Pöttyök örök tánca | baniko műhelye

Pöttyök örök tánca

Úgy lesz valami igazán klasszikus, ha folytonosan jelen van a divat világában. A megunhatatlan pöttyös minta - angolul polka dot - a 19. század elejétől újra és újra „visszatáncol” a köztudatba, s tartja lázban a legnevesebb divatházakat és designereket a mai napig.    

Bár az angol nyelvbe polkapöttyként „bevonuló” minta nevében a népszerű lengyel tánccal, a polkával cseng össze, csupán feltételezés, hogy ezt a valóban köröket leíró tánc ihletette. A pöttyös minta mindenesetre a 19. század elején indult el világhódító útjára, ugyanakkor, amikor a lengyel nemzeti tánc is. A polkamániát az európai kivándorlók tömege „szállította” többek közt az Egyesült Államokba, ahol rövid időn belül sorra alakultak a polka klubok, teret adva a legújabb táncőrületnek. A polkázni járó hölgyek, hogy öltözködésükkel is hangsúlyozzák az összetartozásukat, pöttyös mintájú ruhadarabokat kezdtek viselni. 

Az 1880-as években már a kelmeboltok polcaira is felkerültek a polkapötty mintás anyagok: a táncőrületből hamarosan divatőrület is lett. Divatlapban először 1873-ban tettek róla említést.

Polkapöttyös kabátka az 1880-as évekből

A polkapötty népszerűségét a gyártók is alaposan kiaknázták: a mintázat hamarosan ruhákon, edényeken, ékszereken és függönyökön, játékokon és dísztárgyakon – gyakorlatilag minden elképzelhető és elképzelhetetlen felületen felbukkant.

A pöttyös minta iráni rajongás 1926 körül újult erőveltámadt föl, amikor az Amerika Szépe díj nyertesét egy pöttyös fürdőruhában fotózták.

Amerika Szépe pöttyös fürdőruhában 1926-ból

Két évvel később Disney bemutatta Minnie Mouse-t legújabb rajzfilmjében, aki – hogy, hogy nem - pöttyös ruhát viselt.

Minnie Mouse (Minerva Mouse)

Az 1930-as években már a pöttyel tarkított ruhák is megjelentek a boltokban, az igazi nagy sikert azonban Frank Sinatra „The Polka Dots and Moonbeams” (Pettyek és holdsugarak) című balladája hozta meg. Ekkorra már a Los Angeles Times magazin is említést tett az új divatról.

A későbbi évtizedekben a pöttyel díszített ruhadarabok száma az egekbe szökött, amikor Christian Dior berobbant az új „homokóra” formájú női ruhával, és megannyi stílusú ruhát pöttyökkel borított.

Mary Jane Russell Christian Dior ruhában (1950)

Mary Jane Russell Christian Dior ruhában (1950)

Hollywood követte a nőies kollekciót, s a pöttyös ekkor vált végleg a romantikus nőiesség jelképévé. Az újdonsült mintát olyan híres színésznők népszerűsítették, mint Elizabeth Taylor, Lucille Ball és Marilyn Monroe. Az 1951-ben készült híres és népszerű fotón Marilyn már pöttyös bikiniben látható. Monroe bikinije után a pöttyös a rockabilly révén élt tovább. Kis csend következett, amit egy újabb sláger tört meg 1960-ban: BrianHyland nagy sikerű dala, az „ItsyBitsyTeenieWeenieYellow Polka Dot Bikini” ismét visszahozta a pöttyöket a divatba. Napjaink divatjába is innen, az ötvenes–hatvanas évekből tértek vissza a vintázs hullámmal.

Bár a köztudatban a pöttyöknek előszeretettel tulajdonítanak valamiféle kislányos bájt is, a minta mégsem feltétlenül gyerekes, sokkal inkább vidám, lendületes, ugyanakkor romantikus, fiatalos és játékos, akárcsak a kör maga. S bár a divat folyton változik, a pöttyös minta örök klasszikusként újra és újra „visszatáncolja” magát. 

Babaruháim közt is számtalan pöttyös darabot találsz, Nekem is ez a kedvenc mintám. Készítettem egy videót, melyben a tavaszi, pöttyös kollekció darabjait mutatom be. Ha valamelyik megtetszik, ne habozz megkeresni a kapcsolat@baniko.hu e-mail címen.

baniko műhelye - pöttyös babaruha kollekció by Slidely Slideshow

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: