Ismerjétek meg Juditot, alias ÉjiBaglyot! | baniko műhelye

Ismerjétek meg Juditot, alias ÉjiBaglyot!

Ahogy korábban már említettem, a jövőben nemcsak az én bejegyzéseimet olvashatjátok a blogon, hanem Judit barátnőm írásaival is találkozhattok, ÉjiBagoly néven. Fogadjátok szeretettel a Vele készült mini interjút:

Miért ÉjiBagoly? Honnan ered a baglyok, baglyos tárgyak szeretete?

A kérdés jogos, válaszom azonban nincs. Illetve annyit tudnék csak mondani, hogy valamiféle megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek a baglyos tárgyak iránt. A mára jelentősre duzzadt gyűjteményem első darabja talán egy fekete alapon pici, színes baglyos mintájú bevásárló szatyor volt. Egy idő után pedig már „ők” találtak rám: családtagok, barátok rendszeresen baglyos mintájú dolgokkal leptek, lepnek meg különféle alkalmakkor. A terítőnehezéktől kezdve a fakanálon, az autóm visszapillantó tükréről lelógó bagolyformájú illatosítón, a baglyos ajtókitámasztón és a kislányom ágya fölött található falmatricákon át számtalan, egyes esetekben egészen elképesztő darabbal bővült a kollekció. A gyerekek mellett magam is egyfajta éjjeli bagoly „üzemmódban” működöm: a nappal a gyerekeké (és a háztartásé)  és este, ha elcsöndesül a ház, akkor van időm varrogatni, írogatni.

Milyen kapcsolatban állsz a kreatív alkotó munkával, mi az eredeti szakmád?

Kislánykoromat szinte „végigrajzoltam”, és ha éppen nem azzal foglalatoskodtam, mindig találtam magamnak valami szöszmötölni, kézműveskedni valót. A sors aztán mégis úgy hozta, hogy újságíró lettem, akkoriban ezt akartam: alkotási vágyamat az írásban próbáltam meg kiélni. A napilapos újságírás – főleg ha az egy politikai lap – azonban sok minden, csak nem szép és nem is túlságosan kreatív alkotó munka, én legalábbis nem találtam annak. Időközben megérkezett második gyermekünk is: kislányom születése után pedig nagyon sok minden átértékelődött bennem. Azt hiszem, végleg.

Két gyermeked van?

Igen. A kislányom ősszel lesz 3 éves, a kisfiam pedig már általános iskolás.

Hogy találkoztál Anikóval?

Anikóval a fiaink révén, közel két éve ismerkedtünk meg, amikor a gyerekek megkezdték az iskolát és osztálytársak, majd jó barátok lettek. Csodáltam az ügyességét, szorgalmát és kitartását. Érdeklődésemet látva fokozatosan avatott be megkapó kis műhelyének világába. A meseszép textileket, a belőlük készült tüneményes babaruhákat látva bennem pedig egyre erősebben érett az elhatározás, hogy a férjemtől kapott varrógépet leporolva elinduljak az Anikó által már kitaposott úton, persze hosszú-hosszú „kilométerekkel” mögötte. A kezdő varrótanfolyam után – ismét Anikó bátorítására - én is becsatlakoztam a textiljáték-készítő képzésbe. Ez pedig már nem „csak” egy varrótanfolyam! Leírhatatlan érzés, ahogyan a kezeim közül kikerülő kis darabok – nyuszik, mackók, babák - egyszeriben „életre kelnek”. És ki tudja, talán nemsokára egy „saját” bagoly (esetleg nyuszis) kollekció is életre kel, nagyon szeretném.  

Milyen témákról fogsz írni a blogban?

Olyan, a játszáshoz, a játékokhoz, a babázáshoz, a varráshoz és a kész babaruhákhoz kapcsolódó témákat keresgélünk Anikóval, melyekről azt gondoljuk, nem csak minket érdekelhetnek. Terveink szerint divatról, divattörténetről, különféle anyagokról és közkedvelt mintákról írunk majd, ezek közt lesz olyan bejegyzés, mely az én „tollamból” – klaviatúrámból származik. Most éppen egy gyermekpszichológussal készült beszélgetésünket dolgozom föl, akit elsősorban a játék, a babázás szerepéről, hatásairól kérdeztünk. Ezután a polka pöttyről fogok írni. Gondoltad volna, hogy a pöttyös minta iránti rajongás a ’20-as évek Amerikájából indult útjára? Walt Disney Minnie egere is akkortájt mutatkozott be a nagyközönségnek pöttyös ruhájában, a hozzá illő masnival. De ízelítőnek elég is ennyi. 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: