Ez most komoly? | baniko műhelye

Ez most komoly?

A mai nap egy érdekes vagy inkább furcsa dologra lettem figyelmes a Facebookon. Egy gyerekkori ismerősöm oldalán megláttam három cuki kézműves cicát egy fotón. Mivel saját magam is alkotok, ezért rákattintottam, hogy megnézzem, mi ez pontosan és ki csinálta. Meglepetésemre egy cég posztja volt - nevet és hogy mivel foglalkozik a cég szándékosan nem írok -, amiben azt ígérte, hogy azok között, akik megosztják a posztot, mindenkinek AJÁNDÉKBA ADNAK egy, a képen látható cicát, csak kommentben kell jelezni, hogy lányosat vagy fiúsat kér-e az illető. Rövid időn belül több ezren like-olták, jelenleg több, mint 17.000-n!!!! megosztották, és több, mint 12.000-n hozzászóltak! A cég időközben rájött, hogy hibázott vagy nem készült fel ekkora tömegre, és ma kora délután leállította a nyereményjátékot. De még így is kb. 7600-an megosztották addig, ill. azóta is folyamatosan osztják és írják az emberek, hogy milyen cicát szeretnének. Iszonyat mennyire figyelmetlenek, holott azzal kezdődik a poszt most már, hogy sajnáljuk, de idő előtt le kellett zárunk a promóciót. Én pedig több okból sem tudok és akarok szó nélkül elmenni emellett a poszt mellett, mivel egész nap ezen agyalok.

1. Először is nézzük meg szabályos-e a promóció. A válaszom határozottan nem. Facebookon nem lehet olyan játékot szervezni, aminek feltétele a megosztás. Csak és kizárólag like kérhető, megosztás már nem. Ráadásul nem is lehet visszakövetni az összes megosztót, mivel, ha a Te ismerősöd ismerősének az ismerőse osztja meg, azt Te már nem tudod követni. Aztán ott van az adatvédelem. A cég nem tudja az összes megosztót elérni, csak azokat, akiknek az adatvédelmi beállításaiban nincs bekapcsolva ez az opció.  Így már eleve igazságtalan is a verseny. És hogy gyűjtik be az emberek címét, ahová elpostázzák a cicákat? Valóban elhiszik az emberek, hogy kiküldenek kb. 7600 levelet FB-on keresztül? De nem is ez bosszant, ez legyen a szervező cég és a megosztók problémája.

2. Az én problémám az, hogy az ilyen "olcsó jánosok" rontják az én üzletemet, a jó hírnevemet (és más kézművesét is, aki nem hobbiból, hanem megélhetésből, munkából végzi az alkotást). Nem feltétlen az dühít és zavar, hogy a cég ingyen osztogatja a cicákat. (De, ha jobban belegondolsz, a cég azért választotta ezt a promóciót, hogy tömegeket érjen el, akiknek majd ajánlja saját termékeit. Vajon azok, akik most ingyen lecsaptak a cicára, ők később hajlandók lesznek a cég termékért fizetni? Gyanítom, hogy a nagy százalékuk nem.) Azt is sejtem, hogy nem ingyen gyártatta le a cég az ajándékot, hanem azért fizetett értük. De vajon mennyit? Csak egy gyors fejszámolás: tegyük fel, hogy 500Ft-ot(!!!!) számolok egy cicára, az 7600 db esetén 3.800.000 Ft. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy 3.800.000Ft-ot kidobni az ablakon és vaktában lövöldözni a potenciális vevőkre, szintén butaság.) Lehet, hogy ez kimondva soknak tűnik, de vajon mennyi fér bele az 500Ft-ba az adókból, járulékokból, rezsiből, anyagköltségből, munkadíjból, szállításból, marketing költségekből stb.?

Arra kérlek, hogy ha legközelebb egy hasonló ingyen termékbe futsz bele, gondolkozz el kérlek, hogy az illetőnek mennyi munkája lehetett vele, ill. akkor is kifizetnéd-e az árát, ha teljes áron kellene megvásárolnod.

Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a posztommal, de kikívánkozott belőlem!

Megosztás

Hozzászólások (1)

  • anon

    Teljesen egyetértek veled. Láttam, hogy ész nélkül osztják, lajkolják a posztot. Sok FB csoportban, ahol anyukák vannak is osztották. Én elvből sem foglalkoztam vele, mert valóban az járt a fejemben, hogy a hozzád hasonló anyukáknak ártanak ezzel. A kézműves termékeket készítők munkáját értéktelenítik, ha tömegeknek kínálják ingyen ajándékként. Tulajdonképpen a kínai reklamajandek szintjére kerültek. Az meg, hogy mennyire átgondolatlan volt ez a kampány, inkább nem is beszélek. Gyanítom, hogy nem fog 7000+ ember kapni belőle.

    2017.01.26.

Oldalak

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: