Kanárisárga vagy napsárga? - Te melyik árnyalatot választanád? | baniko műhelye

Kanárisárga vagy napsárga? - Te melyik árnyalatot választanád?

A színeknek meghatározó szerepe van az életemben. Imádom a színes tárgyakat, felvidítanak, vidámságot, melegséget csempésznek a lelkembe, az otthonunkba. Ezenkívül egy-egy színes ruhadarabbal ki is lehet tűnni a tömegből, amit szintén szeretek. Emlékszem huszonévesen már varrogattam magamnak egyszerűbb ruhákat, de amit nem tudtam megvarrni, azt vittem varrónőhöz. Már akkor is szerettem az egyedi megoldásokat. Utáltam például, hogy télen mindenki szürkébe, feketébe, sötétbe öltözik. Na én varrattam magamnak egy szép meggypiros télikabátot. És az első igazi magassarkú körömcipőm is egy piros lakkcipő volt. Imádtam! Persze kellett hozzá venni olyan ruhákat, amihez ment, de a színek terén impulzív vásárló vagyok. Ha megszólít a szín, muszáj megvennem! És, ha ehhez előbb a gombot veszem meg, és később a kabátot, kit zavar.

Így talán az sem meglepő, hogy a munkám is a színekhez köt. Az anyagokkal ugyanaz volt a helyzet, mint huszonévesként a ruhákkal. Egyszerűen, mikor megszületett a fiam, alig lehetett minőségi, de színes méterárut kapni. Abban az időszakban bukkantam rá az amerikai dizájner anyagokra, amikbe egyből beleszerettem. Szerencsére akkoriban jelentek meg a webáruházak. Többek között ekkor ismertem meg Évit, a Kell-me tulajdonosát is, akitől rengeteg szép anyagot vásároltam. Ma, aki belép hozzánk a nappaliba - ami a dolgozószoba is egyben, mióta a gyerekek külön szobát kaptak -, először az anyagos szekrényemet veszi észre és dicséri meg. Pedig, amit ők látnak, csak a jéghegy csúcsa. A többi anyag a szemnek láthatatlan, dobozokban pihen a szekrényben.

És van egy harmadik dolog is, ami a színekhez köt. A férjem. Ő ugyebár grafikus illusztrátor, és egyben az összes termékemnek a tervezője, grafikusa. Viszont velem ellentétben nem 20-30 színt ismert, hanem kb. hatszázhuszonnyolcezret. Ha én valamire azt mondom piros, ő máris javít, hogy világos cinóber vagy karmazsinvörös.

De hová is akarok kilyukadni? A minap a gyerekeimnek kerestem rövid ujjú pólókat egy belvárosi plázában. Örömmel vettem, hogy újra - legalábbis a lányszekciónál - megjelentek a színes pólók a szürkék, fehérek mellett. Viszont, úgy tűnt, hogy az idei trend egyik színe a sárga lesz, mégpedig a lenti kép alapján kanári vagy kikerics sárgának mondanám.

Tiszta sárga színek árnyalatai

Forrás: www.szintan.hu

A lakberendezésben már évek óta jelen van ez a számomra kicsit rikító, hideg szín. Ott általában szürkével és feketével kombinálják, mivel a szürke egy semleges szín, és a sárgával ezt jól lehet ellensúlyozni. Persze az összhang függ a két szín árnyalatától. Színpszichológiával foglalkozó szakemberek szerint a sárga pozitívan hat ránk, hiszen a nyarat, a napsütést, a meleget testesíti meg, energiát sugall, stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat. Ugyanakkor egyes országokban, így nálunk is a szomorúság és az irigység színe is. Én például sokáig nem tudtam nézni ezt az árnyalatot, mert kifejezetten zavarta a szemem. Babaszobában se alkalmazzuk nagy felületen, mert a babák sírni kezdenek tőle.

Sárga-szürke babaszoba

Forrás

 

Bevallom én jobban kedvelem a melegebb sárga árnyalatokat. Nekem ezek több energiát, vidámságot sugároznak.

Sárga-szürke indiánsátor

Forrás

Napsárga párna

Forrás

Sárga szürke hálószoba

Forrás

Nem csak a lakberendezésben divat a sárga szín:

Melegsárga fonott fonal nyaklánc

Forrás - JuccWork

Farmer okkersárga logós fülbevaló

Forrás - Gubancékszer

És ugye mondanom sem kell, hogy nálam is találtok pár sárga textilfigurát. Nézzetek körül a Galériában!

Napsárga textilfigurák

A cikk folytatásaként pedig Cseke-Kovács Zsófia szín- és stílustanácsadó mesél nekünk kicsit a sárga színről. Megtudhatjátok, hogy melyik évszaktípusnak melyik sárga árnyalat áll jól.

Tartsatok velem legközelebb is, addig is örömmel és mosollyal teli napot kívánok, hisz itt a tavasz!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: