Nyári szünet: holnaptól bezár a bazár! | baniko műhelye

Nyári szünet: holnaptól bezár a bazár!

Alapvetően anyagi okok, ill. a hosszú nyári szünidő miatt úgy döntöttem, döntöttünk a férjemmel, hogy nyárra (július - augusztus) bezárjuk a webshopot és szüneteltetem a vállalkozásomat. Sajnos ma Magyarországon nehéz önerőből, kevés tőkéből vállalkozást elindítani, ill. fenntartani. Állam bácsit nem érdekli, hogy van-e és mekkora rendszeres jövedelmem, akkor is tartja a markát, ha épp nem termeli ki a vállalkozásom az állandó költségeket. Márpedig egy kezdő átlag vállalkozó, egy kézműves meg plána, az első 1-2 évben veszteséges, és talán a 3. év után kezd el nyereséget is termelni. Most mondhatnád, hogy óh, de sajnálom! - de ne tedd! Én nem sajnálom, több okból sem.

1. Ez hozzá tartozik a vállalkozói léthez, ezt vállaltam, mikor vállalkozó lettem. Mielőtt megismertem a férjem, alkalmazottként dolgoztam különféle kisebb-nagyobb reklámügynökségeknél. Hát bevallom sokszor elég stresszes volt, főleg 1-1 kampány, projekt végéhez közeledve. A fizetésem fix volt, az elvégzett munka viszont egyre több, a szabadidőm pedig egyre kevesebb. Ezért is döntöttem úgy, hogy otthagyom a munkahelyem, és a babavállalásra koncentrálunk.  Persze ehhez kellett a férjem rábólintása is, mármint a munkahely otthagyásához (no meg a másikhoz is. :-). Már csak azért is, mert a válság ekkor már érződött a szakmánkban is. Viszont a férjem oldalán az alkalmazotti lét után egy teljesen más világot ismertem meg. Tetszett, hogy szabadúszó illusztrátorként ő maga osztja be az idejét, akkor dolgozik, mikor ő akar - persze az adott megbízás határidején belül -, ill. akkor csinál magának szabadidőt, amikor akar. Tetszett a sok stressz után a nyugalom, a szabadság, a szabadidő. Ekkor kezdtem újra az alkotással foglalkozni, új dolgokat - például keresztszemes hímzés - kipróbálni. Persze nyilván ez az életforma hátrányokkal is járt: amikor ritkultak a megbízásai, akkor kevesebb pénzből kellett gazdálkodnunk. De én még mindig élveztem ezt a szabadságot, és élvezem a mai napig, még akkor is, ha nem napi 8 órát, hanem sokszor 10-12 órát dolgozom. De ez már a saját döntésem. Bevallom, néha lelkiismeretfurdalásom is akad, mikor egy-egy este leülünk tévézni vagy megnézni egy filmet és nem a gép előtt ülök dolgozva. Ugyanis este 9 után kezdődik a második műszak nálam, és éjfélig, hajnal egyig tart. Tehát ne sajnálj, mert tudom hová tartok, tudom mi a célom. Ehhez pedig néha előbb át kell sétálni a völgyön, hogy aztán megmászhassuk a dombot, a hegyet. :-)

2. A másik ok pedig, hogy köszönhetően a két hónapos "kényszerszabadságnak", több időt tölthetek együtt a családommal, a gyerekeimmel és a férjemmel. Nem kell azon görcsölnöm, hogy most épp dolgoznom kéne, de a gyerekek is velem szeretnének közös programot csinálni, nincs "mindjárt", "előbb ezt még befejezem", "egy pillanat" stb.  Most viszont, hála Virág (Gyereketető) bakancslistás ötletének, rengeteg listát készítettünk közösen a nyárra. Azért többfélét, mert készítettünk külön a nyaralásokra, és csak úgy általánosságban a nyárra is. Az elektronikai kütyük beszabályozására is jó ötletnek tartom Virág bevált módszereit, szerződését, amit mi is be fogunk vezetni a táborozás után. No de visszatérve a bakancslistánkhoz olyan egyszerű, hétköznapi tevékenységek is szerepelnek rajta, mint a homokvárépítő-verseny, a telki szalonnasütés (ezt már ki is pipálhatjuk, mert szombaton megtörtént) vagy éppen egy piknik a Hajógyári-szigeten. De különböző kirándulások is, amik megszervezése autó hiányában kicsit nehezebb, de igyekszem teljesíteni. :-) Szóval ne sajnálj, mert, ha megint az alkalmazotti léttel hasonlítom össze a helyzetem, akkor kaptam 8 hét szabadságot. Neked hány nap, hány hét szabadságod van?

Sütöttetek már szalonnát és virslit gumicsizmában?
A munka fincsi eredménye. :-)

És ne aggódj,  a nyáron sem lógatom a lábamat tétlenül - kivéve, amikor vízparton nyaralunk majd! Rengeteg olyan háttérmunka van, amire az alkotás mellett nem jutott időm. Például szeretném a webshopot és a blogomat is átformálni. Lehet, hogy nem lesz látványos a változás, de van pár dolog, ami régóta lóg a levegőben. No és Neked is szeretnék sok-sok érdekes olvasnivalóval szolgálni a nyáron. Úgyhogy nem szabadulsz meg tőlem ilyen könnyen, a vakáció alatt is hallasz még felőlem, ill. a véleményedet is többször ki fogom kérni. Ezúton köszönöm, hogy olyan sokan kitöltöttétek a múltkor kiküldött kérdőívemet, nagyon sok segítséget, ötletet kaptam belőle. Már készül a következő kérdőív, remélem újfent számíthatok a segítségedre. És természetesen alkotás nélkül sem maradok, mert ott van a termékfejlesztés is. Számos félkész munkám van, amit most végre befejezhetek, ill. talán arra is jut időm, hogy magamnak és a családom egyéb tagjainak is varrjak valami szépet!

Éjen a nyár, kellemes vakációt!

Szóval éljen a nyár, a vakáció! Örömmel és sok mosollyal, közös programmal teli nyarat kívánok! Szeptemberben találkozunk a webshopban!

 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: