Szerelem első látásra - Kedvenceim, a designer textilek | baniko műhelye

Szerelem első látásra - Kedvenceim, a designer textilek

Kezdetben keresztszemes, foltvarrós gyerekszobai kiegészítőkben gondolkodtam, s először fiam születésekor találkoztam ezekkel a gyönyörű anyagokkal. Szerelem volt első látásra. Akkoriban még egyáltalán nem hallottam a nagy designer házakról, annyit tudtam, hogy ezek a meseszép textilek Amerikából vagy Japánból érkeznek. Az első időkben nem is vettem sokat, inkább csak előre vágott „darabkákat” vásároltam, s azt varrtam össze a hímzéssel. Időközben a szerelemből gyűjtögető szenvedély is lett. Bárhol kis hazánkban láttam egy gyönyörű designer anyagot, pár centit muszáj volt vásárolnom belőle. Így az elmúlt 8 év során rengeteget halmoztam fel. Ezen időszak alatt szép lassan megismertem a pamutvásznak gyártóit, tervezőit is, s ma már megvannak a kedvenc textilmanufaktúráim is. Míg kezdetben az üzletekben álltam a polcok előtt, tapogattam és csodáltam ezeket a gyönyörű textileket, ma már szinte csak online vásárolok, mert a világhálónak köszönhetően egyre nagyobb a kínálat ezekből. Régebben az is gyakran megesett, hogy párom is elkísért az anyagvásárlásokra, s együtt választottuk ki az egymáshoz illő csodákat.

Bogi a hímzett békás párnájával. Szemmel láthatóan tetszik neki.

Mit érdemes tudni a designer anyagokról?

  • Mivel többnyire Amerikából érkeznek, s ott az angolszász mértékegység terjedt el, ezért az anyag szélességét inch-ben (44-45”, 1 inch = 2,54 cm), hosszát pedig yardban számolják (1 yard = 91,44 cm, tehát nincs egy méter). Ebből következik, hogy ezek az amerikai designer pamutvásznak keskenyebbek a hazai méteráru boltban kapható társaiknál, így több anyag szükséges egy adott ruhadarab elkészítéséhez.
  • Itthon méterben is árulják, de ennél még gyakoribb, hogy ún. fat-quarterben (magyarul kövér negyed) értékesítik. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy négy felé vágják az egy méter anyagot, így 4 db kb. 50x55 cm-es anyagdarabkát (18x22”)kapunk. Ebből egy darab a kövér negyed. Nagyon sok szép dolgot lehet egy ekkora kis gyönyörűségből varrni. Van, ahol már 10x110 cm anyagdarabkát is tudunk kérni, s természetesen, ha ebből 2 db-ot kérünk, akkor nem szabják ketté, hanem egyben hagyják. Ha egy olyan boltba tévedünk be, ahol élőben is megszemlélhetjük ezen anyagokat, akkor a biztonság kedvéért kérdezzünk rá a legkisebb megvásárolható mennyiségre. Az offline boltokban ez sokszor inkább 30 vagy 50 cm.
  • Kiváló minőségű, 100% pamut textilek. Mosógépben 30 fokon moshatók, de inkább kézi mosás ajánlott. Centrifugázhatók és alacsony hőfokon vasalhatók.
  • Ezek az amerikai pamutvásznak avatottak, szín- és formatartóak. Beavatást tehát már nem igényelnek, mert kellő figyelmet fordítanak a gyártók az utómunkára is. Nem engedik a színüket, nem deformálódnak, s ezáltal tartósak a belőlük varrt termékek. Ez a minőség elengedhetetlen feltétele. Nemrég varrtam egy táskát, aminek a külső anyaga fekete alapon fehér és színes körös volt. A táska külsejéhez színben harmonizáló, itthoni méteráru boltból származó – talán német - kék anyagot használtam volna, de mivel engedte a színét a beavatásnál, ezért nem mertem használni. Gyorsan kerestem egy hasonló árnyalatot a saját amerikai pamutvásznaim között, s a biztonság kedvéért beavattam. Természetesen egy csöppet sem engedte a színét, így bátran vágtam a varrásba, miután megszáradt a bélésanyag. Ha már beszéltem is róla, íme egy részlet a táskából:

Táska designer textilből

  • A fenti okok miatt nem olcsóak ezek a vásznak. Ehhez még hozzáadódik, hogy a magyar nagykereskedők szintén Amerikából rendelik meg közvetlenül a gyártótól, s nemcsak az áfát, hanem a vámot is ki kell fizetniük a textilek után.

Néhány fogalom, melyet hallhattok a designer anyagok kapcsán

Fat quarter (FQ), azaz kövérnegyed

Egy negyed yard designer textil (18x22”), azaz kb. 50*55 cm-s anyagdarab. Bővebben lásd feljebb.

Precut, azaz méretre vágott

Magyarul a precut előre vágottat jelent. Tehát a textilt lézeres technikával (minden vágat pont egyforma nagyságú) előre meghatározott méretre, formára vágják. Főleg a foltvarrásnál használják előszeretettel az ilyen anyagdarabkákat, s általában egy kollekció darabjai vannak egy csomagban, melyek egymással harmonizálnak. A pontosságuk miatt könnyű velük dolgozni.

Jelly Roll

Bevallom ilyet még sohasem vásároltam, de a neten már megcsodáltam őket. Ez egy szintén előre vágott, csíkokból álló anyagcsomagot jelent. A csíkok mérete eltérő lehet, de általában 2,5x44” hosszúságúak, s 40 db van egy csomagban. Általában azonos vagy egymást kiegészítő kollekció vásznai vannak összeválogatva benne. Ennek a kiszerelésnek az ára az előnye, ill. hogy megspórolható vele az anyagok felvágása.

S hogy mit lehet varrni ezekből a csíkokból? Bármit, akár egy ilyen gyönyörűséges táskát is:

Forrás: www.etsy.com/SundayGirlDesigns

Charm és mini charm csomagok

A charm csomagban 42 db 5x5” (kb. 12x12 cm) méretű, előre vágott anyagdarabka található, míg a mini charmban 2,5x2,5” (kb. 6x6 cm).

Moda mini charm pack

Moda Mini charm pack

A legegyszerűbb felhasználási módja ezeknek a kis négyzeteknek a párna, mint például egy ilyen:

Forrás: http://crazymomquilts.blogspot.hu

Ha külföldről rendeltek a bundle szó lehet még érdekes számotokra. Ez csomagot jelent, s a csomagon belül az anyagok mérete azonos, de maga a méret csomagonként változhat.

Riley Blake Fat Quarter Bundle

21 db-ból álló Riley Blake Fat Quarter Bundle

Remélem találtatok hasznos és új információkat ebben a bejegyzésben, s a jövőben Ti is bátrabban fogjátok ezeket a gyönyörű pamutvásznakat használni.

Jövő héttől pedig új sorozatot indítok útjára Designer Hétfő néven, melyben bemutatom kedvenc amerikai textil designereimet, textilmanufaktúráimat. Elsőként a Riley Blake Designs-szal ismerkedhettek meg.

Mosollyal és örömmel teli alkotást kívánok!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: