A mi babaházunk | baniko műhelye

A mi babaházunk

A Pinteresten rengeteg ötletet lehet találni arról, hogyan készítsünk kedvenc babánknak babaházat. Ez nyilván attól is függ, hogy mekkora babáról van szó, mekkora a fantáziánk és mennyire vagyunk ügyeskezűek. Lehet kartonból, cipősdobozból, funérlemezből, vagy, ha tudsz varrni, megvarrhatod Te is. Nekünk több féle méretű és anyagú babánk (még megvan az első rongybaba, anya varrta babák, Götz babák, Barbie babák és egyéb divatbabák) van. Viszont konkrétan babázni - öltöztetni, fésülni, szerepjátékot játszani velük - csak a Barbikkal szokott Bogi.

Nálunk, ami nagyon jól bevált: az a könyvespolc. Ebből alakítottam ki Boginak, a most már több szintből álló babaházát. Folyamatosan bővítjük, és most már ott tartunk, hogy szükség lenne egy szélesebb könyvespolcra. Azért praktikus szerintem így a babaház, mert, ha már Bogi kinő a babázásból, akkor simán visszaalakítható könyvespolccá.

Így néz ki a mi háromszintes babaházunk. Van benne - alulról fölfelé - egy hálószoba egy szimpla és egy franciaággyal. Aztán egy nappali - Barbiéknál még a karácsonyfa is megvan. Ezt fiammal készítettük közösen decemberben Bogi szülinapjára. Nagyon örült neki, így a babák is velünk karácsonyozhattak. A nappaliban van a ruhásszekrény és egy kanapé puffal. A harmadik szinten kapott helyet - egyelőre kényszerből - a konyha. Ezt is most hozta a Jézuska karácsonyra. Mivel elég magas a konyhaszekrény, máshonnan nem tudtam a polcot kivenni, ezért került fentre. Valamint helyhiány miatt itt kapott helyet az emeletes gyerekágy és a hálószobába való tükrös fésülködőasztal is.

Persze, van fürdőkádunk is, amire évekkel ezelőtt bukkantam. Egy karácsonyi illatszercsomag része volt a lenti kék kád, és bevallom csak emiatt vettem meg a csomagot, a többit pedig elajándékoztam. :-) Fürdeni egyelőre csak a házon kívül lehet.

Van olyan bútordarabunk is, aminek külön története van. Ilyen a lenti képen lévő gyerekágy is. Szabi imád barkácsolni, építeni, alkotni. Abszolút mérnöki agya van. Szóval egyik nap hazaállított egy kis méretű, kész babaházzal, ami funérlemezből volt összeragasztva. A suliban kidobásra ítélték, és gondolta, hogy ebből ő majd alkot valamit. El is kezdte, aztán tanulás, hétvégi programok stb. miatt félbemaradt. Később pedig már nem volt kedve befejezni, így kidobtuk. De azért mentettük a menthetőt - ezt a kiságyat.

Azt már ugye mondanom se kell, hogy a házban szereplő baba ágyneműket, puffot, párnákat mind én varrtam. Szabi pedig folyton azon töri a fejét, hogy miket lehetne készíteni még hozzá. Van egy kartonból készült pottyantós WC-nk is - amit most nem találtam. Félretettünk térkitöltő hungarocell darabokat, amiből kanapét szeretnénk készíteni. De épp a napokban jött szembe velem a Pinteresten egy tűzhely ötlete is, amihez fakockákat kell beszereznem, és máris indulhat a közös alkotás.

Fontosnak tartom, hogy a mai digitális világban, azt a kevés szabadidőt minőségi módon töltsük el csemetéinkkel. Nagyon hamar elszállnak a gyerekévek, és kiröpülnek a puha, meleg fészekből. Nemrég egy francia filmet néztünk férjemmel kettesben, és abban hangzott el, hogy a gyerekkor attól függ, hogy mi szülők milyenné varázsoljuk azt. Nosza rajta, alkossunk, játsszunk velük, hogy legyenek közös emlékeink, amire felnőttként jó lesz visszaemlékezni, és hogy mindezt átadhassák majd az unokáinknak is.

Szerepjátékokra már 3-4 éves korban szükségük van a gyerekeknek, így ismerik meg a körülöttük lévő világot. A babázás pedig az egyik legősibb szerepjáték, teljesen mindegy milyen babával játsszák. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Bogi 3-4 évesként két hajszállal is simán "elbabázott". A szerepjátékok pedig segítik felkészíteni őket az életre, a játékokon keresztül sajátítják el azokat a viselkedési mintákat, amiket mi és közvetlen környezetük (ovi, suli) mutat nekik. Bogi tavaly kezdte a sulit, és nem egyszer a babázáson keresztül "értesültem" a suliban történt aznapi negatív eseményekről, mert hogy épp azt játszotta el. Ilyenkor Ti is nyugodtan kapcsolódjatok be a játékba, és pár irányított kérdéssel máris beszélgethettek az adott problémáról.

Ne féljetek tehát, üljetek le bátran játszani a kiscsajokkal!

Ehhez örömmel és mosollyal teli játékot kívánok! És persze mutassátok meg a Ti babaházatokat is.

 

 

 

 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: