Designer Hétfő: Tilda világa | baniko műhelye

Designer Hétfő: Tilda világa

Vasárnap késő este van. Épp azon gondolkodtam, ki szerepeljen a holnapi Designer Hétfőben, amikor beugrott, hogy Judit a napokban említette, hogy ő még nem hallott a Tildáról. Gondoltam itt a remek alkalom, hogy megismertessem Vele és Veletek is azt a norvég hölgyet, aki megálmodta a Tilda világát, a Tilda márkát, mely nem csak textilekből áll, hanem papírokból, könyvekből, lakberendezési tárgyakból. Tonne Finnanger, norvég grafikus, designer és restaurátor 1999-ben indította sikerútjára Tilda koncepcióját, mely valójában két könyvvel kezdődött.

Tone Finnanger, a Tilda márka megálmodója

25 évesen az iskola befejezése után tudta, hogy nem szeretne grafikusként dolgozni, hanem rajzfilmeket szeretne rajzolni (ez egyelőre még álom maradt) gyerekeknek. Elköltözött Oslóból a család egy régi, vidéki otthonába, egy kis szigetre egy oslói fjordhoz. Itt rendezte be stúdióját is. 

Tilda Stúdió 

Hamarosan állást is kapott egy kreatív hobbi boltban. Miközben a boltban dolgozott kitalált pár figurát, amit másoknak is megmutatott. Figuráit, ha jellemezni kéne, a kissé naív, romantikus, hangulatos, vidám, nőies, de ugyanakkor gyerekded jelzőkkel illethetnénk. Egyszer egy vásárló megkérdezte tőle: „Miért nem készít egy könyvet a figuráiból?” És Tone megcsinálta. Rögtön két könyvre is kapott megbízást. Kollekcióját pedig bemutatta a Panduro Hobbinak, akik azóta is a gyártásért felelősek. Ugyanis nem csak egyszerű figurákat szeretett volna egy könyvben, hanem egy koncepciót, amire lehet márkát építeni. Így indult el Tone és Tilda a sikerek útján. Az általa alkotott lények nagyon jól beleillenek a shabby chic stílusba, melyet virágmintás és pöttyös pamutok, légies lenvásznak, míves csipkék, pasztel színek jellemeznek. Babái, figurái egységes sorozatot alkotnak, ezért könnyen felismerhetőek. Arcukat 2 pötty szemmel jelöli.

S hogy miért épp Tilda? Családjukban szokás volt, hogy mindenki keresztneve T betűvel kezdődjék. Összeírta az összes T betűs keresztnevet, s a Tilda hangzott a legjobban. A Tilda márkanév mára az egész világon elterjedt, könyveit 18 nyelvre lefordították, köztük magyarra is.

Tildás textilek

Én a Tildás anyagokkal Szabi születésekor ismerkedtem meg. Sajnos össz-vissz két anyagom van tőle, de mindkettőből varrtam már: egy babaruhát és egy nyuszit. Ez utóbbiról ebben a cikkben írtam, itt tudjátok megnézni. A nyuszi keze és lába készült Tildából.

Legeslegelőször pedig pingvineket készítettem Szabinak polárból, de itt csak a szabásmintát használtam fel, a stílusjegyeket már nem. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy egy ősrégi karácsonyi és húsvéti könyvem is van tőle.

Fázós pingvinek, ahogy én neveztem el őket

Címlapfotó: szeptemberben megjelenő új könyvének fotója, az anyagok már augusztustól kaphatók

Forrás: tildasfarm.blogspot.hu

További fotók: http://www.tildasworld.com

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: