A fekete macskáról miért a Halloween jut eszünkbe? | baniko műhelye

A fekete macskáról miért a Halloween jut eszünkbe?

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy kapcsolódik a Halloween a fekete macskához? Miért a fekete macska ennek az ünnepnek az egyik jelképe? Rengeteg kiegészítőn, halloweeni dekoráción feltűnik a sötétséget, a túlvilágot jelképezve. A babonák, balszerencse mellett a boszorkányságot is szimbolizálja.

Azonban senki sem tudja pontosan hogy kapcsolódott össze ez a két dolog ilyen szorosan. Talán azért, mert a macskák halkan járnak, puhán lépkednek, és éjszaka a sötétben vadásznak. A fekete szín, az éjszaka pedig gyakran a gonosz, a halál jelképe. A Halloweenhez pedig minden olyan dolog kapcsolható, ami a szellemekkel, a túlvilággal, a halállal kapcsolatos.

Sajnos az utóbbi években megugrott a fekete cicák, állatok iránti érdeklődés ebben az időszakban a menhelyeken, és sajnos nem az örökbefogadások, hanem a kínzások miatt. Így ebben az időszakban fekete cicát nem is lehet örökbefogadni. Ezzel kapcsolatban egy mozgalom is elindult felhívva a figyelmet erre a veszélyre, október 27-ét kinevezték a Fekete Macska Napnak.

De vajon mindig negatív dolgot társítottak a macskákhoz?

Az emberek és a macskák viszonya egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, amikor is a macskákat szent állatként tisztelték. Bántalmazásuk halálbüntetéssel járt. Alleyn Diesel tudós szerint csak fokozatosan ruházták fel őket isteni jelentőséggel. Csodálták - szerintük természetfelettinek hitt (halk járás, éjjeli látás) - tulajdonságaikat, nagyra értékelték, hogy otthonaikat megszabadítják a rágcsálóktól és kígyóktól, valamint mivel szerettek napos helyen sütkérezni, ezért Rével a napistennel hozták összefüggésbe. Miután életükben is macskát tartottak, ezért gyakran a sírba is továbbvitték ezt a kapcsolatot szobrok, tablók formájában. De a görögöknél Hekaté (holdistennő, varázslás, sötétség istennője), a rómaiaknál Diana vagy a skandinávoknál Freyja is köthető a macskákhoz. Tehát ebből is látható, hogy mennyire kedvelt és tisztelt állatok voltak a cicák a korai kultúrákban.

Mikor váltak akkor ezek az állatok a rossz és a boszorkányság megtestesítőjévé?

Az írásos feljegyzések egészen a XIII. századig visznek minket vissza. A Vox in Rama nevű 1233-as pápai bullában IX. György pápa a fekete macskát hivatalosan is a sátán megtestesülésének kiáltotta ki. És mivel a pápa szavát szentírásnak vették, összegyűjtötték szegény cicákat, majd máglyán elégették őket. Ez a boszorkányüldözés kezdetét is jelentette, ugyanis azt gondolták, hogy a fekete macskák álruhás boszorkányok, így bármikor alakot tudnak váltani. 1484-ben VIII. Ince pápa pogány állatoknak kiáltotta ki a macskákat. Így lett belőlük a boszorkányság első rendű jelképe.

Negatív megítélésük egészen a XIX. századig fennmaradt. Ekkor az irodalomban és a költészetben inkább már a misztikum szimbólumaként tekintettek rá. A XX. században pedig már egyértelműen házi kedvencnek számítottak, bár horrorfilmekben gyakran megjelenítették őket. A II. világháború környékén kapcsolódott össze a Halloweennel: egy fekete macska jelenléte az ajtónál megvédte lakóit a házba bekopogtató rossz szellemektől.

És, ha szereted a cicákat, és ünneplitek is a Halloweent, öltözz be te is fekete macskának!

 

Gyerek és felnőtt méretben is el tudom készíteni a jelmezt, amit ide kattintva tudsz megrendelni sok más jelmezemmel egyetemben.

 

Forrás:

https://www.ovrs.com/blog/everything-you-want-to-know-about-black-cats-and-halloween/

https://www.pet4you.hu/macska/cikk/Fekete_macska_es_a_torott_tukor_avagy_tudomany_a_babonak_mogott-764

https://www.history.com/news/black-cats-superstitions

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: