Halloween hét -papírtök | baniko műhelye

Halloween hét -papírtök

Ahogy a Facebookon pár napja ígértem, a héten Halloween-nel kapcsolatos, gyerekekkel is könnyen elkészíthető kreatív ötleteket mutatok be. Nézzük először is, mint jelent a Halloween, azaz All Hallows' Eve (Minden szentek előestéje). A Szabi szerint ez is egy farsang, amikor az emberek beöltöznek - mert ő így látta egy rajzfilmben. Az ő szemszögéből nézve igen. Ősi kelta ünnep, melyben a római, keresztény és kelta hagyományok szokásai keverednek. Boszorkányok, kísértetek, kóbor lelkek éjszakája, melyet október 31-én ünnepelnek, elsősorban az angolszász országokban. Ez a nap a választóvonal az élők és a holtak világa között. A hiedelem szerint ilyenkor az eltávozott lelkek visszatérnek, s megpróbálják megtalálni régi lakhelyüket.  (Aki többet szeretne megtudni Halloween történetéről, kialakulásáról, itt megteheti.) Mivel Halloween legismertebb jelképe a kivájt töklámpás (Jack O'Lantern), így én is magával a tök szimbólummal kezdtem az alkotást. Ma 2 nagyon egyszerűen elkészíthető tököt fogok bemutatni.

Papírtök függődísz (én az ablakba a radiátorcsőre kötöttem fel, de bárhová felakasztható)

Halloween_papirtök1_by_baniko

Hozzávalók:

 • 6 db 2x30 cm-es narancssárga kétoldalas papírcsík (vághatunk vékonyabb és rövidebb csíkokat is, így kisebb tököt kapunk)
 • pici zöld, szintén kétoldalas kartonpapír a levélnek, ill. a tök indájának
 • zöld (vagy esetleg narancs) hímzőfonal a függesztéknek
 • ha van otthon flitter, az hasznos lehet az aljára, hogy ne szakadjon át a csomó
 • tű a lyukasztáshoz, olló, vonalzó

Elkészítés menete:

 • A csíkokat egymásra igazítottam, s középen kilyukasztottam az összeset. Majd alulról átfűztem a hímzőfonalat, s hogy ne szakítsa át a papírt, alulra még egy flittert is tettem, s csak ezután csomóztam.
 • A papírcsíkok végeit egymásra hajtottam, s mind a 12 csíkot kilyukasztottam a végein azonos helyen. Majd átfűztem a hímzőfonalat megint, újra flitter és egy csomó, hogy tök formája legyen a dísznek.
 • Ezután pedig formára igazítottam a csíkokat, s már kész is lett a tök forma.
 • Már csak a levél és az inda maradt hára. Kivágtam egy levél sablont, ill. az indát én quilling papírból pödörítettem. De bármilyen vékony papírt - pl. fűzőpapírt - fel lehet pödöríteni ollóval. Ezeket is ráfűztem a tökre. A végeredmény pedig látszik a képen.

Ugye milyen egyszerűen elkészíthető? TIPP1: Készíthetjük úgy is a tököt, hogy a papírokat egymásra helyezzük, majd C alakba hajlítjuk őket, s így fűzzük rá a hímzőfonalra, s ezután igazgatjuk el a csíkokat. Remélem érthető. Ha nem, akkor szóljatok, s megpróbálok egy rajzot készíteni, vagy fotózni az egyes fázisokat. TIPP2: Használhatunk Milton kapcsot is a fonal helyett a papírcsíkok összefogására.

Asztali dekoráció - Papírtök ovális lapokból vagy körökből

Halloween_papirtök2_by_baniko

Hozzávalók:

 • Kétoldalas, narancs színű karton (közepes vastagságú)
 • Kétoldalas, zöld színű karton a levélnek és a szárnak (közepes vastagságú)
 • olló, ragasztó, esetleg körző

Elkészítés menete:

 • Vágjunk ki a narancs kartonból 10-12 db kört vagy oválist. Én ez utóbbiból csináltam. Annál klasszabb tököt kapunk, minél több darab van összeragasztva.
 • Hajtsuk félbe őket, majd ragasszuk össze a képen látható módon.
 • Vágjuk ki a zöld kartonból a levelet és a szárat is, s mielőtt az összes narancs kartont összeragasztanánk, ezt is illesszük be és ragasszuk be.
 • Vágjuk le egy picit az alját, hogy megálljon az asztalon, s már kész is. Ez sem volt bonyolult, ugye?

 Holnap megmutatom melyek a Halloween további szimbólumai és színei. Jó alkotást kívánok! Ha nem akarsz lemaradni a további ötletekről, iratkozz fel a blogértesítőmre.

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: