Luca napi népszokások | baniko műhelye

Luca napi népszokások

Már csak 3 hét van hátra december 13-áig, azaz Luca napjáig. Ezen a napon Szent Lúciá-ra, azaz Szent Lucára emlékezünk, aki egy siracusai (már jártam ott, nagyon szép kis szicíliai városka) születésű, ókeresztény szűz vértanú volt, ki mártírhalált halt hitéért. Bővebb információ ITT olvasható róla. Neve a latin lux (fény) szóból ered, ezért neve ezzel a szóval is kapcsolatba hozható. De nézzük szép sorban, hogy milyen szokások kapcsolódnak e neves naphoz. Luca széke Nekem először a szék jut róla az eszembe. Ezt a széket, ami inkább egy lócára hasonlít, karácsony előtt 13 nappal, azaz Luca napkor kell elkezdeni kifaragni 13 féle kemény fából (mások szerint csak 9-ből). Minden nap 1 fával szabadott dolgozni, s szöget nem lehetett hozzá használni. A karácsonyi éjféli misére kellett elkészülnie, s aki becsempészte a templomba, és felállt rá, az megláthatta a boszorkányokat. De utána el is kellett égetni, nehogy a boszorkányok észrevegyék, hogy kilesték őket. Mivel igen lassan készült, ezért a lassú munkára szokás azt mondani, hogy

"Lassan készül, mint a Luca széke."

"Úgy készül, mint a Luca széke."

 Luca búza A Luca búzából a jövő évi termést, valamint a jószágok, család egészségét jósolták meg. Ha karácsonyra a Luca napkor elültetett búza szép magasra megnőtt, akkor a következő évre jó termést jósoltak. Karácsonykor egy gyertyát beleszúrva a búza közé, szép dísze lehet az ünnepi asztalnak. Ha Te is szeretnél Luca napkor búzát vetni, emberpalánta oldalán megnézheted hogyan kell. Ráadásul Luca búza csomagokat is kínálnak neked, így egy helyen mindent be tudsz szerezni.

Lucázás vagy kotyolás A fiúgyermekek (kotyolók) kisebb csoportokban házról házra jártak, s fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és sok-sok jószágot ígértek, melyekért ajándékot (pl. almát, diót) kaptak cserébe. Ezután a gazdasszony a tyúkok alá tette a szalmát, hogy jobban tojjanak. Tavaly Bogi annyit énekelt egy kotyolós éneket, hogy én is megtanultam (korábban egyet sem ismertem). Remélem jól emlékszem a szövegére (sokféleképpen lehet énekelni):

Luca, Luca kitty-kotty. kitty-kotty, galagonya kettő, három, a pálinkát várom! Ha nem adnak szalonnát, levágom a gerendát. Ha nem adnak hurkát, elviszem a Julcsát.

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Luca_napi_szokások http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_lucia__luca_napja http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/nevnapok-es-nepszokasok-1/lucazas Magyar Néprajzi Lexikon/Lucabúza Ezen kívül biztos van még jó pár népszokás, de talán ezek a legnépszerűbbek. Luca napról még egy dolog eszembe jutott, de ez már modern kori hagyomány: az oviban, iskolában megrendezésre kerülő Luca napi vásár. De erről majd legközelebb. :-))

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: