat szövés közben fölvágva kész is volt a tépőzár kampós része. A találmányt 1951-ben szabadalmaztatta, melynek a Velcro nevet adta: a tépőzár két alkotóelemének, a hurkos plüss-szalagnak (velours) és a horgokkal borított másik textilszalagnak (crochet) elnevezése nyomán. A Velcro eredetileg védett márkanév volt, mely 1978-ban lejárt és ma már sokféle más cég által is gyártott tépőzár elfogadott csoportneve – a Velcro cég tiltakozása ellenére.

 

Határ a csillagos ég

A tépőzárat kezdetben ruházati cikkeken alkalmazták, de hamar kiderült, hogy más területeken is igen jól beválik. Legnagyobb sikerét akkor érte el, amikor a NASA használni kezdte a tépőzárszalagokat az űrhajósok ruházatán, jelentősen megkönnyítve az űrruha felvételét. Ennek mintájára sportruházatokon, búvárruhákon, sporteszközökön is jelentős szerepet kapott. De Mestral találmányát ma már világszerte ismerik és használják, gyakran a cipzár helyettesítésére.

Nasa és a tépőzár

Forrás: Röltex és time.com

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: