Híres mackók | baniko műhelye

Híres mackók

Remélem nem unjátok még a mackókat. :-)) Arra gondoltam összeszedek pár híres macit, kíváncsi vagyok, kinek ki (volt) a kedvence. Elsőként Vackor, a piszén pisze kölyök mackó jutott eszembe. A velem egyidősek biztos ismerik Kormos István Vackorjának óvódás, iskolás kalandjait. Vele is hasonló történetek estek meg, mint velünk gyermekkorunkban vagy gyermekeinkkel. Én még tisztán emlékszem Márkus László hangjára, ahogy az esti mesében Vackort mesélte. Aki pedig nem ismeri vagy szeretné újra elolvasni Vackor történeteit, az a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából itt megteheti.

Kormos István: Mesék Vackorról

Forrás: moly.hu

Természetesen Milne Micimackója sem maradhat ki a sorból. A butuska, ámde annál inkább szeretnivalóbb csacsi öreg medvéről már egy korábbi bejegyzésemben írtam.

Micimackó

Következőnek Balu ugrott be. Alapvetően kétféle Balut különböztetünk meg, s mégsem. Az eredeti Balu Kipling Dzsungel könyvéből készült egész estés Disney rajzfilm egyik főszereplője.  A másik pedig szintén egy Disney tv-sorozat főszereplője,  Balu kapitány, akit szintén a Disney Company ragadott ki meséből, s faragott belőle egy botcsinálta pilótát, aki különböző kalandokba keveredik saját repülőgépén Kit nevű kis barna mackó társával együtt. Mindkét mesét szerettem, s talán a sorozat főcímdalát még ma is el tudnám dúdolni. :-))

Dzsungel könyve: Balu

Balu kapitány kalandjai

          Ha már Disney, akkor a mai gyerekeknek biztos nem kell bemutatni a Mackótestvér c. szintén egész estés mesefilm szereplőit.

Mackótestvér

Ha már nagy medvéről beszéltünk, akkor Kung Fu Pandáról se feledkezzünk meg. Ez a nagy, szeretnivaló pandamackó arról álmodozik, hogy kungfu harcos lesz.

Kung Fu Panda

Maci Laciról és Buburól se feledkezzünk meg, akik a Jellystone Parkban élnek, s folyton ellopkodják a turisták elemózsiás kosarát, s borsot törnek a vadőr orra alá.

Maci Laci és társai

Térjünk vissza egy kicsit hazai vizekre, az Esti mesékhez. Ki emlékszik még erre?

Füles Mackó mond most nektek szép meséket, gyerekek, Lekonyuló két fülemnek köszönhetem nevemet, Kedvencem a friss méz, s más finom falatok, De azért szerettek, hogyha kövér is vagyok. Brummabrumma brummabrumma brummabrumma brumbrumbrum.

Bizony-bizony, milyen rég volt. Füles mackó egy lengyel bábfilm meseszereplője, aki a 80-as évek elején nálunk is népszerű volt a Magyar Televízióban.

Füles Mackó

Ha már esti mese, ne feledkezzünk el a Tévémaciról (és barátjáról Paprika Jancsiról) sem, aki a mese szignálfilmjében szerepelt. A tévémaciról további érdekességeket a képre kattintva és  itt olvashatsz.

Tévémaci és Paprika Jancsi

Szabi és Bogi a nyár végén részt vett egy Játszunk turistásat nevű táborban, ahol az egyik nap a Magyar Televízió székházába látogattak, s természetesen a Tévémaci szobájába is betekintést nyerhettek, híradót forgattak stb. Nagyon élvezték!

Magyar Televízió székháza

Lassan kifogyok az ötletekből. Már csak 2 híres maci jutott eszembe. Az egyik egy Dörmögő Dömötör nevű gyerekmagazin szintén a 80-as évekből. Az újságban mesék, versek, mondókák, színezők, fejtörők szerepeltek. Nevét Sebők Zsigmond író Dörmögő Dömötör nevű mackójáról kapta.

Dörmögő Dömötör

S végül, de nem utolsó sorban egy olimpiai kabalafigura, Misa mackó maradt hátra. Az 1980-as moszkvai olimpia népszerűsítését szolgálta.

Misa mackó

Ha esetleg valaki kimaradt a listából, írjátok meg hozzászólásban! Brum-brum :-))    

Megosztás

Hozzászólások (1)

  • anon

    Kedves Anikó! Nagyon ötletes cikk, a macikat soha nem lehet megunni. 10-ből 7 felismerés jónak számít? Ha már felhívás keringőre: - Medve-csillagképek - Bodó Béla Brumija - Rupert maci a rajzfilmből - Mézes Mackó (nekem a Kígyó utcai ugrik be) és a maci alakú mézes flakonok - Medve sajt - Pombär maci és - Coccolino a reklámból.

    2014.09.25.

Oldalak

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: