A Halloween színei | baniko műhelye

A Halloween színei

Neked milyen színek jutnak eszedbe a Halloweenről? Ha a narancs tüze, a fekete sötétsége és a fehér tisztasága, akkor jó színekre gondoltál. De vajon miért ezek a Halloween színei és mit jelentenek? Elöszőr azonban nézzük meg honnan ered ez a hazánkban is egyre népszerűbb ünnep.

Mikor van Halloween?

Holnap, azaz október 31-én van Halloween, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, azonban hazánkban is egyre több helyen ünneplik. Neve az "All Hallow Eve"-ből ered, ami a mindenszentek - november 1-je - előtti éjszakát jelenti. Halloweenkor félelmetes jelmezbe öltöznek a gyerekek, felnőttek egyaránt, becsöngetnek "csokit vagy csalunk" mondással olyan házakba, amik töklámpással és egyéb félelmetes dekorációkkal (pl. csontvázak, pókok, szellemek) vannak feldíszítve. Vagy csak szimplán jelmezes Halloween bulit rendeznek.

fotó: Pixabay

De honnan is ered a Halloween?

Halloween az ősi pogány kelta fesztiválból, az őszi Samhain ünnepből származik. A mai Írország, Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ilyenkor ünnepelték meg a kelta újévet, melynek előestéje október 31. éjszakájára esett. Megköszönték a napsitennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Samhain jelzi a hosszú nappalok végét és a tél közeledtét, azt, hogy az év világosabb fele után az év sötétebb fele következik.

A kelták úgy hitték, hogy ezen az éjszakán az elmúlt évben meghaltak lelkei szabadon sétálhatnak az élők között, amíg a holtak birodalmába vándorolnak. A kelta papok egy hegytetőn gyülekeztek, tüzet gyújtottak, termény és állatáldozatokat mutattak be a tűz körül táncolva. A jó szellemekről (szeretteik, családtagok) gondoskodniuk kellett, segíteni őket, hogy megtalálják az utat a túlvilágba, a rossz, gonosz szellemeket (boszorkányok, démonok, kísértetek) tűzzel űzték el. Hiedelmük szerint a gonosz szellemek beköltözhetnek az élőkbe, így félelmükben öltöztek be különféle álcázó maskarákba, hogy ezzel becsapják és összezavarják a holtak szellemeit. Reggel a papok szétosztották a közösség tagjai között a parazsat, hogy abból új tüzeket gyújthassanak, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.

Az eredeti pogány Samhain ünnep, saját komor hangvételén keresztül mélyen tisztelte az ősök szellemeit, ma viszont ez a megemlékezés merőben elrugaszkodik az archaikus kelta gyökereitől. A keresztény, kelta, római, ír, észak-amerikai, nyugat-európai szokásokkal kiegészült, mára nagy divattá és óriási üzletté vált Halloween ünnepet modern félelemkeltő szellemek, töklámpások, divatos mágikus jelmezek, maszkok, horror eszközök, vidám partik, gasztronómiai események jellemzik.

Halloween hagyományát az észak-amerikai kontinensen az 1840-es években a nagy éhínség miatt Írországból kivándorolt tömegek honosították csak meg, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A faragott töklámpás használata csak innen, Amerikából indult hódító útjára, mivel ott volt őshonos növény. (Írországban addig inkább általában fehér répát használtak Halloweenkor.)

No, de mit jelentenek a Halloweenkor használt színek?

A Halloween eredeti pogány jelentése a fény ünnepe a sötétség fölött.

A kelta legendákban a narancs az aratás, a fekete a halál színei voltak, ma is ezek a Halloween alapszínei, kiegészülve a fehérrel és kornként új színekkel.

Halloween színei A halál szimbóluma

Az archetipikus, őstapasztalathoz visszanyúló jelentés szerint a NARANCSSÁRGA az ősznek, a szüretnek, a tűznek, melegnek a színe. A termés a munka gyümölcse, büszkeség és érzése társul hozzá, a tűz energiával, lelkesedéssel és melegséggel tölt fel bennünket. A felkelő és lenyugvó nap narancsba borítja az eget, így jelzi a nappal kezdetét és végét. A narancssárga töklámpás felerősíti a narancs szín üzenetét és jelentéstartalmát azáltal, hogy a feltűnő, messziről is kitűnő ősszel beérő zöldség belsejébe ragyogó, izzó, vibráló mécses kerül. Megjelenik benne az útjelzés, a világosság, a fény, a dinamika, a melegség, bátorítás, életerő.

töklámpások

 

A FEKETE szín az ősi sötétségnek, az éjszakának, titokzatos mélységnek a színe, mely szintén alapszíne lett a Halloween ünnepnek. A színekben kifejeződő élet ellentéteként a halál szimbóluma, a gyász kifejezője, a legtöbb hagyományban a gonsoz erőkhöz kötődik.

A FEHÉR szín a fény, a transzcendencia, a tökéletesség és az egyszerűség jelképe. Keresztény hagyományban az öröm és a vigasság hordozója, a szentséghez, Istenhez tartozó szín, valamint a feltámadás színe. A fehér ruha a tisztaságot, a szüzességet, a lélek győzelmét jelenti az anyag felett.

A fehér szín másrészt ahogyan szoros kapcsolatban áll a halállal és az ehhez kapcsolódó rituális tárgyakkal (halotti lepel, gyertya) jelképezi a szellemeket és a kísérteteket, így vált szintén a Halloween alapszínévé.

 

Felhasznált irodalom:

Mike A. (2018) Gyógyító Mandalameditációk. Budapest: Bioenergetic Kiadó.

Vass Z. (2006) A rajzvizsgálat pszichodiagnosztikai alapjai: Projekció, kifejezés, mintázatok. Budapest: Flaccus Kiadó.

Johannes I. (1987) A színek művészete: Tanulmányi kiadás. Budapest: Göncöl Kiadó.

Halzer Gy., Harcos K., Vámos R. (2008) Koncentráció javítás az óvodától a felnőtt korig. Budapest: Komáromy Publishing Kft.

www.lelkititkaink.hu - A színek mint szimbólumok

hu.wikipedia.org - Halloween

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: