"A játék a gyerekek fő tanulási módja." - Interjú Tenke-Molnár Esztivel, a Kölyökfoglalkoztató bloggerével | baniko műhelye

"A játék a gyerekek fő tanulási módja." - Interjú Tenke-Molnár Esztivel, a Kölyökfoglalkoztató bloggerével

Az egyik idei újévi fogadalmam, hogy több figyelmet szentelek a blognak, tovább színesítem azt Titeket érdeklő témákkal. Mivel nem erősségem az írás, ezért ez egy kicsit nehéz feladat lesz számomra. Már vettem pár szakmai könyvet ebben a témában, tehát a szándék megvan. Viszont sokszor esem abba a hibába, hogy a fejemben megvan, amiről írni szeretnék, de vagy nem jutok el a bejegyzés megírásáig, mert alkotok vagy  mire oda jutok már nem aktuális. Részben ezért döntöttem úgy, hogy amíg én belejövök a rendszeres írásba, - és itt a rendszerességen van a hangsúly - időnként vendégbloggerek írásait is olvashatod majd nálam.

 

Első ilyen partnerem Tenke-Molnár Eszti, a Kölyökfoglalkoztató bloggere, akit a Facebookon egy szakmai blog kapcsán ismertem meg. Eszti gyermekei születése előtt tanítónéniként, ill. egy évig óvónőként is dolgozott, így remekül ért az ovisok, kisiskolások nyelvén. Nem véletlen, hogy a játékos nevelés kapcsán olvashattok majd tőle egyszerű, de praktikus ötleteket. Több alkalommal szerepelt már a tévében is. Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

 

Bemutatnád magadat pár szóban kérlek (végzettség, család, gyerekek)?

Több mint 5 éve vagyok anyuka, 2 gyerekem van 3 és 5 évesek. Előtte 7 évig dolgoztam tanítóként, a legjobban matematikát szerettem tanítani. A férjemet több mint 15 éve ismerem, idén lesz 8 éve, hogy összeházasodtunk.

 

 

Mesélj a kezdetekről! Miért kezdtél el blogot írni és milyen témákról írsz?

A lányom másfél éves volt, amikor megfogalmazódott bennem a blog gondolata. Hét évi munka után, ahol rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, belecsöppentem az anyuka létbe. A kezdeti időkben azt éreztem, elvesztettem a lábam alól a talajt, minden új volt és ismeretlen. Azt éreztem, rengeteget kell megtanulnom, hogy anyaként is legalább olyan szuper legyek mint tanítóént. Amikor már kicsit belerázódtam a dologba, akkor azt éreztem, le kell írnom a tapasztalataimat, megosztanom azokat az ötleteket, elképzeléseket, amiket a gyerekes létben megtapasztaltam. Úgy gondoltam, ha csak egy anyuka van, akinek segít megkönnyíteni az életét, amit leírtam, akkor már megérte.

 

Mi a célod a blogolással?

Anyaként azt éreztem, hogy szeretnék mindent megadni a gyerekemnek, ami segíti, gazdagítja őt a fejlődésében. Bár tanító vagyok, de a kezdeti időkben sokszor nem tudtam, hogyan is kezdjek hozzá bizonyos dolgokhoz. Más területen meg zsigerből jól ment. Sokszor kaptam olyan visszajelzést anyukatársaktól, hogy milyen jól csinálom, bezzeg ők ezt nem tudják. A blogban leírt ötletekkel, praktikákkal azoknak szeretnék segíteni, akik támogatni akarják a gyerekeiket a fejlődésben. Szeretném megmutatni, hogy lehet kis apró ötletekkel is tartalmassá tenni a gyerekes mindennapokat. Ahogy nőnek a gyerekim, úgy színesedik, tágul a blogon is a tartalom.

 

Mi az eredeti szakmád, végzettséged? Miért váltottál?

Azt hiszem én tanítónak születtem, bár sokáig nem tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. 7 évig dolgoztam egy fantasztikus közösségben, akiktől nagyon sokat tanultam a szakma minden területéről. Mégis úgy döntöttem, ebben a formában nem folytatom tovább. Az anyaság sok mindent megváltoztatott bennem és a fontossági sorrend a saját gyerekeim, a családom, az egészségem felé fordult, ezért döntöttem úgy, hogy megkeresem azokat a lehetőségeket a tanításra, ami mellett a legtöbb időt a gyerekeimmel tölthetem.
 

Vannak-e kedvenc blogjaid és miért azok?

Nagyon érdekel a lakberendezés, hogy hogyan tudok olyan környezetben élni, ami feltölt, ami én vagyok. Ezért szívesen olvasom a magyar lakberendezők oldalait. (Térkultúra. Juditu)
A kertészkedés a másik hobbim, itt is van egy-két oldal, amit követek. (Kertnézőben, Gazigazító)
 

Milyen témákról olvashatunk tőled vendégposztokat a blogomon?

Kisgyerekkorban a játék a gyerekek fő tanulási módja, természetes közege. Ezt kihasználva rengeteg tudást adhatunk nekik, ami támogatja, gyarapítja őket. Olyan ötleteket olvashattok majd tőlem itt a blogon, ami egy egyszerű játékot is a tanulás eszközévé teheti. Olyan játékokat, amik segítik a gyerekek személyiségfejlődését, félelmeik oldását. Olyan praktikákat, amikkel úgy tehetitek tartalmassá a hétköznapokat, hogy nem kell különösebben rákészülni.

 

Köszönöm az interjút, és kíváncsian várom az első bejegyzésed!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: