DIY karácsonyi készülődés - Flitteres gömbdísz | baniko műhelye

DIY karácsonyi készülődés - Flitteres gömbdísz

Hungarocell golyó, flitterek, gombostűk segítségével könnyen elkészíthető, de nagyon mutatós karácsonyfadíszt készíthetünk, mellyel nemcsak a fát, hanem lakásunkat is díszíthetjük. Felakaszthatjuk kilincsre, lámpára, vázában faágakra vagy éppen a fenyőfánkra. Elkészítése gyerekek számára picit unalmas lehet, legalábbis Szabi nálunk kb. 10 perc után megunta. Nekem is pár órába telt a befejezése. Igazából az időtartama attól függ, hogy mekkora gömböt akarunk feldíszíteni. Nem érdemes nagyon kicsi és nagyon nagy gömbbel sem kezdeni. Válasszunk egy kb. 5-6 cm-s hungarocell gömböt, ezt akár egy esti TV-film megnézése közben el is tudjuk készíteni.

Hozzávalók:

 • tetszés szerinti méretű hungarocell gömb,
 • színes flitterek,
 • jó sok kis fejű gombostű. (Ha túl pici a gombostű feje, akkor átesik a flitter lyukán, s nem fogja meg azt.)

Több helyen láttam, hogy nemcsak flittert, hanem kásagyöngyöt is használnak az elkészítéséhez. De akár színes fejű gombostűket is használhatunk. Abszolút az ízlésünkre van bízva.

Elkészítés menete:

 1. Vegyünk fel az ujjbegyünkkel egy flittert, majd a lyukon keresztül a gombostű segítségével szúrjuk a gömbbe.
 2. Bárhonnan elkezdhetjük, de a legtöbben a középvonalat ajánlják kezdésnek. Én a tetejétől haladtam lefelé.
 3. A flittereket úgy tűzzük fel a gömbre, hogy épp hogy csak fedjék egymást.
 4. A tűzést egészen addig folytatjuk, amíg be nem fedtük vele a gömböt teljesen. Igyekezzünk minél szorosabban rögzíteni a tűvel a flittereket.
 5. Az utolsó flittert én egy színes fejű, nagy gombostűvel rögzítettem, s e köré tekertem az akasztót. Az utolsó flitter feltűzése előtt még egy pici szalagot is tettem rá további díszítésként.

Ugye, hogy nem bonyolult? Picit időigényes és unalmas (én legalábbis már sokszor untam), de a végeredmény önmagáért beszél.

Tippek

 • Ha van kedvünk, tovább díszíthetjük a gömböt. Pl. nemcsak egy színű flitterből készíthetjük el, hanem több színt is felhasználhatunk a tűzésnél, esetleg valami mintát is készíthetünk rá. Pl. el tudok képzelni aranyból egy csillagot az elejére, a többit pedig zöld vagy piros flitterből kirakva.
 • De akár szalaggal is feldobhatjuk a "diszkógömbünket", ahogy a férjem hívja ezt a díszt.
 • Vagy kipróbálhatjuk a korábban említett gyöngyös verziót is.
 • Természetesen nem csak gömbbel készíthetjük el ezt a díszt. Próbáljunk ki nyugodtan más formákat is pl. szívecskét.

Ha nincs ötleted, milyen gömböt készíts,  összeszedtem neked pár fotót. Íme: Csíkos flitteres gömb                   Ahogy a képen is látható, itt már gyöngyöket is felhasznált a készítő. Ill. ők is diszkógömbnek nevezték el, ahogy a férjem is. Tényleg, ez még jobban hasonlít egy diszkógömbre. :-) Gyöngyös flitteres gömb               Akár angyalkát is készíthetünk belőle: Flitteres angyalka               Jó munkát kívánok! Lehet, hogy egy csíkosat még én is csinálok, mert az nagyon tetszik. Ugyan egy kisebb lila van készülőben - azt is Szabi kezdte el, de lehet, hogy visszaszedem, s kombinálom világosabb lilával. :-)

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: