Egy csipet kelet: A Paisley, avagy a kasmírminta | baniko műhelye

Egy csipet kelet: A Paisley, avagy a kasmírminta

Az eredeti motívum egy indiai fenyőtobozok formájához hasonló - mások szerint fürtöt, rügyet, sőt könnycseppet imitáló - finom virágminta. Bár a ma ismeretes paisley minta az indiai brit jelenlét alatt onnan átvett kelmék skót gyáráról kapta a nevét, a motívum ennél jóval hosszabb utat járt be, mind térben és időben.

Abban általánosságban mindenki egyetért, hogy a paisley, avagy a kasmírminta szimbóluma az ókori Perzsiából eredeztethető: a csepp formájú, virágzó növényi motívumot a „boteh” szó jelölte a perzsa nyelvben. Ugyanakkor Nagy-Britanniában is hagyott már korai nyomokat: a kelta művészetben is fölbukkant.

Paisley minta - textil nyomóforma

Évszázadokkal később a „Buta” szó tapadt rá, mely mandulát, bimbót jelölt – Azerbajdzsán nemzeti szimbóluma a mai napig. Ugyanakkor sokak az ősi kínai jin-jang szimbólum adaptációját látják benne. Tény, a paisley minta sokféle kultúrában fölbukkant, hol mangó, hol datolyafa vagy kesudió ábrázolásaként. Indiában a termékenység szimbólumaként tekintettek rá.

A formailag könnycseppre, vagy az emberi vese alakjára emlékeztető szimbólum a kora 16. században jelent meg perzsa kelméken. Maga a mintázat az indiai Kasmír államban bontakozott ki: kezdetben csak a kasmír sálakon jelent meg fekete és piros színekben, majd később már női ruhákat is díszítettek vele. Ezek aztán a Kelet-Indiai Társaság révén kerültek vissza Nagy-Britanniába, a 18 század derekán.

A problémát megint csak az jelentette, hogy ezek az eredetileg pasm, vagy pasmina néven ismert gyapjúból (himalájai hegyi kecske szőréből) készült kendők méregdrágák voltak, s az egyre növekvő igényeket sem tudták ezekből megfelelő ütemben kielégíteni. Ekkor jött megint csak az ötlet, a kendőket az európaiak ízléséhez és nem utolsó sorban tárcájához kell igazítani. Az Angliában, Franciaországban és a skóciai Paisleyben (a kasmírsál-gyártás egyik legfontosabb központja) készült termékek az eredeti kasmírkendőket utánozták. A kasmírsál szövés így vált gépi iparággá.

19. századi Angliában készült kasmírkendő

Pasmina kendők

Luxus és elegancia szimbóluma: Pasmina kendő (eredeti)

Az olcsón előállított termék az eredeti kasmír versenytársává vált, ellehetetlenítve a kasmíri takácsokat. 1870-re a kézi kasmírkészítés kis híján megszűnt. A XX. század közepén az indiai kormány nagy erőfeszítéseket tett az iparág feltámasztására.

Maga a kasmírminta azonban háborítatlanul él és virágzik, a nagy visszatérő minták közé írta be magát a divattörténetbe.

Paisley mintás babakocsi és ruha

Ezt én is elfogadnám. :-)

 

Épp a napokban vettem én is paisley-mintás anyagot kék-szürke színben. Most sajnos nem volt időm lefotózni, de egy könnyű, nyári szoknyát gondoltam belőle, a végeredményt természetesen majd megmutatom.

Forrás: theguardian.com, paisleypower.com

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: