Készítsünk dekorhomok képeket! | baniko műhelye

Készítsünk dekorhomok képeket!

Még a gyerekek születése előtt volt egy kb. 50x50 cm-es alapterületű papírdobozom. Ebben őriztem a kreatívoskodáshoz szükséges kincseimet, alapanyagokat. Különböző ragasztókat, festékeket, papírszalvétákat, új zoknikat bábok készítéséhez, dekorgumi lapokat, repesztő lakkokat, hungarocell formákat, különböző zsinórokat, szalagokat stb. Múltkor textilre szerettem volna nyomdázni a gyerekekkel, s belekukkantottam hátha van még benne használható festék. De sajnos az alapanyagok többsége az elmúlt pár évben használhatatlanná vált: beszáradt, elfogyott, így pótolnom kell őket. Viszont mivel a gyerekek is ott nyüzsögtek körülöttem, egyből kiszúrtak kb. 6-7 kis zacskónyi színes dekorhomokot, s innentől kezdve nem volt kérdés, hogy kezdenünk kell vele valamit. Pár évvel ezelőtt azért vettem, hogy majd beletöltögetem őket rétegenként valami szép üvegedénybe, s mondjuk készítek belőle egy szép világítótornyot. (Ezért is a natúr, piros és többféle kék árnyalatra esett a választásom.) De úgy gondoltam, hogy a gyerekeknek ez nem elég kreatív elfoglaltság, ezért tovább törtem a fejem. Végül arra jutottam, hogy ha már készítettünk termésképet, akkor miért ne próbálnánk meg a homokkép készítését is? A neten utánanéztem hogy vajon milyen ragasztót használjak, s kiderült, hogy létezik kifejezetten dekorhomok ragasztó, amit kreatív hobbi boltban be is lehet szerezni. Na de késő délután már nem indultam neki a városnak 2 gyerekkel, így mi sima papírragasztót használtunk. Sajnos erre kevésbé tapadt a homok, így mindenkinek javaslom, hogy előtte szerezze be ezt a bizonyos speciális ragasztót. Nem egy nagy összeg, pár száz forint.

Ha megvan a ragasztó, akkor nincs más hátra, mint összeszedni a kellékeket:

- kis tálkákban dekorhomok pár színben (szintén hobbi boltban kapható pár száz forintért, de érdemes esetleg papírboltban is keresni, hátha) - dekorhomok ragasztó - rajzlap - ceruza (ha elő akarjuk rajzolni a formát gyerekünknek; de akár szabadjára is engedhetjük a fantáziáját) és - porszívó!!! Ezt nem árt, ha előre odakészítjük az asztal közelébe, mert készüljünk fel arra, hogy minden csupa-csupa homok lesz. A foglalkozás végén úgy érezzük majd, hogy egy homokozó kellős közepén ülünk.

Homokkép készítés menete:

  • Rajzoljuk meg a papírra a képet ceruzával.
  • Válasszunk egy színt, s amit olyan színűre szeretnénk a képen, annak a felületét ragasztózzunk be a speciális dekorhomok ragasztóval. (Mi ugye papírragasztót használtunk, mert nem volt itthon más.)
dekorhomok apa ragasztoz
  • Majd a bekent felületre szórjunk homokot (mivel mi papírragasztóval csináltuk, ezért rá is nyomtuk a homokot a papírra), s várjuk meg míg megszárad. A felesleget öntsük vissza a tálkába.
dekorhomok vitorlas1 dekorhomok vitorlas2
  • Az előző műveletet ismételjük meg addig, amíg "ki nem festettük" a képünket.
dekorhomok vitorlas dekorhomok vonat dekorhomok nyuszi dekorhomok elefant JÓ TANÁCS! Ha tartósabbá szeretnénk tenni a képünket, akkor egy kis ragasztót higítsunk fel vízzel, s kenjük át a megszáradt képet. A dekorhomokot sokféle felületen (pl. fa, hungarocell, papír, cserép stb.) használhatjuk az előbb leírt módon. Én legközelebb azt hiszem egy képkereten fogom kipróbálni. Jó szórakozást!        

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: