Madáreleség készítése házilag | baniko műhelye

Madáreleség készítése házilag

Talán még ősszel egyszer apa és Szabi beállított 1 kg madáreleséggel, amit akciósan vásároltak a Lidl-ben. Búza, köles, napraforgómag, zab, földimogyoró, cirok és árpa volt a zacsiban. Én elraktam a szekrénybe, mondván majd, ha készítünk közösen madáretetőt, akkor kitesszük abba a madárkáknak. Csakhogy a madáretető készítés idő hiányában elmaradt, s a Szabi már régóta nyaggatott azzal, hogy legalább vigyük le abba a madáretetőbe, amit tavaly az alsó szomszédék raktak ki egy közeli fára.

Madáretető a fán

Így hát utánanéztem, hogy mivel is lehetne ezeket a magocskákat összetapasztani. Sok amerikai weboldalon láttam, hogy mogyoróvajat használtak hozzá. De egyrészt nem tudom, hogy nálunk kapható-e, ill. nem vagyok arról meggyőződve, hogy az egészséges lenne a madárkáknak. Így tovább nézelődtem. Ekkor láttam a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, hogy vajjal is etethetjük a madarakat, így jött az ötlet, hogy ez lesz az összekötő elem. :-) Mikor Szabinak elújságoltam a hírt, hogy madáreleséget fogunk készíteni, már nagyon izgatott volt. Behozta a szoba közepére a kis asztalukat, s mindent oda kellett készítenem (a magokat, a vajat és egy tálat). Ezután a tálba öntöttünk egy kis adag magot, ill. valamennyi vajat. Jó, ha van egy férj (vagy segítség) a közelben, mert előbb-utóbb engem is bevontak a munkába, s csupa vajas lett az én kezem is. Arra számítsatok, hogy a vaj olvadni kezd a kezetek között.

 Miután Szabi elkészült a golyóval, én kivágtam 2 kört vastagabb kartonpapírból, s egy vastag tű és hímzőfonal segítségével rögzítettem alul és felül is a papírt. Magyarán szólva a golyó aljára és tetejére is tettem egy papírkört, s átfűztem az összesen a vastag tűt. A végén maradt egy kis vajas mag még. Ebből már nem tudtunk gombócot formázni, így folpack segítségével tekertem össze golyóvá. Ezután az elkészült madáreleséget betettük a fagyasztóba, hogy a vaj újra megszilárduljon. :-) Mivel azonban nagyon szép napos idő volt kb. 10 fokkal, ezért féltünk kivinni ezt a vajas verziót, inkább az Auchanban vásárolt cinkegolyókat akasztgattuk ki a gyerekekkel. Olyan helyre tettük, hogy az ablakból rálássunk. Minden reggel oviba menet ellenőrzik a gyerekek, s szemmel láthatóan már hiányzik is belőle. Remélhetőleg most hétvégén sikerül kitenni a saját madáreleségünket is.

Természetesen a végén Bogica is szeretett volna kézműveskedni, úgyhogy ő is gyúrt egy golyót. Ezt, ill. magáról a sétáról készített fotókat lentebb találjátok.

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: