Húsvéti készülődés: Így készíts ujjbábból húsvéti barkadíszt! | baniko műhelye

Húsvéti készülődés: Így készíts ujjbábból húsvéti barkadíszt!

Húsvét, illetve a tavaszi szünet közeledtével egyre inkább előtérbe kerül, hogy idén milyen új, tartós húsvéti dekorációt készítsünk a gyerekekkel a "barkafánkra", amit jövőre is elő lehet venni a díszítéshez. Szerencsére a barkaágakat már sikerült beszereznem, és mivel nem igényelnek vizet, ezért húsvétig simán elállnak.  Azt tudtad, hogy a barka tulajdonképpen egy fűzféle (kecskefűz vagy barkafűz) virágzata? Enyhe teleken már akár februárban is megjelenhetnek ezek a jellegzetes szőrös kis barkavirágok. Sajnos melegben hamar elvirágzanak. A családi fotók között sikerült találnom egy 2009-es barkafa fotót. Itt még aranyesővel kombináltam a padlóvázában a barkát, amire műanyag tojásokat aggattam, mivel még nagyon picik voltak a gyerekek.

 

Azóta már van articsóka, patchwork vagy fonallal körbetekert tojásdíszünk is. Idén viszont a filcet választottam fő alapanyagnak húsvéti díszeinkhez. Az ötlet onnan jött, hogy a két új plüssfigurám - Bee, a bárány és Tási, a kacsa - kapcsán húsvéti ujjbábok is születtek:  csináld magad és kész ujjbáb formában. A húsvéti dekorációhoz a DIY íveket használtam fel.

Első körben kivágtam a külső ív mentén a bárányt, a nyuszit és a kacsát.

Majd gombostűk segítségével igyekeztem minél pontosabban összeilleszteni az elejét és a hátát. Ezután a fejük tetejéhez beillesztettem az akasztót, majd körbevarrtam a húsvéti állatokat nyitva hagyva az aljukat.

Ujjbáb varrása

Majd nagyon finom, apró ún. szilikonizált poliészter töltettel kitömtem őket, és bevarrtam alul a nyílást.

Ezután már csak fel kell majd akasztani húsvétkor a barkafánkra a tojások mellé ezeket a cuki kis állatkákat is.

Húsvéti dekoráció barkaágon

Ha esetleg nem lenne otthon tömőanyagod, akkor csak varrd körbe egyszerűen a belső körvonalukat, persze az akasztót így se felejtsd el.

Ugyanez működik tojás formával is. Én már be is szereztem pár, önmagában mintás vagy nyomott barkácsfilcet innen, ezekből fogunk húsvéti díszeket készíteni a tavaszi szünetben. Nagyobb gyerekekkel Te is elkészítheted varrógép nélkül kézivarrással is.

És miért jó, ha már most megtanítod gyermekednek a varrást?

Mert fejlődik ezáltal a kézügyessége, a fantáziája. Ráadásul alkotómunkát végez, aminek a végén a kezében születik meg a mű, sokkal jobban fogja értékelni, mint a boltban vásároltat. Ez pedig növeli az önbizalmátt, az önértékelését, a pozitív énkép kialakulását önmagáról és még a türelmet is megtaníthatod nekik. Tehát varrógép nélkül is bátran vágjatok bele az elkészítésükbe.

Mire használható még a Csináld magad ív?

Ha nem díszt készítesz belőle, használd ujjbábként. Bármilyen húsvéti, nyuszis mese eljátszható vele, ill. egy félénkebb, gátlásosabb, szorongó gyermeket is fel lehet a bábjátékkal oldani. Hiszen önkéntelenül elkezd vele játszani, belebújik a báb bőrébe, és máris elmond olyan dolgokat a báb nevében, amit korábban nem tett volna. De akár bevetheted a bábokat egy rosszevő kisgyermeknél vagy annál, aki nem akar rendet tenni a szobájában.

Kézzel varrott ujjbábok

Örömmel és mosollyal teli alkotást kívánok!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: