Ha egy kisfiú gyerekkorában babázik, akkor felnőttkorában homoszexuális lesz? | baniko műhelye

Ha egy kisfiú gyerekkorában babázik, akkor felnőttkorában homoszexuális lesz?

A minap a netet böngészve egy érdekes videóra bukkantam. A videó ugyan már tavalyi és a feltöltés óta több, mint 12 millióan látták, de a téma örök. A videó egy kaliforniai apa reakcióját mutatja be, akinek a négy éves kisfia egy Ariel babát választott egy duplán megkapott ajándékért cserébe. Az apuka a csere előtt megengedte a kisfiának, hogy szabadon, nemi identitásától függetlenül válasszon játékot, és ő egy kis hableány babát választott. Nézzétek meg az örömet a kisfiú arcán! De az apuka se semmi!

Vajon a Te férjed mit szól(na) ehhez a videóhoz? Szerintem a férfiak, apukák többsége valami hasonlót mondana: Na ne már! Az én gyerekem nem lesz buzi! Vajon mi az oka annak, hogy az elfogadott, ha egy kislány autókkal és fiús játékokkal játszik, de fordított esetben már megkérdőjelezzük a kisfiúk felnőttkori nemi hovatartozását? Vajon tényleg baj-e, ha egy kisfiú gyerekkorában babázik, ill. lányokkal játszik az óvodában?

Én azt gondolom, hogy a gyerekek játékaik során elsősorban az otthon, valamint közvetlen környezetükben látott mintákat követik le, utánozzák játékaikban. Minden kisgyereknek, de még nekünk felnőtteknek is van nőies és férfias oldalunk. Gondoljunk csak bele, hogy az utóbbi időben a női, férfi szerepek is sokat változtak. Sokszor egy anyuka is rákényszerül, hogy összeszereljen egy bútort, kicseréljen egy kiégett villanykörtét, de sok ismerős családban láttam, hogy nem a nő, hanem a férfi főz. A mi családunkban hétköznap a reggelit általában a férjem prezentálja, ill. a tejbegrízt is ő készíti el. És ezzel nincs is semmi baj.

Azt gondolom, hogy a női-férfi szerepek genetikusan kódolva vannak bennünk. A gyerekek a játék során hol a nőies, hol a férfias oldalukat hozzák felszínre, éppen attól függően, hogy hol áll a személyiségfejlődésük. Amikor egy fiú babázik, akkor éppen a gondoskodó, törődő, felelősségtudatos oldaluk kerül előtérbe. A Te férjed például nem pelenkázta be anno a csemetéteket kis korában? Na ugye! Lehet, hogy az oviban ő is játszott játékbabával (csak már elfelejtette)?

Egy a lényeg, hagyjuk a gyerekünket azzal a játékkal játszani, amivel szeretne. Már pedig akkor jó a játék, ha a gyerekünk élvezi. Játék közben pedig tanulnak, fejlődnek. Még a mondás is úgy tartja, hogy játszva tanul az ember. Engedjük, hogy szárnyaljon a fantáziája, a kreativitása. Ha ehhez épp egy baba kell, hát legyen. Egy idő után a kislányok úgyis anyukájukra, a kisfiúk pedig apukájukra akarnak majd hasonlítani, és olyan dolgokat szeretnének majd csinálni, amit anya vagy épp apa.

Azonban ha Te mégis szeretnéd "befolyásolni", hogy csemetéd "lányos" vagy "fiús" játékkal játszon, akkor találjatok ki olyan tevékenységeket, foglalatosságokat, melyek az adott irányba terelik őt. Például tanítsd meg kötni, horgolni, főzni, varrni; vagy kérd meg apát, hogy focizzon, építsen, barkácsoljon vele közösen. Így aztán igazán élvezni fogjátok a közösen eltöltött szabadidőt.

A Te csemetéd milyen játékokkal szokott játszani? Mi a véleményed a témával kapcsolatban? Írd meg hozzászólásban!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: