Miért jó babázni? Íme 5 érv, hogy a babázás miért hat pozitívan a kislányok fejlődésére. | baniko műhelye

Miért jó babázni? Íme 5 érv, hogy a babázás miért hat pozitívan a kislányok fejlődésére.

Talán nem véletlen, hogy amikor két anyuka között szóba kerül, hogy mit vegyenek saját kislányuknak vagy ismerősük kislányának ajándékba, elsőre mindig a baba ugrik be mindkettőjük fejében. A baba, a babázás a kislányok univerzális nyelve. A világon mindenhol a legnépszerűbb játékszernek számít kultúrától, társadalmi helyzettől, jövedelemtől, lakhelytől és talán életkortól is függetlenül. De vajon miért olyan klassz és jó dolog babázni? Milyen pozitív hatása van a kislányok fejlődésére?

1. Fejleszti a kognitív és motorikus készségeket.

A gyerekek saját maguk fejlesztik a finom motorikus készségeiket az olyan mozdulatsorokkal, mint a babaruha levétele, a baba felöltöztetése, a baba hajának fésülése, frizurakészítés, babaruha begombolása.

2. Fejleszti a nyelvi készségeket.

Már a két éves gyerekek is beszélgetnek a babáikkal játék közben. Ebben a korban még egyszerűbb szavakat használnak, ahogy hintáztatják, etetik a játékbabát. Ahogy fejlődik a gyermek fantáziája egyre komplexebbé válik a játék, és egyre szélesebb szókincset használnak közben.

3. Fejleszti az empátiát és a gondoskodás képességét.

Amikor egy kislány azt játssza, hogy gondoskodik a babájáról nem csak a szókincsét fejleszti, hanem ismétli és gyakorolja az anyától ellesett viselkedés formákat. Tanulja a gondoskodás képességét és fejleszti az empátiáját.

4. Segít feldolgozni a világot.

A gyermekeknek szükségük van arra, hogy az őket körülvevő nagy és hangos világot számukra kezelhető közegben tudják újra átélni és feldolgozni. A játék világa segít értelmezni az összefüggéseket és a bonyolult viszonyrendszereket.

5. Segít feldolgozni a gyermeknek az érzelmeit.

Előfordul, hogy az erős érzelmeket nem tudják kezelni a gyerekek. A babázás olyan biztonságos közeget termet a kicsi számára, ahol szabadon kiengedhetik a feszültséget, frusztrációt vagy akár a felgyűlt agressziót is. Alkalmat is teremt a szülő számára, hogy a babázáson keresztül hatékonyabban kommunikáljon a gyermekével az őt foglalkoztató gondolatokról.

+1 Ha pedig Neked is volt gyerekkorodban babád, és Te is sokat játszottál vele, akkor segít emlékezni, nosztalgiázni, felidézni a régi szép, kellemes emlékeket!

Gondolj ezekre és játsszatok sokat együtt! Közben pedig figyeld kislányod, mert játék közben sokat megtudhatsz róla. :-)

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: