Hogyan válaszd ki a tökéletes farsangi jelmezt? | baniko műhelye

Hogyan válaszd ki a tökéletes farsangi jelmezt?

Az ovisok, és talán még az alsósok számára a farsang az egyik leginkább várt, közkedvelt esemény. Az óvodában egy egész hetet szoktak szentelni ennek a mulatságnak. Éppen ezért a jelmezválasztást sem szabad elhanyagolni, vond be gyermeked is a folyamatba. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a jelmez kiválasztásánál. Ezzel nemcsak a saját munkád, hanem az óvónénik munkáját is megkönnyíted.

Kérdezd meg a gyermeked!

Egyik legfontosabb szempont, hogy gyermeked minek szeretne beöltözni. Óvodás, és alsós korban - tapasztalatom alapján - nem kérdés, hogy a gyerekek szeretnek beöltözni. Felsős korban már inkább a buliról, a haverokról szól a farsang. Mindenképp fontosnak tartom, hogy beszélgessetek arról, hogy neki mi az elképzelése, van-e kedvenc meséje, mesekaraktere vagy állat, amit szívesen megformálna, mert ez megkönnyíti a választást. Ráadásul ő fog egész nap egy adott karakter bőrébe bújni, fontos tehát, hogy jól érezze magát a választott jelmezben.

Legyen kényelmes a jelmez!

Fő a kényelem! Gondolj bele, hogy a gyerekek egész nap rohangálnak, kimennek az udvarra, többször levetkőznek, felöltöznek, így kényelmesnek kell lennie a jelmeznek. Ráadásul ezzel az óvónénik munkáját is segíted. Sok helyen látok kezes-lábas, meleg, szőrös anyagból készült jelmezeket, amibe hamar beleizzadnak a gyerekek, ill. adott esetben a mosdóba menetelt is megnehezítik. Kerüld a túl szűk vagy bő jelmezeket is, és válaszd azokat, amelyek könnyen fel- és levehetők. Az én állatos jelmezeim ilyenek. ;-)

Vedd figyelembe gyermeked érdeklődési körét!

Van olyan téma, ami különösen érdekli gyermeked? Például, ha imádja az állatokat, egy állatos jelmez tökéletes választás lehet. De lehet, hogy inkább szuperhős vagy valamilyen más hős bőrébe bújna inkább. Én személy szerint nem vagyok híve ezeknek. Szerintem sok olyan filmet néznek óvodás korban a mai gyerekek, amik még nem nekik való. Mikor kicsik voltak a gyerekeim, mindig arra törekedtem, hogy megmaradjuk a mese világánál (még akkor is, ha az tévében látott). Szerintem a szülők ebben is ki tudják élni kreativitásukat. :-) Érdemes annak is utánajárni, hogy van-e a farsangnak tematikája, amihez a jelmezt igazítani kell. Fiaméknál általános iskola első osztályában cirkusz volt a téma. Szabi porondmester jelmezt választott. Talán a sok év farsang alatt ez volt az egyetlen jelmeze, amit kölcsönöztünk. Vagy manapság egyre inkább teret hódít a csoporton belüli egyen jelmez, amikor az egész csoport ugyanabba a karakterbe, pl. denevér, egér öltözik be. Kérdés megint, hogy mennyire marad meg vagy veszik el ezáltal a farsang lényege, a kreativitás.

Legyen könnyű benne mozogni!

Figyelj arra is, hogy könnyű legyen benne mozogni! Ne legyen túl sok kiegészítő vagy több réteg ruha (pl. királynő, hercegnő). Az ovisok elég aktívak és játékosak, így olyan jelmezt válassz, amely nem korlátozza túlzottan a mozgást. Emlékszem, mikor a lányom 3 évesen Piroskának öltözött, az első dolga volt levenni magáról a köpenyt és letenni a fonott kosarat. Önfeledten rohangált körbe-körbe.

Kézműves, DIY vagy kölcsönzői darab?

Ez sem egy elhanyagolható szempont. Itt elsősorban azt gondold át, hogy van-e kézügyességed, te magad akarsz-e megbirkózni a jelmez elkészítésével vagy esetleg kérsz hozzá (nagyszülői) segítséget. Ha nincs, szeretnél-e kézműves jelmezt vásárolni, ami több évig használható vagy inkább csak erre az alkalomra kölcsönöznél egyet?

Tartósság

Szempont lehet a tartósság is. Ha például több gyermeked van, akkor nem rossz, ha tartós a jelmez, és a kisebb tesó meg tudja örökölni a nagytól a jelmezt. De akkor is szempont lehet, ha nem csak farsangkor szeret gyermeked más bőrébe bújni, hanem év közben sokszor előkerül a jelmezes doboz.

Jelmez ára

Válassz a pénztárcádnak megfelelő megoldást. Azt gondolom, hogy egy évben egyszer van farsang, sőt évente ismétlődik, így fel lehet rá készülni akár előre is.

Ahogy látod, nem könnyű feladat a tökéletes farsangi jelmez kiválasztása. Nem csak abból áll, hogy Amerika kapitány szeretne lenni a gyermeked, bemész az első kölcsönzőbe és megveszed a jelmezt. Ennél sokkal, de sokkal többet jelent. Mérlegeld a számodra fontos szempontokat és válassz gyermeked egyéniségének megfelelő jelmezt. Így tuti a garantált siker!

Jó farsangolást kívánok!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: