Bolba mesék - Zöldségeket mesélünk! | baniko műhelye

Bolba mesék - Zöldségeket mesélünk!

Fogadjátok szeretettel a Bolba mesék című környezetvédelmi mesekönyvsorozat első kötetének, mely a vízről szól, bemutatását magától a szerzőtől, Exner Veronikától:

Bolba mesék című mesekönyvsorozatunk első részét, ami a víz témakörét járja körbe, a 6-9 éves korosztálynak és szüleiknek ajánljuk. Ez a korosztály fantasztikusan értelmes, szívja magába a tudást, de úgy gondoljuk, hogy a gyermekenciklopédiák nyelvezete még nem mindig nekik való, illetve környezeti neveléssel foglalkozó könyv is alig akad számukra. Nagy hangsúlyt fektettünk arra - és talán ez volt a legnagyobb kihívás - hogy egy számukra érthető könyvecske jöhessen létre, ezért például sok kreatív illusztrációval, hasonlatokkal és magyarázatokkal ismertetjük a számokat, arányokat, természeti jelenségeket. Egyik kísérleti alanyunk a fiam, Xavér volt. Ő épp most múlt 7 éves, így az elmúlt évben őt figyelve csiszolgattunk a szövegen, a képanyagon, a játékokon.

Meggyőződésünk, hogy a legkomolyabb témákkal - így a környezetvédelemmel is - a lehető legkorábban kell elkezdeni foglalkozni. A gyerekek fogékonysága lenyűgöző. Kíváncsiságuk és befogadó készségük határtalan. Ezt az életkort kell megragadni arra, hogy érzékennyé és felelőssé tegyük őket. Ehhez szükséges azoknak az összefüggéseknek az ismerete, amelyek az ember viselkedése és a környezet állapota között fennállnak. A gyermekek kötődése a természethez és a világegyetemhez aszerint alakul, ahogy a nevelési kereteik ezt beszabályozzák. Ha nem kapnak korlátot, és a természet erőforrásait végtelen mennyiségben kiaknázhatónak tartják, a természet rohamos degradálódásához járulnak hozzá. Ha bizonyos összefüggések ismeretében képet kapnak arról, hogy hogyan lehet valamit jól és rosszul csinálni, akkor segítséget kapnak ahhoz, hogy a környezettel való harmóniájukat megtalálják.

A könyvet öt részre tagoltuk:

Az első három részben a gyermekeket szólítjuk meg komplex, az életkoruknak megfelelő formában: az olvasók találnak benne egy tanmesét, vízzel és megóvásával kapcsolatos tudományos érdekességeket, játékokat, egyszerű kísérleteket, foglalkoztató feladatokat. Ez azért fontos, mert úgy gondoljuk, minél több eszközzel dolgozunk fel egy-egy témakört, annál több információt adhatunk át nekik tartósan.

Az utolsó két részt azonban kifejezetten a szülők figyelmébe ajánljuk. Hisszük, hogy a gyerekekhez a szülői példán keresztül lehet igazán eljutni: amit otthon látnak, viszik tovább magukkal. Legyen ez jó példa, legyen a környezetvédelem és a természet szeretete a mindennapjaink szerves része, amelybe a jövő generációja "belenő". Egyszerűbben megfogalmazva: hiába adunk a gyerek kezébe egy "csuda okos könyvet", ha otthon nem ezt látja. Ennek megfelelően a "Tudatmódosító Zöldségek" részben igyekeztünk felsorolni azokat az alapvető és egyszerű praktikákat, amellyel - első lépésként - egy hétköznapi háztartásban is rengeteget tehetünk az élő környezet védelmében, majd az utolsó fejezetben víz közeli családi programokat gyűjtöttünk csokorba, hogy az együtt töltött értékes idő vidáman, a szabadban, sok nevetéssel teljen.

A Bolba mesék egy többlépcsős környezeti nevelési csomag, amelynek első állomása egy 10 részből álló gyermekkönyvsorozat, amely egységes koncepció alapján 10 téma köré épül:

 • Víz és föld
 • Nap és levegő
 • Tárgyak és értékük (tudatos vásárlás, felesleges szemét)
 • Növények és állatok (biodiverzitás, állatvédelem)
 • Közösség/simply living és klímaváltozás

Már előkészületben van a BOLBA MESÉK - A FÖLD (Környezetvédelmi mesék és játékok gyermekeknek), azaz a könyvsorozat második része. Az első rész formai elemeit és tagolását meg kívánjuk tartani az egységes koncepció mentén. Mindemellett a sorozat egyes részeinek szerkesztésénél figyelemmel vagyunk arra, hogy egy-egy könyv az adott témában önállóan is megállja a helyét, nem kell ismerni a megelőző részeket, ugyanakkor a 10 rész egy nagy átfogó egységet alkosson.

A környezeti nevelési csomagot a jövőben applikáció, interaktív weboldal és társasjáték fogja kiegészíteni. Rengeteg ötletünk van, nagy álmunk külföldre is kivinni a könyveket, minden szabad percünket, és az alvásidőnk jó részét arra áldozzuk most, hogy működőképes legyen és maradjon ez a kezdeményezés.

És hogy miért Bolba és miért bagoly?

Bolba anyó eredetileg egy pipázó manó volt, Ernő, akit a kisfiam nagyon szeretett. Azonban amikor elkezdtük komolyan venni a könyv megírását, rá kellett jönnöm, hogy már létezik egy környezetvédelmi kampány, aminek egy hasonló manó a figurája. Virág Anival, a szerzőtársammal ötletelve született végül Boronkai Borzas Bolba, a bölcs, és szerintünk nagyon szerethető bagolyasszonyság, aki kötögeti végtelen hosszú zöld sálát, és mindig felvidítja barátját. Mostanában felnőtt, gyerek egyaránt imádja a baglyokat, jelképezi a tudományt, ráadásul védett állat. Azért Boronkai, mert Bolba egy erdei fülesbagoly (bár az ő tollazata lila), és ez a faj honos a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben.

Remélem számodra sem kétséges mennyire fontos környezetünk védelme, hiszen „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”, ahogy egy közismert mondás is tartja. Egyetértek Veronikával abban, hogy szülőként még nagyobb súly és felelősség nehezedik ránk és én is fontosnak tartom, hogy pozitív példával járjunk el gyermekeink előtt. Kezdhetjük azzal, hogy saját környezetünket rendben tartjuk, felhívjuk néhány környezetkímélő apró tettre is gyermekeink figyelmét, hogy már most gyermekkorban beépüljön későbbi szokásaikba:

 • szelektíven gyűjtjük a szemetet,
 • felszedjük az utcán a szemetet,
 • nem pazaroljuk a vizet (fogmosáskor például nem folyatjuk stb.),
 • ha csöpög a csap, azonnal megjavíttatjuk,
 • lekapcsoljuk a feleslegesen égő villanyokat (nálunk rendszeresen rá kell szólni a gyerekekre, mert elfelejtik),
 • energiatakarékos izzókat használunk (ezzel kapcsolatban sajnos nincsenek pozitív tapasztalataink, sokkal hamarabb mennek tönkre, mint a régi izzók),
 • nem dobunk ki ételt,
 • nem kell mindenhová autóval menni,
 • újrahasznosított nejlonzacskókat használunk bevásárláskor és még sorolhatnám.

Ha pedig felkeltettük az érdeklődésedet, akkor itt olvashatsz bele a mesesorozat első kötetébe.

Kellemes olvasást kívánok!

 

 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: