Lili baba első igazi ruhája | baniko műhelye

Lili baba első igazi ruhája

Bogi még a 3. szülinapjára kapott egy gyönyörű, 42 cm-es Götz babát a nagyszüleitől. Mivel minden babájának azonnal nevet ad (már lassan nem tudom nyomon követni ki kicsoda), így a Götz baba a Lili nevet kapta. Másfél éve a teszveszen vettem pár ruhát is neki, de megérkezés után derült ki, hogy ezek mackóra szánt ruhák voltak, így nem passzoltak Lilire. Szerencsére egy kis átalakítás után, már megfeleltek a célnak. Aztán Lili feledésbe merült, mert vele egyidőben megérkezett az első Barbie is, s azóta is ő a sláger játék a lovacskák mellett. (Valószínűleg Lili túl nehéz baba volt, ezért nem  játszott vele. Mostanság viszont néha már Lilit is előszedi, s hurcolássza.) A nyáron, Boglárka nap közeledtével, gondoltam varrok neki egy rendes babaruhát. Egy nagyon egyszerű, de mutatós ruhára esett a választásom, amit kétféleképpen is tud hordani Lili: övvel és öv nélkül is. Angolul ezt a ruhát „pillowcase dress-nek”, azaz párnahuzat ruhának nevezik, mert akár egy kispárnahuzatból is könnyű elkészíteni (egy igazi kislánynak való méretet).

Szükséges anyagok:

(Utólag mértem le a szükséges mennyiségeket, így inkább hagyjatok rá valamennyi ráhagyást.)

  • 27x23 cm pöttyös anyag a ruhához (nekem picit magasra sikeredett a karkivágás, így akár 25 cm magas is lehet az anyag),
  • 30 cm ferdepánt a karkivágáshoz,
  • 1,5 méter fehér szaténszalag a ruha kötőjéhez és a derékpánthoz,
  • 55 cm fehér farkasfog a díszítéshez.

Elkészítés menete:

Vágjunk ki 2 db fenti méretű téglalapot a pöttyös anyagból. Ezután vágjuk ki a ruha karkivágását. Tisztázzuk el körbe az anyagot cikk-cakk öltéssel. Lili-babaruha-tutorial1-by-banikoVarrjuk össze a ruhácska 2 oldalát (a fotón fehérrel jeleztem a varrást). Lili-babaruha-tutorial2-by-banikoA ferdepántot a képen látható módon gombostűzzük a karkivágás visszájára, majd pont a hajtás mentén varrjuk is rá. (A dupla ferdepánt egyik hajtását kihajtjuk, s így rögzítjük a karkivágáshoz.) Lili-babaruha-tutorial3-by-banikoLili-babaruha-tutorial4-by-banikoKövetkező lépésként hajtsuk vissza a pöttyös anyag színére a ferdepántot, s milliméteresen varrjunk végig rajta. Ezt tegyük meg mindkét karkivágásnál. Lili-babaruha-tutorial5-by-banikoMiután készen vagyunk a karkivágással, készítsük el a ruha nyakát is. Hajtsuk vissza duplán az anyagot (ide fogjuk a szatén szalagunkat befűzni), majd ezt is milliméteresen varrjuk le. Lili-babaruha-tutorial6-by-banikoFűzzük be a szalagot a nyakába, s húzzuk meg. Máris kezd ruha formája lenni, ugye? Én 2 db szalagot fűztem be, de talán egyszerűbb, ha egy hosszabbat fűzünk be, s csak az egyik vállán kell majd megkötni. A gyerekek jobban tudják kezelni majd a ruhát. Persze csak azután, ha megtanultak masnit kötni. Addig:  Aaannyaaa, segíts bekötni, légy szíves! Lili-babaruha-tutorial7-by-banikoLili-babaruha-tutorial8-by-banikoMost már csak az alját kell felvarrnunk, s készen van a babaruhácska. Lili-babaruha-tutorial9-by-banikoHa szeretnénk varrhatunk az aljára farkasfogat, csipkét díszként. Ha a derekát átkötjük szaténszalaggal, övünk is lesz a ruhához. Lili-babaruha1-by-banikoLili-babaruha2-by-banikoTovább díszíthetjük a ruhát, ha nem egyféle anyagból varrjuk meg, hanem mondjuk az aljára varrunk egy pár centis csíkot színben hozzá illő anyagból. Remélem érthető volt a leírás (ha mégsem, kérdezzetek nyugodtan), s Ti is megvarrjátok saját babátoknak. Örömteli varrást kívánok!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: