Milyen játékot vigyünk magunkkal a nyaralásra? | baniko műhelye

Milyen játékot vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Gőzerővel dübörög a nyár, a fele lassan el is telt. Gyerekek már táborban vagy épp nagyszülőknél. Ha még oviban, az is a héten véget ér. Hamarosan jön a közös nyaralás ideje. (A jövő héten mi is leruccanunk a Balcsira egy hétre.) De vajon milyen játékokat vigyünk magunkkal egy belföldi nyaralásra, mit hozhatnak a gyerekek?

Ehhez először is gondold át az alábbiakat:

  1. Hová mentek (nyaraló, szálloda, apartman, kemping stb.)?
  2. Mivel mentek, mivel utaztok (autó, vonat, busz stb.)? Mennyi cuccot tudtok (és akartok) magatokkal vinni?
  3. Ahová mentek, ott van-e valamilyen játékra lehetőség (játszótér, animátorok, játszószoba, ott lévő játékok stb.)? Utazás előtt a neten mindig tájékozódom a környék játszótereiről.
  4. Mivel szeretnétek a nyaralás alatt tölteni az időt? Strandolással vagy városnézés, egyéb program is belefér?

Ezután már nagyon könnyen össze fogod tudni készíteni a játékokat vagy nagyobb gyerekek esetén velük is összepakoltathatsz, legfeljebb a végén szelektálsz. :-) Például, ha szállodába mentek, ott általában van animáció, játszószoba, esti gyerekdisco stb., ahol remekül elvannak a gyerekek. Napközben, ha jó az idő, akkor szinte biztos, hogy a strandon lébecoltok majd egész nap. Estére meg úgy elfáradnak (ők is és Ti is), hogy nem lesz kedvük játszani.

Animáció (kézműveskedés) a strandon szállodában

 

Más a helyzet rossz idő esetén. Mi pár évvel ezelőtt jártunk már úgy, hogy egy 2 szobás apartmant béreltünk Hajdúszoboszlón, és az egy hét alatt végig szakadt az eső. Így kénytelenek voltunk az apartmanra és a vitt játékokra szorítkozni. Talán egy fél nap tudtunk csak strandolni.

Hajdúszoboszlón 2011-ben. Szerencsére akkor volt Szabi névnapja, így még egy legokészletet is kapott ajándékba. Épp azt építik össze apával. :-)

 

A telekre (saját nyaralóba) maximum csak a vonatútra viszunk valami apróságot, mivel lent rengeteg régi, megúnt játék van. Általában itthonról szoktuk levinni oda azokat a játékokat, amikkel már nem vagy csak ritkán játszanak. Ott viszont ezek kincsnek bizonyulnak. Ráadásul őskövület játékokat is lehet lent találni, olyanokat, amikkel még 2-3 éves korukban játszottak, vagy éppen férjem gyerekkori játékai voltak (műanyag katonák).

Játékok a telken. Persze van hinta, homokozó és kisház is a régi játékok mellett.

 

 

A játékok összepakolásánál én még az alábbi szempontokat veszem figyelembe:

Elsősorban olyan játékot pakoltatok össze a gyerekekkel - nálunk már ők pakolnak -, amit szeretnek, ami a hobbijuk. Így Bogi babákat (igen többet is), babaruhákat, színezőket, foglalkoztatókat és divattervezős füzeteket hoz magával; Szabi pedig autókat, vonatokat és legót szokott bepakolni. Ez utóbbit általában a férjem készíti neki össze egy kicsi legós dobozba, és igyekszik olyan alkatrészekből összeválogatni a "készletet", hogy változatos dolgokat lehessen belőlük építeni. Kerék, ajtó, ablak biztos van benne. A babák esetében pedig vettem egy csajos piperetáskát a Boginak, és csak és kizárólag annyi ruhát hozhat, ami abba belefér. Mert különben bepakolná az egész ruhásdoboz tartalmát. Ráadásul a kisebb babák is elférnek a tatyóban. Mert ugye egy baba nem baba, így sokszor egy egész család jön velünk.

Barbie és pár ruha. Természetesen mind saját készítésű.
Divattervezős füzet: a rajz még nincs kész, ahogy látszik is a Dalmata pöttyein. :-)

 

A pakolásnál másik szempont, hogy olyan játék is kerüljön a hátizsákba, amivel együtt is tudunk játszani (akár a gyerekek kettesben vagy együtt a család). Ilyenek például a kártyajátékok és az uti társasjátékok. Az Unot soha nem hagyjuk itthon, az megunhatatlan. Viszont - mivel ilyenkor mi felnőttek is ráérünk, és jobban tudunk koncentrálni a gyerekekre, sokkal többet szoktunk kártyázni a nyaralás alatt. Az idei Gyerekszigeten például már a nyaralásra vettünk egy klassz vonatos kártyát, amit ott helyben ki is próbáltunk. Ezt tuti magunkkal visszük. Bogi nagy kedvence pedig a Dobble, ami fejleszti a megfigyelőképességet. Ha a férjem is játszik, akkor mindig ő nyer, így gyakran kihagyjuk őt ebből a játékból. :-)

Természetesen olvasnivaló sem maradhat itthon. Mivel mindkét gyerkőcöm iskolába jár, ezért most már nekik is kell hozni egy-egy könyvet magukkal, amiből minden nap pár oldalt muszáj olvasniuk - például az ebéd utáni sziesztában.

És van két aranyszabályunk is, amit be kell tartaniuk a gyerekeknek:

  1. Annyi játékot hozhatnak magukkal, amennyi belefér a hátizsákjukba. Egy pici 10 literes Decathlonos táskájuk van. Ha több játékot tesznek oda, akkor először megkérem, hogy szelektáljanak, ha ez nem megy nekik, akkor én megteszem helyettük.
  2. Saját maguknak kell cipelniük, bármennyire is nehéz vagy könnyű.

Remélem sikerült pár hasznos tippet, ötletet adnom a pakoláshoz. Kellemes pihenést, nyaralást kívánok!

Ui.: Egy nagyon fontos dolgot elfelejtettem! Bárhová megyünk, soha nem maradhat itthon Lili és Bálin, Bogi alvókendője és plüssállatkája. Ezek elengedhetetlenek az alváshoz. :-)

 

 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: