Szalvétatechnika (dekupázs) | baniko műhelye

Szalvétatechnika (dekupázs)

Ha jól emlékszem ez volt a legelső kreatív technika, amit sok-sok évvel ezelőtt kipróbáltam. A kezdeti időkben több ilyen képet készítettem ajándékba, de aztán valami oknál fogva feledésbe merült nálam. Talán mert újabb és újabb dolgokat próbáltam ki. De nézzük meg, miről is van szó. Maga a dekupázs szó (vagy franciául découpage) vágást jelent. A szalvétatechnika lényege (ahogy a neve is mutatja), hogy szalvétából kivágunk valamilyen mintát, s ezzel díszíthetünk nagyon egyszerű módon tárgyakat. Nem szükségeltetik hozzá kézügyesség, ráadásul nem is egy költséges hobbi. A nagyobb méretű szalvéták darabja kb. 40-50Ft. Ragaszthatjuk fára, fémre, üvegre, cserépre, műanyagra, gipszre, hungarocellre stb. Ahogy a neve is mutatja, általában a szalvétán lévő mintát használjuk, de használhatunk még újságpapírt, csomagolópapírt, egyéb papírfélét is. Ezzel a technikával nagyon hamar és könnyedén újjávarázsolhatjuk megunt, kopott tárgyainkat vagy éppen újat készíthetünk. Szükséges eszközök:
 • szalvéta vagy valamilyen más papír,
 • fehér akrilfesték vagy alapozófesték,
 • dekupázs ragasztó és lakk (ma már létezik kettő az egyben, én ezt használom),
 • olló,
 • ecset.
Ha ezeket beszereztétek, akkor már csak el kell dönteni, hogy min szeretnétek kipróbálni. Válasszatok olyat, amit könnyű dolgozni: pl. egy falemezt, egy virágcserepet, egy üvegmécsest vagy akár egy konzervdobozt. Elkészítés menete:
 1. Minden esetben a díszítendő tárgyunk felületét meg kell tisztítanunk a szennyeződéstől (pl. por, árcédula ragasztója, üveg esetében ujjlenyomat stb.)
 2. Ajánlatos a szalvéta felragasztása előtt a tárgyunkat fehér akrilfestékkel (vagy alapozófestékkel) lealapozni, lekenni. Így a fehér szalvéta mintája is jól fog érvényesülni a felületen, ill. a színek, minták is jobban átütnek, jobban kirajzolódnak. Természetesen kezeletlen felületen is alkalmazhatjuk a technikát.
 3. Amíg szárad az alapozófestésünk, addig vágjuk ki a felhasználni kívánt mintát a szalvétából/papírból. A szalvéták általában 2-3 rétegűek, mi viszont csak a legfelső réteget fogjuk felragasztani, ezért a legfelső réteget óvatosan húzzuk le. Innentől kezdve nagyon sérülékeny a szalvétánk, így nagyon óvatosan bánjunk vele. Természetesen papírnál nincs ilyen gondunk.
 4. Ha megszáradt az alapozófestékünk, akkor kétféleképpen ragaszthatjuk fel a szalvétát a dekorálandó tárgyunkra.
 • Halványan körberajzoljuk a mintát a dekorálandó felületen, majd a körberajzolt formát bekenjük dekupázsragasztóval, rátesszük a szalvétát, s óvatosan középről kifelé haladva rásimítjuk a felületre. Ha elszakadna, akkor próbáljuk meg kisimítani mondjuk egy fogpiszkálóval. Ha teljesen megszáradt, akkor lakkal (matt vagy fényes) átkenjük, ezáltal kicsit vízállóbbá is tettük a tárgyunkat.
 • A másik módszer, ahogy én is csinálom: a szalvétából kivágott formát ráhelyezem a dekorálandó felületre, s kicsit több ragasztó segítségével szintén középről kifelé haladva ecsettel kisimítom a mintát figyelve arra, hogy ne szakadjon el, ill. ne keletkezzenek ráncok, gyűrődések. A végén szintén lakkozhatjuk, de mivel én 2:1-bent használok, ezért nem szoktam.
Most már csak az van hátra, hogy megszáradjon az alkotásunk, s máris díszíthetjük vele lakásunkat vagy ajándékba is adhatjuk az elkészült remekművet. :-) Íme egy lovas, dekupázsolt, ajándék kép a kezdetekből. lovas-dekupazs S hogy miért írtam most a szalvétatechnikáról? A következő bejegyzésemből kiderül. :-) Tarts Velem akkor is!  

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: