Miért szeretik a gyerekek a meséket? Miért jó, ha olvasunk nekik esténként? | baniko műhelye

Miért szeretik a gyerekek a meséket? Miért jó, ha olvasunk nekik esténként?

Neked olvastak a szüleid gyerekkorodban esti mesét? Mi volt a kedvenc meséd? Emlékszel még rá? Én sajnos már nem emlékszem erre, de a gyerekeimnek kicsi koruk óta rendszeresen mesélünk. Kezdetben csak képeskönyvekből, majd állatos könyvekből. Szutyejev meséit nagyon szerették. Biztos Te is emlékszel a három kiscica történetére, vagy a gomba alá behúzódó állatokra. Később már klasszikus mesékkel (Andersen, Grimm) és népmesékkel is megismertettük őket.

De vajon miért is szeretik a gyerekek annyira a meséket? Miért fontos a mese szerepe a gyermek életében?

Először is, mivel ilyenkor együtt van a szülő és a gyerek, egymásra tudnak hangolódni, minőségi időt tudnak eltölteni együtt. Mi esténként felváltva szoktunk mesélni a férjemmel a gyerekeknek. A mesélés egy bensőséges szituáció, szoros érzelmi kötődést hoz létre a szülő és a gyermek között.

Másodsorban pedig, mert a mese hatással van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésére. Kitágítja a fantáziájukat, fejleszti a képzelőerejüket és a szókincsüket. Nem egy előre megrajzolt klisét, sablont kapnak a meséhez, mint tévé nézés közben. El tudják képzelni, meg tudják „rajzolni” saját maguknak belül a hallott mesét. Emlékszem, amikor egy időben magyar népmeséket meséltünk Boginak, hamar észrevettük, hogy „felvette” a mesékben sokszor hallott szóösszetételeket. Néha nagyon vicces volt, ahogy a mai modern világban a mesében hallott szavakkal alkotott mondatokat.

Mese hallgatás közben a gyermek a főhőssel azonosulva ugyanazokat az örömöket, feszültségeket, félelmeket éli meg, amivel saját, mindennapi élete során is találkozik. Hamar megtanulja, hogy a mese folyamán minden jóra fordul, a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig megbűnhődik. A főhőssel való azonosulás pedig segít saját konfliktusai, félelmei, kudarcai feldolgozásában – hiszen a végén minden elrendeződik. Ezért sem baj, ha a gyermek sárkányokkal, gonosz boszorkákkal is találkozik a mesékben. Így a mese egyfajta feszültségoldó „eszközzé” válik, mely pozitív hatást gyakorol a kisgyerekekre.

A meséket aztán el is játszhatjuk, bábozhatjuk növelve ezzel az együtt töltött minőségi időt.

Hallottatok már a meseterápiáról? Én bevallom őszintén 2015. tavaszáig még nem hallottam róla.  Majd egy vállalkozónői inkubációs programban megismerkedtem Nezvál Eszter, meseterapeutával, a Mesefészek megálmodójával.  Eszter - aki 3 gyermek édesanyja - Boldizsár Ildikótól tanult, és azóta is tanulja, éli a meséket. Aztán Eszterrel sokáig nem találkoztam, egészen mostanáig, amikor is összekapcsolódtunk és egy közös projektbe keztünk, aminek köze van a mesékhez és a textiljátékokhoz.

No de erről majd később, most nézzük meg, mi is az a meseterápia. A meséket mindenki szereti, mert a mese nyelve adott, érti bárki életkortól, iskolai végzettségtől függetlenül. Minden mesében mélyen rejlő emberi bölcsesség bújik meg. Ezt használja ki a meseterápia. Nincs olyan élethelyzet, melyre ne találnánk egy megfelelő mesét. A meseterápia tehát önmagunk megismeréséhez vezető egyik lehetséges út.  Az egyén a saját maga szintjén megéli a történeteket, meséket, és azt fejleszti tovább magában, amire neki szüksége van.  A meseterápia gyerekek és felnőttek számára egyaránt elérhető. Bennem még elég erősen él az a kép, amikor a négy éves kisfiamat el kellett vinni az óvodapszichológushoz, mert megváltoztt a viselkedése, és mi nem tudtuk, hogy mi áll a háttérben, miben tudnánk neki segíteni. Ugyan ő "csak" egy egyszerű pszichológus volt, de mégis a mese és a rajz segítségével oldotta meg a problémát. Szóval én hiszek a mese erejében! Nem véletlenül mesélünk minden este mesét mi is gyermekeinknek. Ha Te is hiszel a mese erejében, és felkeltettem érdeklődésedet, keresd meg magadban a Kristálygolyót, vagyis a belső erődet, egy hétpróba segítségével.

Ezek után nincs más hátra, mint mesére fel! Helyezkedjetek el kényelmesen, bújjatok egymáshoz és indulhat a meseolvasás!

Mielőtt azonban elmennél mesélni csemetédnek, kérlek töltsd ki az alábbi mesével, meséléssel kapcsolatos kérdőívemet. Mindössze 2-3 percet vesz igénybe.

Egyszer volt, hol nem volt... kérdőív

Köszönöm!

Örömmel és mosollyal teli mesélést kívánok!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: