Kreatív | Bakonyi Anikó | baniko műhelye
Húsvéti nyuszis girland baniko műhelyéből

Nyuszis girland készítése otthon házilag maradék filc anyagból

Azt hiszem a tavasz érkeztének, a napsütésnek, a friss, illatos, tavaszi virágok - tulipán, nárcisz, jáccint - megjelenésének mindenki örül. Nekem személy szerint ezek a kedvenc virágaim. Ilyenkor végre elővehetjük a könnyedebb, vidámabb színű ruháinkat, és mi nők szeretjük a lakásunk, otthonunk dekorációját is megváltoztatni. Igyekszünk a csodaszép színben pompázó természetet a lakásban is megjeleníteni, behozni valamennyit a vidámságból, napsütésből. Lecseréljük a párnáinkat, függönyeinket és előkerülnek a húsvéti dekorációk is. Személy szerint azokat a dekorációkat kedvelem, amik tartósak, évről évre elővehetem őket. A karácsony után talán a húsvét a  legnagyobb olyan ünnep, amit a gyerekek és mi felnőttek is nagyon várunk. Idén sajnos a koronavírus miatt kénytelenek vagyunk kicsit másképp, szűk családi körben ünnepelni. De bízom benne, hogy így is szép emlékekkel zárjuk az ünnepet.

Idén a sárga a divat. Te melyik árnyalatot választanád?

Kanárisárga vagy napsárga? - Te melyik árnyalatot választanád?

Az életemben meghatározó szerepe van a színeknek. Imádom a színes tárgyakat, felvidítanak, vidámságot, melegséget csempésznek a lelkembe, az otthonunkba. Ezenkívül egy-egy színes ruhadarabbal ki is lehet tűnni a tömegből, amit szintén szeretek. Emlékszem huszonévesen már varrogattam magamnak egyszerűbb ruhákat, de amit nem tudtam megvarrni, azt vittem varrónőhöz. Már akkor is szerettem az egyedi megoldásokat. Utáltam például, hogy télen mindenki szürkébe, feketébe, sötétbe öltözik. Na én varrattam magamnak egy szép meggypiros télikabátot. És az első igazi magassarkú körömcipőm is egy piros lakkcipő volt. Imádtam! Persze kellett hozzá venni olyan ruhákat, amihez ment, de a színek terén impulzív vásárló vagyok. Ha megszólít a szín, muszáj megvennem! És, ha ehhez előbb a gombot veszem meg, és később a kabátot, kit zavar.

Tojásfestés természetes növényekkel

Tapasztalataim a természetes tojásfestő növényekkel

Megígértem, hogy beszámolok tapasztalatainkról a természetes tojásfestő növények használatáról. A legismertebb festőnövény a hagymahéj, amely minden háztartásban fellelhető és nem tartalmaz méreganyagot sem. Így akár a főtt tojást is befesthetjük vele, és ha nem osztottuk szét az összeset a locsolók körében, akkor meg is ehetjük a festett tojásokat. A hagymahéj mellett lilakáposztát és őrölt kurkumát vásároltam, hogy a vöröses-piros tojások mellett sárga és lila tojásaink is legyenek. Még a céklára lettem volna kíváncsi, mert nagyon nehéz a piros színt természetes úton előállítani, de nem kaptam.

Textilfestékkel festett tojások

Tojásfestés másként

A szombati Római parti piacon találkoztam először Mányoky Gabi iparművésszel, aki maga is rajong a színekért, ahogy jómagam is. Gabi szereti a nagy türelmet, odafigyelést igénylő, rendkívül idő- és munkaigényes "extrém kézimunkát", amit portékái is tükröznek. A piacon álomszép, szerelem első látásra, festett tojásokat hozott. Természetesen én sem tudtam ellenállni a színkavalkádnak és beszereztem párat a tojásfánkra. Ugyan idén barkát még nem láttam, de majd megoldjuk valahogy másképp.

Természetes tojásfestő növények

Természetes tojásfestő növények

Pár évvel ezelőtt egy korábbi bejegyzésemben már írtam a természetes tojásfestő növényekről. Idén viszont úgy döntöttem, hogy ki is fogjuk próbálni a gyerekekkel már csak a húsvéti mesém apropóján is. Azt még nem tudom megmondani, hogy lesznek-e ilyen szép színű tojásaink, mint a nyitóképen szerepel, de pár nap múlva már kiderül. Mindenesetre már beszereztem lilakáposztát  - meg is fogta az ujjamat, vettem őrölt kurkumát és gyűjtögetjük a vöröshagyma /husveti-mesecsomaghéját is. De az is elképzelhető, hogy a kávét is kipróbáljuk.

Hogyan készíts húsvéti dekorációt fonalból, pontosabban pompomból?

Ha szeretsz kötni, akkor biztos rengeteg fonalad van otthon. Gondoltad volna, hogy a fonalakat másképp felhasználva klassz húsvéti dekorációt készíthetsz? Ráadásul a lentebb bemutatott pompom állatkákat igazán gyerekjáték lesz elkészíteni. Nekem legelőször ezen a szivárvány színű pompom tojásdíszen akadt meg a szemem.

Húsvéti készülődés: Így készíts ujjbábból húsvéti barkadíszt!

Húsvét, illetve a tavaszi szünet közeledtével egyre inkább előtérbe kerül, hogy idén milyen új, tartós húsvéti dekorációt készítsünk a gyerekekkel a "barkafánkra", amit jövőre is elő lehet venni a díszítéshez. Szerencsére a barkaágakat már sikerült beszereznem, és mivel nem igényelnek vizet, ezért húsvétig simán elállnak. 

Oldalak

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: