Hagyományos és trendi – a chevronminta története | baniko műhelye

Hagyományos és trendi – a chevronminta története

A pöttyös és a virágos minták mellett másik nagy kedvencem a chevron, vagy más néven a cikk-cakk minta. Lendületes és nagyon mutatós! Rendkívül sokoldalúan felhasználható, a lakberendezők (falon, bútorokon, függőnyön, szőnyegen stb.) és a divatipar is előszeretettel használja. Épp pár hete rendeltem egy korall-fehér chevron pamutvásznat ezúttal magamnak, nyári szoknyának. Na de nézzük, hol s mikor bukkant föl először ez a minta.

A cikk-cakk minta is nagy múltra tekint vissza: korai műalkotásokon, kerámiákon – ókori görög agyagedényeken például - fa faragványokon is fellelhető a chevron motívum. A V alakú mintát katonai rangok jelzésére, vagy szolgálati idő jelöléseként alkalmazzák, de zászlókon és címereken is gyakran megtalálható szimbólum.

Az 1920-as, 30-as évek Art Deco mozgalma - mely a szimmetriát, a geometriai formákat hangsúlyozta –ismét előtérbe hozta a chevront. A cikk-cakk kis kihagyás után a hetvenes években robbant be újra a divatba, amikor Pierre Cardin divattervező és az olasz Missoni divatház beemelte kollekcióikba. Missoni 1958-ban mutatta be az első kollekcióját, a hetvenes években pedig már a szakma élvonalában volt. Az általa készített geometrikus, gyakran chevron mintájú, színes kötöttáruival máig tartó rangot vívott ki a divat világában. A chevron minta Missoni névjegyévé vált.

Missoni kötöttáru

A chevron minta egyszerre hagyományos és trendi: erőteljes hatása miatt nagyon közkedvelt minta. Manapság a lakberendezésben is divatos.

forrás: polyvore

És persze divat sincs chevron nélkül:

forrás: polyvore

Szöveg forrása: giotile.com, kommunikacio-stilus.hu

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: