Piacozni kezdtem - Római parti piac | baniko műhelye

Piacozni kezdtem - Római parti piac

A napokban olyan sokan kérdezték tőlem, hogy miért nem próbálom ki a Római parti piacot, ami nemrég nyitott itt nálunk és a méltán híres káptalantóti Liliomkerti piac kistestvére. Bevallom őszintén mivel nem vagyunk egy piacrajárós család - persze a gyerekek előtt férjemmel megfordultunk mi is a helyi piacon -, még soha életemben nem hallottam a káptalantóti piacról. Azt sem tudtam merre van. De aztán az interneten utánaolvastam és kiderült, hogy a Balaton-felvidék egyik leghíresebb kézműves és termelői vására gyönyörű portékákkal. Találhatsz itt kézműves sajtokat, kolbászokat, saját termesztésű zöldségeket, házi szörpöket, frissen sült medvehagymás kenyereket, no és számos kézműves terméket - például ékszert vagy házi készítésű szappant.

"A törekvés az, hogy ne csak ételeket és italokat kínáljon a Liliomkert. Nemcsak ebből áll az élet, hanem az ételek előállításából, az öltözködésből, vagy éppen a szellemi táplálék magunkhoz vételéből. Ennek jegyében a káptalantóti piacon a régiségkereskedők, a könyvgyűjtők ugyanúgy helyet kapnak, mint a kézműves sajtkészítők." - mondja Harmathy Ildikó a piac megalapítója.

A piac nemcsak egy piac, hanem egyben közösségi hely is. Ide nem lehet 1-2 órára kijönni, mert folyton ismerőssel találkozik az ember, szinte mindenhol kóstolókba botlik. Remek családi program. Olyannyira népszerű, hogy nyaranta rengeteg turista keresi fel, és  több árust már nem is tudnak befogadni a hely kapacitása miatt. Így logikus lépésnek tűnt itt Budapesten is egy "kistestvér piac" megnyitása.

A Római parti Liliomkert piac 2017. áprilisában nyitotta meg kapuit Budapesten a III., Nánási út 47-49-ben. Idézet Facebook oldaluk bemutatkozásából:

"Hetente, szombat délelőttönként várunk kicsiket, nagyokat, helyieket és távolabbról érkezőket egyaránt a Római-part melletti Nánási udvarban. Egy piac, ami több mint bevásárlás. Minőségi, hazai élelem, kóstolók, kézművesek, programok, jó kis beszélgetések várnak mindenkit.

Ízelítő kínálatunkból:
Ínycsiklandó tehén-, kecskesajtok kavalkádja, kívül csuda ropogós, belül foszlós kemencés kenyerek, mézédes lekvárok hazai gyümölcsből, hamisíthatatlan csabai kolbász, színes csuprokból csöppenő szomjoltó szörpök, spájzba vágyódó mangalica-, bivaly-, szürke marha kolbászok, melyekből oly finom reggeli válik majd. Élénk piros, roppanós kápia paprikák, vasárnapi húslevesbe kívánkozó chilikrémek, paprikás nokedlibe való háztáji csirkehús, fenséges ízű juhsajt és juhtúró, fehér, narancssárga, zöld, piros zöldségek, melyek nekünk termettek a magyar földeken és sok-sok más finomság, kelme, portéka, kincs vár ránk!"

Szóval ezek után úgy gondoltam, hogy én is megpróbálom, és 2017. május végén, egy gyönyörű, napfényes szombaton kis családommal mi is részt vettünk életünk első piacán. A zöldségek, házi sajtok, joghurtok, frissen szedett gomba mellett fából készül termékekkel, ruhákkal, ékszerekkel és játékkal is találkozhattak azok, akik kilátogattak szombaton a piacra. Álljon itt egy rövid képes beszámoló:

Ilyen volt a standunk. Ezek a sárga létrák nagyon ötletes megoldásnak bizonyultak. És rengeteg helyre tudtunk így pakolni. :-)

Gyönyörű színek! Imádom így egyben a plüsseimet.

Asztalszomszédon Szilvi, aki frissen szedett finomabbnál finomabb gombákkal érkezett a piacra:

Azt hiszem kellemesen telt ez a családi szombat délelőtt. A gyerekek is lelkes segítőim voltak: színezőket osztogattak a piacra érkező gyerekeknek, majd ők maguk is színeztek.

Szabi pedig barackmagból készített sípot. :-)

Köszönöm a kedves szavakat, a vásárlásokat és az őszinte érdeklődéseket termékeim iránt. Azt hiszem máskor is jövünk és örömmel segítünk még ismertebbé tenni a piacot. Jól éreztem magam!

Hamarosan újra találkozunk!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is híre menjen ennek a remek kis kezdeményezésnek.

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: