Mihály-napi almavásár | baniko műhelye

Mihály-napi almavásár

Szerdán, szerencsére szép, napsütéses, meleg időben megvolt az ovis almaszüret Pomázon. Szabi oviból hazafelé jövet örömmel újságolta, hogy megint felmászott a pici almafákra, s onnan szüretelte az almákat. Tegnap reggel pedig láttam, hogy már készítették a Mihály-napi almavásárhoz az almás zacskókat: a kicsik almákat nyomdáztak a papírra, a nagycsoportosok pedig festették a gyümölcsöket.Sajnos a mai almavásárra nem tudtam elmenni (Bogica megint összeszedett egy torokvírust), de megkértem egy kedves szomszédunkat, hogy helyettem is vásároljon Szabitól almát délután. Reggel pedig bekészítettem a hátizsákjába az almás bevásárlótáskáját, hogy legyen miben hazahozni a sok almát. Ti tudjátok mit ünneplünk szeptember 29-én?

Szeptember 29. - Szent Mihály napja

A Wikipédia szerint szeptembert Szent Mihály havának is hívják, 29-e pedig Szent Mihály arkangyal ünnepe. A népi hagyomány szerint ez a kisfarsang (karácsonyt megelőző mulatozás ideje) kezdete, mely egészen Katalin napig (november 25-ig) tartott. Szeptember végére beérett a termés, felforrt az újbor, a pásztorok behajtották az állatokat a téli szálláshelyükre. Vagyis lezárult egy gazdasági év, véget ért a betakarítás. Itt volt az ideje az ünneplésnek, a pásztorok elszámoltatásának, vásárok, búcsúk rendezésének. Többféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás is kapcsolódik e naphoz. Például:
"Szent Mihály lova deres, behozza a telet!" "Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet."
   

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: