Divatbabákról röviden - Barbie ihlette divatbabák | baniko műhelye

Divatbabákról röviden - Barbie ihlette divatbabák

Korábbi bejegyzésemben a ma népszerű divatbabákról írtam. Most azokat a babákat szeretném bemutatni, amiket az 1959-ben megjelenő Barbie baba ihletett.

Tammy baba

  • Gyártó: Ideal Toy Company
  • Megjelenés éve: 1962, Nemzetközi Játékvásár
  • Mérete: 12"

Barbie-val ellentétben inkább "lány a szomszédból" jelleget kapott a baba, s anatómiailag is "rendben volt". Három változatban gyártották: egyenes lábbal, hajlítható lábbal és egy kicsit idősebb változatban. Természetesen neki is volt családja, ill. sok kiegészítőt lehetett hozzá vásárolni. 1965-ben népszerűsége csökkent, s a következő évben abba is hagyták a gyártását. Ma a japán és kínai gyűjtők körében nagy népszerűségnek örvend. Forrás: Online Collections (The Strong) / CC BY-NC-ND 3.0

Tammy baba

 Tammy baba 1962-ből

Sindy baba 

  • Gyártó: Pedigree Dolls & Toys (később: Marx, Hasbro, Vivid Imaginations és napjainkban New Moon) 
  • Megjelenés éve: 1963 (napjainkig) 
  • Magassága: 10.75"

Bár Amerikában Tammy baba rövid életű volt, a brittekre mégis nagy hatással volt. 1963-ban ez a baba ihlette meg az Egyesült Királyság legjobban fogyó babáját, melyet Sindy névre kereszteltek. Arca, testalkata több változáson is átesett, s tavaly ünnepelte 50. születésnapját.

Sindy baba 1963-ból

Sindy baba 1963-ból
Courtessy of http://www.oursindymuseum.com

Crissy baba 

  • Gyártó: Ideal Toy Corporation 
  • Megjelenés éve: 1968 (-1975) 
  • Magassága: 18"

Az első baba, amelyik változtatni tudta haja hosszát egy gomb segítségével. Kezdetben leért egészen a talpáig, később csak a csípőjéig (ez lett a sztenderd hossz). 1970-ben "társat" is kapott unokatestvére Velvet (alacsonyabb, 15") személyében. 1971-73 között egy beszélő babával (6-12 kifejezést tudott) is kijöttek a gyártók. Ennek a babának is létezett afro-amerikai változata.

Fotó: Online Collections (The Strong) / CC BY-NC-ND 3.0

Crissy baba 1968-ból

Crissy baba 1968-ból

Daisy baba 

  • Gyártó: Model Toys Ltd. (Hong Kong) 
  • Megjelenés éve: 1973 (-1983) 
  • Magassága: 9"

Szintén egy brit divatbaba, melyet Mary Quant divattervező tervezett. Három különböző változata volt (merev lábú, hajlítható lábú, s egy hajlítható testű), s ruháit szintén a híres brit divattervező tervezte.

Daisy baba

Daisy baba
Forrás: http://en.wikipedia.org

Bratz babák 

  • Gyártó: MGA Entertainment 
  • Megjelenés éve: 2001 
  • Magassága: 10" (de létezik egy mini Bratz verzió is)

A babák fő jellemzője a túlméretezett fej, a nagy szem, a dús ajak és a cserélhető lábfejek. Az első 4 etnikailag különböző baba: Yasmin, Chloe, Jade és Sasha. Később új lányok jelentek meg, majd jöttek a fiúk (Bratz Boyz) és gyermekek (Bratz Kidz és Bratz Babyz) is. Kezdetben a márka nem aratott sikert, azóta viszont töretlen sikere van. Válaszul a Mattel megalkotta My Scene babáit.

Bratz babák

Bratz babák 2010-ből

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Bratz

My Scene babák 

  • Gyártó: Mattel Inc. 
  • Megjelenés éve: 2002 
  • Magassága: 12" 

A Bratz babákra válaszul alkotta meg a Mattel a My Scene sorozatot. Ezen babáknak vékony testalkatuk és nagy fejük van a Bratz babákhoz hasonlóan. Eredetileg a sorozat 3 női karakterből - Barbie, Madison és Chelsea - állt, mely később tovább bővült. A karakterek többségét New York egy-egy részeiről nevezték el. 2003 elején jelentek meg a fiúbabák. Mindegyik My Scene karakternek van saját állatkája.

My Scene - Chelsea

My Scene - Chelsea
Forrás: http://myscenecollection.wordpress.com

Flavas babák 

  • Gyártó: Mattel Inc. 
  • Megjelenés éve: 2003-2004 
  • Magassága: 10.5" - 11" (változó)

Nem sokkal a My Scene babák után a Mattel egy Flavas névre hallgató vadabb nőideált megtestesítő termékcsaláddal jelentkezett (szintén a Bratz babákkal kívánt versenyezni). Ezekkel a karcsú babákkal a 8-12 éves korosztályt célozták meg. A babák stílusa a városi hip-hop stílusra hajaz, logó nyaklánc, mobiltelefon, tetkó. A csomagolás hátulján pedig graffiti. Mindegyik baba kétféle stílusban került forgalomba, s stílusonként kétféle öltözékkel. Az összetettebb kapcsolódások és egyéni formák miatt nehezebb a gyártása, mint a többi divatbabának. Sokak szerint ez a baba sablonos, rossz példaképet mutat. A siker elmaradt, így egy éven belül meg is szűnt a gyártása.

Flava babák

Flavas babák
Forrás: wikipedia.org

Fulla Barbie 

  • Gyártó: NewBoy FZCO (Dubai) 
  • Megjelenés éve: 2003

Barbie alternatívájaként került a piacra 2003-ban az iszlám és közel-keleti országokban, ahol Barbie nem felelt meg az elvárásoknak. "Muszlim barbieként" is hívják. Fekete abaját és fejkendőt visel, egyes liberálisabb arab országokban fehér sálat és pasztell kabátot, szoknyája hosszú, de min. térd alá érő. Vásárlással, olvasással, főzéssel, imával tölti napjait, ill. a barátaival találkozik. Neki is vannak testvérei, ellenben barátja az iszlám vallás miatt nincs.      

Maradj velem, s olvasd el a mostanság divatos ázsiai divatbabákról szóló cikkem is. Az első részről pedig, a divatbabák születéséről itt olvashatsz. Forrás: www.wikipedia.org és www.wikipedia.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások (2)

  • anon

    Szia! Nagyon tetszik a blogod. Csak kár h mostansag nem írsz bejegyzest :((

    2018.01.05.
  • Baniko képe

    Kedves Ármin! Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy tetszik a blogom. Igyekszem írni, csak bevallom őszintén, inkább beszélni szeretek, így az írás nehezen megy. Minden évben - így idén is - megfogadom, hogy hetente legalább egy blogbejegyzést írok, de alkotni jobban szeretek, így mire eljutok oda, hogy na akkor írok, már nem aktuális a téma. De a fogadalmam idénre is fennáll, és jó olvasni ilyen visszajelzéseket, melyek megerősítésként is szolgálnak, hogy igenis foglalkozzak a honlapomnak ezzel a részével is. Köszönöm még egyszer. B.Anikó

    2018.02.08.

Oldalak

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: