Tapasztalataim a természetes tojásfestő növényekkel | baniko műhelye

Tapasztalataim a természetes tojásfestő növényekkel

Megígértem, hogy beszámolok tapasztalatainkról a természetes tojásfestő növények használatáról. A legismertebb festőnövény a hagymahéj, amely minden háztartásban fellelhető és nem tartalmaz méreganyagot sem. Így akár a főtt tojást is befesthetjük vele, és ha nem osztottuk szét az összeset a locsolók körében, akkor meg is ehetjük a festett tojásokat. Emellett lilakáposztát és őrölt kurkumát vásároltam, hogy a vöröses-piros tojások mellett sárga és lila tojásaink is legyenek. Még a céklára lettem volna kíváncsi, mert nagyon nehéz a piros színt természetes úton előállítani, de nem kaptam.

Természetes tojásfestő alapanyagok - lilakáposzta, hagymahéj, kurkuma

Bogival kiszámoltuk, hogy hányan jönnek locsolni hozzánk, és hány darab tojásra lesz szükségünk kettőnknek, így 4-4-4 piros, lila és sárga tojást szerettünk volna a végén a kosárban látni. Na kérem szépen ez nem sikerült. Láttam néhány videót, mindenki másképp csinálta, így én is mentem a kútfejem után. Bevallom elég kalandosra sikerült a tojásfestésünk, de a végeredmény tetszik, ill. jó kis anya-lánya program kerekedett belőle.

Amíg gyerek voltam, mindig főtt tojásokat festettünk be, amit később meg is ettünk. Aztán miután megismertem a férjemet, náluk a kifúrt tojások festése volt a szokás, így mi is áttértünk erre. Ez azért is jó, mert a szebb darabokat mindig el szoktuk tenni vagy felakasztjuk a tojásfánkra. Most viszont az egyszerűség kedvéért maradtunk a főtt tojások használatánál.

Előkészületek

  • A tojásokat még előző este megmostuk, letisztítottuk, és hagytuk megszáradni őket.
  • A festés előtt én megfőztem az összes befestendő tojást.
  • Nemes Hajnal: Népi tojásfestés c. könyve azt írja, hogy min. 10 percig kell főzni őket, hogy a fehérjéjük és a sárgájuk is kemény legyen. Emlékszem gyerekkoromban néhány festett tojás zörgött belül. A könyvből az is kiderült, hogy ha sokáig szeretnénk megtartani a festett tojásainkat, akkor kb. másfél óráig kell főzni őket. Így egy idő után a tojás belseje elkezd összeszáradni és ha megrázzuk, belül zörög. Persze így is előfordulhat, hogy megromlik, akkor dobjuk ki!
  • Ha berzselt (növényrátétes) tojásokat szeretnénk, akkor gyűjtsünk hozzá apró levelű növényeket vagy petrezselymet. Vizezzük be a leveleket és simítsuk a tojásokra. Majd egy harisnyadarab segítségével szorosan "csomagoljuk" be a tojást. A harisnya végét pedig kössük meg egy cérna- vagy fonaldarabbal.

Berzselt tojás

 

Festőlé készítése

Ahány ember, annyiféle elkészítés. Láttam olyan videót, ahol a növények mellé ecetet és sót is tettek a vízbe. Van, aki csak a tojásfestő növényt tette a vízbe. Van, aki együtt főzte a tojásokat a növényekkel, van, aki leszűrte és magában a festőlében áztak a tojások. Én együtt festettem a növényekkel a tojásokat, és tettem a vízbe ecetet és sót is. Na itt kezdődtek a kalandjaink.

Kalandjaink, tapasztalataink

A kíváncsiságtól a nagy sietségben elfelejtettük berzselni a tojásokat, és már szinte az összes tojást beletettem a főzőlébe. Ráadásul a főzésnél három tojás meg is repedt, de semmi baj, mert holnap megesszük őket, de azért pótolni kellett ezeket is a későbbiek során.

Először a sárga tojásoknak álltunk neki, mivel ez tűnt a leggyorsabb festési módnak, nem kellett semmit felvágni, megpucolni. Egy lábasba (amit nem sajnáltam, ha megfog a kurkuma) feltettem annyi vizet, ami ellepte a tojásokat és egy fél zacskónyi kurkumát beleszórtam. Majd tettem hozzá egy kis ecetet és sót is. Úgy döntöttem, hogy a tojásokat együtt "főzöm" a festőlével, hogy intenzívebb színük legyen. Na ez volt az első hiba. Ennek eredményeként nemhogy színesedtek a tojásaink, hanem kifehéredtek. Az ecet ugyanis lemarta a tojásokról a meszet. Szóval, ha egyszerre szeretnétek a festőlével színezni a tojásokat, akkor ecetet ne tegyetek hozzá!

Kifehérített tojások

Eredeti és kifehérített tojások

Kurkumás tojás

Mivel a kurkuma után felvágtam a lilakáposztát és azt is fetettem "főni" ecettel együtt, ezért mire rájöttem a hibára, már 6 darab kifehéredett tojás lapult a festőlében. Érdekes volt látni, hogy a lila káposzta kék levet ereszt főzés közben, viszont mikor beletettem az ecetet lilává változott.

Festőlé lilakáposztából

Na gyorsan kiszedtem a tojásokat, egy szivacs segítségével lesikáltam a meszet róluk, és berzseltük a tojásokat. Legalább ennyi haszna volt a dolognak.

Aztán feltettem a hagymahéjat is a berzselt tojásokkal együtt főzni, de ehhez akkor már nem tettem hozzá ecetet. Egyből látszott is az eredmény. A fotón már az az állapot van, amikor kiszedtem a festőléből a héjakat biztos, ami biztos alapon.

Tojások hagymalében

A kurkumás vizet kiöntöttem és próbálkoztunk újra, de hiába tettem hozzá sárgarépahéjat is, kevésbé fogta meg a tojásokat. A növényrátét egyáltalán nem látszott rajta. A másik tojás pedig elég foltosra, csúnyára sikeredett, így azt áttettem a hagymahéjas lébe. Így összesen egy darab sárga tojásunk maradt.

Kurkumával festett tojás

Ezek után már én is leszűrtem az összes festőlevet, átöntöttem befőttesüvegekbe és ott színeztük tovább a tojásokat. Mivel a lilakáposzta fele megvolt, ezért készítettem újabb főzőlevet ecet nélkül. Gondoltam milyen jó lesz, ha lila és kék tojásaink is lesznek. Hát ez nem jött össze, pedig elég sokat (szerintem 5-8 órát biztosan) álltak a vízben a tojások. A kékes lilás léből végül átpakoltam a hagymahéjasba és a lila festőlébe tojásokat, mivel nagyon nem akartak sötétedni. Így születtek az alábbi tojásaink, amiket miután kihűltek bekentem egy pici zsírral, hogy fényesebbek legyenek.

Hímes tojásaink természetes festőnövényekkel festve

 

Összegzés

Kísérletezz bátran! Ha szeretnéd kifehéríteni a tojásokat, akkor tegyél ecetet a főzőlébe! Egyébként meg azt javaslom, hogy a főzőlevet külön készítsd el, szűrd le, majd öntsd át egy befőttesüvegbe vagy egyéb tálba, és ott fesd a tojásokat. Szebb színük lesz, ha ecetet is adsz hozzá. Elméletileg - és ez a hagymahéjas tojásoknál látszott is - minél tovább állnak a festőlében, annál intenzívebb színt kapnak.

Ha már Te is próbálkoztál a természetes festőnövényekkel, írd meg mi vált be a legjobban, mi a kedvenced. Ha pedig tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Kellemes húsvéti ünnepeket, sok locsolót és pihenést kívánok!

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: