Közeledünk a farsang farkához - vége a mulatozásnak | baniko műhelye

Közeledünk a farsang farkához - vége a mulatozásnak

Idén a tavalyihoz képest rövidebb volt a farsangi időszak, jövő hét szerdán már véget is ér - ami idén pont egybeesik a Valentin-nappal. A farsang utolsó három napját a néphagyomány szerint a farsang farkának is nevezik, ez a mulatozás, az ünneplés, a téltemetés ideje, csúcspontja a karnevál. Két héttel a farsang vége előtt kezdődik az egyik leghíresebb karnevál, a velencei. Nem véletlen, hogy az óvódák és iskolák is a farsang farkához közeli időpontban rendezik meg a jelmezbált, égetik el a Kisze-bábot.

Mivel száz százalékos biztonsággal már nem tudom garantálni, hogy a pénteki farsangig még odaér a jelmez, ezért én az idei szezont le is zártam. De ha már magamnak megcsináltam róla az értékelést, arra gondoltam Nektek is megmutatok egy-két érdekes dolgot róla. A tavalyi három - valljuk be fiús - jelmezt idén kiegészítettem két lányos álarccal is: egy cicával és egy egérkével. Összességében véve jó választás volt, sok kislány kedvence a cica, így ugyanolyan arányban rendeltetek ilyen maszkot, mint farkast és rókát. Míg tavaly egyértelműen a farkas vezetett a jelmezkiegészítők között, most már egyenletes megoszlás látszik a többi állat irányába is.

Ilyen jelmezeket vásároltatok idén:

Azért is jó látni így egyben ezt, mert mindig van egy-két új ötlet is. Idén például a prérifarkas, ami nekem soha nem jutott volna eszembe vagy a fekete kandúr, ahol csak a rózsaszín fülbetétet és orrocskát cseréltem ki szürkére és máris készen volt a cicafiú.

Milyen állatjelmezeket látnátok még szívesen?

Biztos emlékeztek még a szülinapi kérdőívemre, abban szerepelt egy hasonló kérdés. Nos ennek is megvan a végeredménye, íme:

Fölényesen a nyuszi győzött, ami a mi terveink között is elsőként szerepel. De ott van az élmezőnyben még a maci, béka, unikornis - naná!, katica és panda. Talán nem véletlen, hogy ezeket az állatokat jelöltétek meg. Ezekhez ugyanis nagyon egyszerű az otthoni ruhatárból felöltözni.

Milyen életkorú gyerekeknek veszitek a jelmezeket?

Korábban, amíg csak fiús álarcok voltak, egyértelműen a 6-10 éves fiúk voltak előnyben. Ami azt hiszem nem is csoda. Az alsós tanítónénik még nem szeretik, ha a fiúk olyan jelmezekbe öltöznek be, amiben fegyver is szerepel. Nálunk kifejezetten tilos volt! Ráadásul a tanítónénik szeretik a csoportos jelmezeket, mint pl. cirkusz, erdő, állatok. Ezen belül pedig a gyerekek kedvükre válogathatnak, hogy ki minek szeretne beöltözni.

A három színben kérhető cicámnak köszönhetően idén már a 3-5 éves kislányos anyukák is vásároltak jelmezkiegészítőt.

Merre laktok?

Készítettem egy térképet is, hogy lássam melyik régióból vásároltak többen. Nekem az a tapasztalatom, hogy kész álarcot inkább vidékről szoktatok vásárolni, a budapestiek a DIY álarcokat részesítik előnyben. Talán, mert nekik több lehetőségük van a kreatív boltok kínálatából vásárolni. Tudom, hogy ma már a webshopok világában online is lehet rendelni, de ki szeretne 2-3 filclapot vásárolni online egy jelmez kedvéért? Míg itt Pesten besétál az ember lánya egy papírboltba vagy kreatívboltba és jó eséllyel 5 perc alatt be is szerezte a hozzávalókat.

Nos remélem Ti is annyira élvezetesnek találtátok, mint én az elkészítését. Köszönöm mindenkinek, aki idén vásárolt. Halloweenkor, ill. jövő farsangkor újra találkozunk.

Addig is jó farsangolást, akinek még hátravan! Nekünk még igen!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: