Divatbabákról röviden - Ázsiai divatbabák | baniko műhelye

Divatbabákról röviden - Ázsiai divatbabák

Az ázsiai divatbabák (pl. Blythe, Momoko, Pullip stb.) kicsiny hazánkban kevésbé ismertek,  inkább a (baba)gyűjtők körében népszerűek. Szerintem egy átlagos kislány, aki "csak" játszik a babákkal, még nem is hallott róluk. (Bogi biztosan nem.) Én is az Etsy-n találkoztam velük először. A babákat többnyire Ázsiában gyártják, és elsődlegesen az ottani piacot célozták meg velük. A babák jellemzői: elnagyolt fej, óriási szemek, nem egyszer színes (rózsaszín, kék, vörös stb.) hajak, s a babák testalkata is az ázsiai arányokat tükrözi.

Licca-chan baba (japán barbi) 

 • Gyártó: Takara Co., Ltd. 
 • Megjelenés éve: 1967 
 • Mérete: kb. 8.3″ (kb. 21-22 cm)

Licca-baba karaktere egy 11 éves iskolás kislányt jelenít meg, aki mindössze 142 cm. Apja francia zenész, anyja japán divattervező. Kedvenc könyvei az Anna és a Kis herceg. (Én is szeretem mindkettőt, bár az elsőt csak filmen láttam.) Szeret énekelni, zongorázni, vásárolni, sütni-főzni, teniszezni. 2001-ben egy felnőtt verziót is kiadtak a babából. Forrás: http://web-japan.org    

Eredeti Licca baba 1967-ből

Eredeti Licca baba 1967-ből; Forrás: Wikipedia.org

Blythe 

 • Gyártó: Kenner (később Takara) 
 • Megjelenés éve: 1972 
 • Mérete: 11" (28 cm)

Egy évig kizárólag Amerika forgalmazta (Hong Kongban gyártották), majd 2001-től a japán Takara cég készíti. Fő jellemzője a hatalmas fej és szemek (tudja a szeme színét változtatni). 2002-ben megjelent kistestvére (Petite Blythe néven), aki mindössze 11 cm-s volt. 2010-ben pedig egy nagyobb testvért is piacra dobtak, Middie Blythe (20 cm) néven. Forrás: http://www.blythedoll.com

Blythe baba

Blythe baba Forrás: wikipedia.org

Jenny (Takara Barbie) 

 • Gyártó: Takara Co., Ltd. 
 • Megjelenés éve: 1982 
 • Mérete: 10.5″

1986-ig csak Takarta Barbie-ként emlegették. Eredetileg a Mattel felkérte a Takara játékcéget egy japán piacnak megfelelő Barbie megtervezésére és gyártására. Ennek megfelelően a szeme sokkal nagyobb és kerekebb, mint Barbie-é, szája zárt és a megjelenése is szolidabb, természetesebb. Ruhái között iskolai egyenruhák, utcai viseletek és kimonók találhatók.  1986-ban keresztelték Jenny-re. A japán kislányok körében nem annyira népszerű, mint társa a Licca baba.       

Jenny baba 1982-ből

Jenny baba 1982-ből

Momoko 

 • Gyártó: Petworks (később Sekiguchi) 
 • Megjelenés éve: 2001 
 • Mérete: 10.6″

A Momoko baba csuklója, könyöke, térde hajlítható (gömbcsuklós izületek), feje dönthető és forgatható. Segítség nélkül is tud állni. Ruhatárában megtalálhatók ugyanúgy az iskolai egyenruhák, mint az utcai viseletek, a nyugati menyasszonyi ruhák vagy a japán nyári yukata.    

Momoko baba

Momoko baba

Pullip 

 • Gyártó: Cheonsang Cheonha 
 • Megjelenés éve: 2003 
 • Mérete: 12" 

Szemét ide-oda tudja mozgatni, sőt még kacsintani is tud. Megjelenése óta legalább 4 féle testtípussal hozták forgalomba. Szintén gömbcsuklós izületei (BJD) vannak, emiatt pózolni is tud a baba (ami egy fotózásnál előny). Fiú megfelelője (pl. Namu, Taeyang stb.) is van. A gömbcsuklós babák sokkal kedveltebbek a kevésbé mozgatható testrészű babáknál, mert élethűebbek, s jobban öltöztethetőbbek. Nektek milyen divatbabátok van?  Forrás: www.wikipedia.org   

Pullip baba

Pullip baba Forrás: wikipedia.org

 

  

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: