Garázsvásárok | baniko műhelye

Garázsvásárok

Egy kedves Gazdagmamis ismerősöm Facebook oldalán olvastam a tegnapi lakótelepi Garázsvásárról. Mivel mostanában nagyon népszerű a téma, ezért délelőtt elmentünk a gyerekekkel élőben is megnézni egy ilyet. A Garázsvásár lényege, hogy a saját megunt, de még jó minőségű cuccait, kacatjait (pl. felesleges konyhai dolgok, kinőtt, jó állapotban lévő ruhák, cipők stb.) nem a kukába vagy egy gyűjtőkonténerbe dobja az ember, hanem megpróbálja eladni pár száz forintért másoknak. Tulajdonképpen olyan, mint a Tesz-Vesz/Vatera vagy egy börze. Annyi a különbség, hogy saját tulajdonban lévő területen kell árulnod, tehát pl. egy garázsban, telken, lakásban. (További tudnivalók a Garázsvásárokról a fent említett Facebook oldalon.) Nekem nagyon megtetszett az ötlet, mert van pár felesleges, kinőtt ruhánk, cipőnk, amitől szívesen megszabadulnék, de kidobni nem akarom őket, ill. sok energiát sem szeretnék beleölni pl. egy Vaterán való értékesítésükbe (fotózások, feltöltések, termékleírások stb.). Jó lenne páran összefogni, s együtt kiárusítani felesleges cuccainkat. Már csak egy garázs kéne hozzá!!! A lényeg, hogy pár aprósággal tértünk haza. Vettem pár ruhát, egy papucsot Szabinak, 2 üvegpoharat a gyerekeknek, ill. ők is választhattak maguknak 1-1 apró játékot. Szabi egyből beleszeretett egy pici piros kamionba (200Ft-ba került). Bogi pedig egy az oviban is fellelhető - valószínűleg McDonald's-os - sárkányba (100Ft-ot kértek érte). Egyikre sem volt szükségük a gyerekeknek, de nem is ez volt a lényeg, hanem, hogy

a saját zsebpénzükből vették, ők is fizették ki, s ettől nagyon boldogok voltak. :-)

Az ötlet onnan jött, hogy túl későn indultunk el otthonról, s a fodrász előtt kb. 20 percünk maradt a nézelődésre. Ez ugye elég kevés egy nőnek a vásárlásra, ill. közben Bogi is kitalálta, hogy WC-re kell mennie. Így gyorsan félretetettem a kiválasztott dolgokat, s rohantunk a fodrászhoz. Utána elmentünk (a biztonság kedvéért) pénzt kivenni az automatából. Persze azon kivételes esetek egyike volt, amikor az automata nem tudott kiadni pénzt. A másik 2 automatát pedig a korábbi bankfiók bezárásával megszüntették itt a telepen. Szóval jött a kérdés, hogy most mit csináljak?  (Félreértések elkerülése végett nem hagytam ott a Garázsvásáron horribilis összeget, összesen 1.250Ft-ért vásároltam + a gyerekek 300Ft-ért.) Mivel a férjem korábban hívott, hogy nem tud pizzát rendelni, mert nem veszik fel a telefont, ezért hazarohantunk az otthon hagyott pénzért. S közben jött a megvilágosodás: mi lenne, ha a gyerekek a játékokat a saját pénzükből fizetnék? Úgyis gondolkodom a rendszeres zsebpénz bevezetésén, így itt volt az első alkalom, hogy megnézzem, működik-e a vásárlás a már meglévő kevéske pénzükből. És működött!!! Mikor hazajöttünk pénzért, egymással versengve osztották meg apjukkal a jó hírt, saját pénzből fognak játékot vásárolni maguknak. A Garázsvásáron is büszkén és egyben türelmetlenül adták oda a játékok árát a régi tulajdonosaiknak.

Szóval örömmel konstatáltam, hogy itt az ideje bevezetni a rendszeres zsebpénz fogalmát.

S hogy miért jó még egy ilyen Garázsvásárt rendezni? Mert pl. ha a gyerekek régi játékát is árulni szeretnéd, akkor a csemetéd is könnyebben válik meg egy-egy felesleges játékától, ha tudja, hogy az eladásából befolyt összeget neki adod. Ez szerintem egy nagyon jó motiváció a megtakarításra. Így ezt az összeget hozzá tudja tenni a zsebpénzéhez, s máris közelebb érzi magát pl. a kiszemelt biciklijéhez. :-)) Egyébként az itteni garázsvásáron is a gyerekek kapták meg az eladott játékokból befolyt összeget, mivel ők is egy kerékpárra gyűjtöttek.  

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: