Hurrá, elkezdődött a farsangi időszak! | baniko műhelye

Hurrá, elkezdődött a farsangi időszak!

Január 6-án, Vízkeresztkor elkezdődött a farsangi időszak, mely egészen Hamvazószerdáig (40 napos böjt kezdete), azaz február 13-áig tart. A farsangi időszak csúcspontja, a farsang farka (farsang-vasárnap, farsang-hétfő és húshagyókedd), vagyis a karneváli időszak. Idén ez február 10-13. közé esik. Ekkor tartják a nagy karneválokat, mint pl. a velencei vagy riói karnevált, ill. nálunk a mohácsi busójárást (a Mohács környékén élő délszlávok alakoskodó felvonulását).

Velencei karnevál Velencei karnevál

 

Velencei karnevál Velencei karnevál

 

Fotók: federico stevanin/FreeDigitalPhotos.net jóvoltából

A közhiedelemben a farsangot inkább csak a farsang farkával szokás azonosítani. A farsang legjellemzőbb eseménye az álarcos, jelmezes alakoskodás.

"Alakoskodás az a tevékenység, melynek keretében az alakoskodó álöltözet, mozdulatok és arcjáték, esetleg álarc segítségével valakit vagy valamit megjelenít, „formáz”. Célja lehet mágikus-vallásos, segítségével megjelenítik az ősöket, szellemeket, istenségeket vagy pedig utánzás, szórakoztatás: a színjátszó tevékenység előfokának tekinthető." (Magyar Néprajzi Lexikon)

A királyi udvartól a falvakig, mindenhol farsangoltak hazánkban. Az európai népekkel ellentétben Magyarországon a kisebb álarcos csoportok játékai voltak a kedveltebbek. Tartsatok Velem a következő 1 hónapban, s farsangoljunk együtt! Szöveg forrása: Magyar Néprajzi Lexikon és Jeles Napok      

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: