Hogyan tömjük ki a kis alkatrészeket? | baniko műhelye

Hogyan tömjük ki a kis alkatrészeket?

A múlt héten két fiúbabát kértek tőlem, amit még tavaly készítettem a Ficserke Családi Napközinek. Mivel egy napköziben erős igénybevételnek van kitéve egy játékbaba, ezért most másképp oldottam meg a kéz felvarrását. Én jobban szeretem ugyan, ha a kéz külön mozgatható és nem az oldalvonalba van belevarrva, de most mégis így tettem.

Ficserke Ferkó babák

Mivel elég vékony volt a baba karja (még a kisujjam sem fért bele a lyukba), ezért ki kellett találnom valamit, amivel viszonylag meggyorsíthatom a tömést. A legkézenfekvőbb megoldás az lett volna, ha keresek egy vékony hengert, csövet, amit bedugok a pici lyukba, hogy mereven tartsa a baba karját, így máris könnyebb lenne kitömni. Igenám, de nem találtam itthon semmit. Így férjem javaslatára WC papír gurigából készítettem el ezt a pici hengert. És tádám, valóban bevált. Levágtam a megfelelő nagyságú darabkát, egy megfelelő vastagságú filctoll segítségével feltekertem, körberagasztottam, beillesztettem a baba karjába. Így már pillanatok alatt készen lettem a töméssel.

Mutatom képekben is, hogy csináltam. Először is a töméshez kell maga az az alkatrész, amit ki szeretnénk tömni. Majd jó minőségű tömőanyag, valamint tömőpálca (esetleg olló) és az általam fabrikált kartonhenger.

Töméshez használatos kellékek

Kar kitöméséhez szükséges eszközök

Henger a baba karjában

Így nézett ki a henger a baba karjában.

Tömés tömőpálca segítségével

Baba karjának tömése a henger segítségével

Amit a tömésről még tudni érdemes:

  • Fontos, hogy az egyes alkatrészek megvarrásához jó minőségű poliészter cérnát használj! (A pamut cérna ugyanis összemegy mosásnál, így ráncos lesz utána az anyag.)
  • Ha apró öltésekkel varrod meg az adott alkatrészt (én sokszor a 2,5-esről 1,5-esre leveszem az öltés hosszát), akkor szintén tartósabb lesz, és jobban fogja bírni a tömést.
  • Ha szükséges, nyugodtan használj kiegészítő eszközöket a töméshez, de azért arra figyelj, hogy tompa végű legyen. Tökéletesen megfelel erre a célra egy ecset is, vagy egy evőpálcika is. De, ha az ollódat picit résnyire szétnyitod, azzal is segítheted a tömést.

Tömés ollóval

  • És ugye az is fontos, hogy jó minőségű tömőanyagot használj, ami nem áll össze csomókba, visszarúgja magát és mosás után hamar megszárad. Nekem a kedvencem a képen is látható szilikonizált poliészter golyócskák. MIvel ahogy látod ezek apró kis részekből, "golyócskákból" állnak, ezért tökéletesen alkalmasak olyan kis alkatrészek kitömésére is, mint a kéz vagy láb. Mivel műszálas, ezért mosás után gyorsan megszárad.

 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésben olvasottakat, iratkozz fel blogértesítőmre:

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: