Ovis adventi készülődés 2. | baniko műhelye

Ovis adventi készülődés 2.

Egy korábbi bejegyzésemben már megmutattam, hogy mit készítettek a Delfin csoportos ovisok a keddi közös adventi készülődésen. Sikerült lefényképeznem a saját csoportunk alkotásait is, így most ezeket szeretném megmutatni. Talán az egyik legkedveltebb és kicsik által is könnyen elkészíthető dísz a klasszikusnak számító szegfűszeges narancs (pontosabban mandarin) volt. Ezt még kiscsoportosok is meg tudják csinálni. Nagyon könnyű elkészíteni: a szegfűszegeket egyszerűen csak bele kell szúrni a narancsba. Ha tovább szeretnénk díszíteni a narancsot, akkor a szegfűszeget úgy szúrjuk a narancsba, hogy az valamilyen mintát adjon ki - pl. egy csillagot vagy spirális alakban szegfűszegezzünk. Anyukák, apukák hámozókés segítségével további mintákat véshetnek a narancsba. A mintát akár előre is megrajzolhatjuk, hiszen azt később úgyis kivéssük. Szép szaténszalagokkal tovább dekorálhatjuk a szegfűszeges narancsunkat.

A Facebook oldalamon ebben az albumban további ötleteket találtok erre vonatkozóan.

A narancs mellett kétféle mécsestartót készíthettek még a gyerekek.

1. Mécsestartó papírból

Mécsestartó papírból

Ezt szintén kiscsoportosokkal is elkészíthetjük, persze szülői segítséggel. Nincs más dolgunk, mint színes kartonból vágjunk ki valamilyen karácsonyi motívumot. Mi fenyőfából készítettük, de lehet csillagot vagy akár hópelyhet is kivágni. Ha nincs otthon színes kartonunk, akkor vágjuk ki fehérből, s utána fessük le a kívánt színre. Pl. a csillagot aranyra, bronzra vagy ezüstre. A hópelyhet hagyhatjuk akár fehéren is, de akkor válasszunk hozzá színes mécsest. Vághatjuk szabad kézzel vagy sablon alapján is. (Sajnos az ovinak elég rossz minőségű gyerekollói vannak, így a fenyő kivágása nem volt egyszerű. Nem is tudom a gyerekek hogyan tudnak ezzel vágni.)

Ha kivágtuk a fenyőfát, akkor rajzoljuk meg a mécses helyét, s a kör közepét vágjuk ki, sugárirányban vagdossuk be a rajzolt körig, majd a fülecskéket hajtsuk a fenyőfa hátoldala felé. (Első olvasásra lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de a fotó alapján már egyértelműbb lesz.) Ezekre fogjuk a mécsest felragasztani.

Mécsestartó papírból1

Egy nagyobb lukasztó segítségével vágjuk ki a csúcsdíszt, majd kisebb lyukasztókkal a kisebb díszeket különböző színes kartonokból. Nyugodtan használjunk arany, bronz vagy ezüst színű papírokat is. Majd ragasszuk fel a fenyőre.

Utolsó lépésként pedig ragasszuk bele a mécsesünket. S már készen is vagyunk.

2. Dekupázsolt (szalvétatechnikával készült) üveg mécsestartó

Mécsestartók szalvétatechnikával             Ezt már inkább kicsit nagyobb gyerekeknek ajánlom. Egyrészt, mert a szalvéta nagyon könnyen szakad, így óvatosan kell vele bánni, másrészt saját gyerekeimnél is láttam, hogy rengeteg ragasztót elhasználnak, ami szintén megnehezíti a szalvéta felragasztását. Ha mégis gyerekekkel szeretnénk kipróbálni a szalvétatechnikával készült mécsestartót, akkor javaslom, hogy párhuzamos oldalú mécsest, poharat, üveget válasszunk, mert arra sokkal könnyebb egy szalvétacsíkot felragasztani, mint a lefelé szűkülő pohárra. Ha csak ez utóbbink van, akkor inkább vágjunk ki több darab motívumot, s azokat ragasszuk a mécsesre, pohárra. Elkészítés menete:

  1. Vágjuk ki szalvétából a nekünk tetsző mintát.
  2. Majd szedjük szét rétegeire, csak a legfelsőt fogjuk használni.
  3. Ezután illesszük a szalvétát a mécsesünkre, s dekupázsragasztó segítségével ragasszuk fel óvatosan. Mindig a közepe felől kezdjük el ragasztani. Ne ijedjünk meg, a ragasztó fehér, mikor felkenjük, de száradás után átlátszó, s egyben vízálló is lesz.
  4. Ha megszáradt a ragasztónk, már kész is a mécsestartónk.

Örömteli alkotást kívánok!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: