Harmónikus színválasztás - Milyen színek illenek egymáshoz? | baniko műhelye

Harmónikus színválasztás - Milyen színek illenek egymáshoz?

Mi a harmónia?

A harmónia jelentése szerint összhang, kellemes együttes hatás, érzés; az együtt lévő elemek - jelen esetben a színek - kiegyensúlyozott arányossága; a köznyelvben pedig a külső-belső békét jelenti. Ha harmónikus színeket szeretnénk látni, menjünk kirándulni és figyeljük meg a természetet, a virágos mezőt, az őszi erdőt. Figyeljük meg a fény és árnyék játékát is a színek mellett.

„A harmónia keresése tehát magában foglalja a helyes arány, az egyensúly, a részek közötti és az egésszel való viszony felfedezését, valamint a rend és általában minden arculatában megjelenő szépség megtalálását.”
(Delia Steinberg Guzmán - filozófus, előadóművész)

Gondolom Te is tapasztaltad már, hogy nem egyformán hatnak rád a színek: például, amikor jobb a kedved vidámabb színeket választasz, amikor pedig szomorúbb vagy elbújsz a fekete mögé. Az sem biztos, hogy ha van egy kedvenc színed az öltözködésben, akkor a lakberendezésben is tetszeni fog az a szín. A színek körülvesznek minket, folyamasan hatnak ránk, mindamellett, hogy gyönyörködtetnek (gondolj csak egy szép színes virágra); segítenek a közlekedésben (pl. piros - tilos, zöld - szabad). ill. eligazodni a nagyvilágban is.

Plüssállataim, babaruháim színválasztásánál én is a harmóniára törekszem, vagyis igyekszem egymással összeillő színeket párosítani. Most megmutatom, hogy alapvetően milyen elvek mentén válogatok az anyagok között. Hozzáteszem, hogy a textiljátékoknál sokkal szabadabb a színválasztás, mint mondjuk az öltözködésben. Itt bátran lehet olyan minta- vagy színkombinációkat is választani, amit mondjuk az öltözködésünkben már nem mernénk bevállalni.

Komplementer színpárok

Ehhez vegyük elő  egy korábbi bejegyzésemben már bemutatott Itten féle 12 osztatú színkört. Az egymással szemben elhelyezkedő színek a komplementer vagyis kiegészítő színpárok. Leggyakoribbak a sárga-lila, narancs-kék, valamint a vörös-zöld (elég csak egy fenyőfára gondolni, amin piros gömb díszek vannak) párosítások. Oké, de mit egészítenek ki? Hát egymást! Ha két komplementer színt összekevernénk, akkor semleges (sötétszürke) színt ; színes fények keverésénél pedig fehér fényt kapnánk. Ha ilyen színeket használsz, akkor nagy kontrasztot tudsz elérni velük. Ezek a színek fokozzák egymás hatását, ezért próbáld meg ne egyenlő arányban használni őket. Egymás mellé helyezve akár élénkíteni is tudsz velük. Arra mindenesetre figyelj, hogy hasonló telítettségű színeket használj.

Kék és narancs párosítás saját anyagaimból

Első Kajlák egyike. Hozzá is kéket és narancsot választottam.

Még egy példát mutatok, mert annyira gyönyörű a kép. :-)

 

Analóg színek

Ehhez a színkörön egymás mellett lévő színeket kell választani. Ezeknél elég alacsony a kontraszt, ezért harmónikus hatást keltenek együtt. Kerestem ehhez is pár szemléltető példát. Kezdjük mondjuk egy kék-zöld-lila párosítással:

Vagy vehetjük a piros-sárga-narancs kombinációt is, melyről nekem elsőként az őszi falevelek jutottak eszembe.

Monokróm színek

Ehhez keress a színkörről egy tiszta színt, majd vedd ennek világosabb vagy sötétebb árnyalatait. Igazán könnyed harmóniát tudsz ezekkel a színekkel kialakítani.

 

Triád harmónia

Ez azt jelenti, hogy a színkörről egyenlő távolságra eső színeket választasz ki. Például egy narancs-zöld-lila kombinációt.

Ezen kívül még több szempont szerint lehet három színt kiválasztani, de ennyire már nem szerettem volna bonyolítani. Mint ahogy 4 szín kiválasztása (tetrakróm) is több féle módon lehetséges.

A semleges színekhez (fehér, fekete, szürke) bármilyen színt választhatunk a színkörről.

Ha többet szeretnél megtudni a színekről, továbbra is a Színtan és Színkommunikáció oldalakat ajánlom. Ha pedig nem vagy elég bátor a színek összeválogatásához, akkor a Design-Seeds palettáit ajánlom. Én is innen inspirálódtam a baniko színeinek kiválasztásakor. :-)

Ha hasznosnak találtad a cikket, görgess lejjebb és iratkozz fel blogértesítőmre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: