Focilabdás rátétminta (applikáció) | baniko műhelye

Focilabdás rátétminta (applikáció)

Applikációt (rátétet) készíteni nem ördöngösség. Először is kell hozzá egy sablon/egy minta/egy kép, amit rá szeretnénk varrni, applikálni valamire. Ez a valami lehet egy ruhadarab (pl. póló, szoknya, ruha, rövidnadrág stb.), de akár egy táska, párna vagy falvédő is. Tulajdonképpen az applikálás egy olyan varrási díszítési eljárás, mely során anyagdarabkákat (rátéteket, applikációkat) varrunk rá egy másik anyagra. (Ezzel az eljárással, akár egy szakadt farmert is megjavíthatunk.) A mintát ráapplikálhatjuk sűrű cikk-cakk vagy sima öltéssel, de akár rejtett kézi- vagy gépi öltéssel is. Én most sablonnak egy focilabdát használtam. Kivágtam a fekete ötszögeket és a fehér hatszögeket a sablonból. Az anyag fonákoldalára vizes jelölő filccel (víz hatására eltűnik a jelölés) rárajzoltam a különböző sokszögeket fél centis varrásráhagyással. Ezután elkezdtem őket összevarrni: először a focilabda belsejét (1 fekete ötszög, 5 db fehér hatszöggel), mely egy fekete-fehér virágra hasonlított. FOCILABDA SABLONJÁNAK LETÖLTÉSE

focilabda1

 

focilabda2

Utálok vasalni, de varrás közben a vasaló mindenképp a barátunk, mert megkönnyíti a munkánkat. Így rögtön vasaljuk is le a varrásráhagyásokat a hátoldalon.

focilabda3

Most varrjuk hozzá a következő sort: 5 db fekete ötszöget. Ezután megint vasaljunk. Ugye most már kezd focilabdára hasonlítani?

focilabda4

Utolsó körben pedig a maradék fehér hatszögeket varrjuk össze a labda többi részével. Most már tényleg focilabda formája van a mintánknak (az enyém pici csálé lett, mert siettem). Egy vasalás most sem árt a labdánknak.

focilabda5

Mivel nagyon vékony volt az anyagom, ezért én vasaltam a hátoldalára rávasalható közbélést is. Pontosabban nem vasalni kell, hanem rajta tartani a vasalót 5 másodpercig magas hőfokon. Ezáltal tartása és vastagsága lesz a focilabdánknak.

focilabda6

Legközelebb megmutatom, mire és hogyan varrtam fel a focilabdát. Addig is lehet tippelni a hozzászólásban. :-) További ötletekért nézz szét Pinterest oldalam Applikációk mappájában. Jó böngészést!            

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: