Fessünk természetesen! - természetes festőnövények | baniko műhelye

Fessünk természetesen! - természetes festőnövények

Gondoltad volna, hogy növényekkel is lehet kelmét vagy akár tojást is festeni, nemcsak boltban kapható festékekkel? Nem is olyan régen, üknagyanyáink korában ez még természetes volt.

Tavaly nyáron Szegeden nyaraltunk, ahol elmentünk a Szegedi Tudományegyetem Fűvészkertjébe is. Nagyon élvezték a gyerekek, egy fél napot simán eltöltöttünk ott, bejártuk az egész parkot, többek között a Japánkertet, a Fűszer- és gyógynövénykertet, a Lótusz tavat, az üvegházat és a park hátuljában található tanyaudvart is. Ennek a falán bukkantam az alábbi vitrinekre. Az egyik a természetes festőnövényekről írt, míg a másikban befestett gyapjú, kender vagy egyéb fonal volt látható. Szakmai ártalom, hogy minden érdekel, ami a textilekhez, színekhez, kelmékhez, régi kézművességhez kapcsolódik.

Szegedi Fűvészkert - Festőnövények
 

Mit nevezünk festőnövénynek?

Azokat a növényeket, amelyekkel tartósan lehet festeni. Azaz amelyekből a nagy mennyiségű színanyagot főzéssel vagy más eljárással ki lehet vonni és tartósan meg lehet velük színezni más anyagokat. Természetes színezőanyagokkal csak és kizárólag természetes anyagokat festünk. Kelmék esetében gyapjút, hernyóselymet, lent, kendert vagy gyapotszálat.

Milyen növények lehetnek festőnövények?

  • tápláléknövények (cékla, sárgarépa, dió, bodza, vöröshagyma, gesztenye stb.)
  • kerti virágok, díszcserjék (büdöske, cserszömörce, festőmályva, rózsa stb.)
  • gyógynövények (hárs, vérehulló fecskefű, kamilla, csalán stb.)
  • fakérgek

 

Kemendi Ágnes kézműves, a növényfestés hazai szakértője így ír a Festőnövények című könyvében a növényi színezékről:

"Mit festhetünk növényekkel?
Legelsőként talán saját testének festésére használta az ember a növényi színezékeket. Bőrből készített első öltözékeit is cserzette-festette növényekkel, majd a különböző szálasanyagokból szőtt ruhaneműk megfestésével kezdetét vette a festőnövények legfontosabb alkalmazási terület: a kelmefestés. De készítettek fafestékeket is növényekből, sőt írásra való tintát, TOJÁSFESTÉKEKET, ételszínezékeket is előállítottak belőlük."


Ha már olvastad legújabb húsvéti, tematikus mesémet, akkor már ismerhetsz pár természetes festőnövényt is. De vajon melyek ezek és milyen színűre festi a textilt?

Illusztráció a mesefüzetből


Kanadai aranyvessző virága - sárga*

Erdőszéleken, erdővágásokban szabadon terem, de dísznövényként is szabadon ültetik. A teljes virágzó növény felhasználható színezésre, de szebb színt érhetünk el, ha csak a virágát használjuk. Virágai timsóval sárgát, szárával együtt zöldessárgát, vasgáliccal pácolva sötétzöldet ad.   

Kanadai aranyvessző

Fotó: Pixabay
 

Gyöngyvirág levele - zöld

Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos. Rendkívül mérgező növény!


Gyöngyvirág

Fotó: Pixabay

Égerfa kérge - vöröses, barna, fekete

Fakéreggel is festettek régen, pl. égerfa- vagy tölgyfakéreggel, barnás, vöröses, fekete árnyalatot kapunk. Élő fáról soha nem szabad gyűjteni, csak kivágott fáról. A külső kéreg alatti háncsszövetekben van a cserző-festő anyag. 2009-ben az év fája volt.

Égerfa kérge

Fotó: Országos Erdészeti Egyesület


Áfonya termése - lila*

Szélsőségesen savanyú talajon, mészkerülő hegyvidéki erdőkben élő törpecserje. Érett bogyói a közeg pH értékére érzékeny színezéket tartalmaznak; savas közegben lilás, lúgos közegben szép kéket ad. A kék gyümölcsök csak addig látszanak kéknek, míg a rajtuk lévő lehetletvékony fehér viaszréteg látszik. Ha ezt ledörzsöljük, akkor előtűnik a gyümölcs lila héja.

Áfonya
Fotó: Pixabay

Indigó - kék

Az indigó cserjét, amivel ma a farmereket is színezik, már az ókorban is ismerték, használták - kék festéket állítottak elő belőle. Őshazája India, trópusi éghajlaton honos. A festőcsülleng indigótartalmú növény, mely megterem Magyarországon is, de sokkal gyengébb kék színt ad.

Indigócserje

Indigócserje, Fotó: Egzotikus dísznövények

 

Festő csülleng

Festőcsülleng, Fotó: Vatera

* A Szegedi Fűvészkert plakátján olvasható.

 

Azonban mielőtt elrohannál festőnövényeket gyűjteni, nem árt néhány fontos szabályt tisztázni:

  • A legtöbb festőnövény védett vagy fokozottan védett, így a természetből történő gyűjtésük is tilos.
  • Ha olyat találsz, ami nem védett és gyűjthető, akkor se ess neki ész nélkül. Figyelj arra, hogy ne szedd le az összeset, hagyj a madaraknak, ill. magnak való növényt is.
  • A legtöbb festőnövény mérgező! Különösen a gyöngyvirág és a bodza termése. Ne kóstold meg a főzetet, és ne is érintkezzen a bőröddel az oldat, a szemedbe se kerüljön!
  • A sok színanyag miatt a kezünket, fakanalat, edényt is megszínezik, így ajánlatos gumikesztyűt és olyan edényt használni, amit nem sajnálsz.
  • Ahhoz, hogy erős és tartós színt kapj, ún. rögzítőanyag szükséges. Ez lehet timsó, rézgálic vagy vasgálic. Itt is figyelj arra, hogy ne kerüljön a szádba vagy a bőrödre, mert mérgezőek. Az adagolásukhoz használj műanyag kanalat! Gyermektől elzárva tartandóak ezek az anyagok.

 

Az olvasottak alapján én is kedvet kaptam egy kis festéshez, persze szervezett körülmények között. Erre ajánlom a Goldberger Múzeum Botanika workshopjait, amit már régen kinéztem magamnak, csak még az időpont nem volt megfelelő. De talán idén ez is összejön!

 

Ha érdekel a téma, itt talász további cikkeket és videót Ágnesről:

4 oldalas interjú Ágnessel: Tudatos vásárló

 

Forrás:

Kemendi Ágnes: Festőnövények c. könyve

Skanzen füzetek III. - Szín-patika

Wikipédia

Színtan

Gardenista

 

Ha tetszett nyomd meg a tetszik gombot és/vagy oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is! Legközelebb a háztartásban fellelhető tojásfestő növényekről írok. Tarts velem akkor is!

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: