Tavaszváró virágok - origami hóvirágok | baniko műhelye

Tavaszváró virágok - origami hóvirágok

Pénteken reggel szép idő lévén, oviba menet a tavaszról, ill. az első tavaszi virágokról beszélgettem a gyerekekkel. Ennek kapcsán megemlítették, hogy az oviban már van kinyílt hóvirágjuk - persze csak bent a csoportszobában egy cserépben (az egyik anyuka hozta).

Hóvirág: a tavasz hírnöke

Hóvirág: a tavasz hírnöke
Fotó: stockvault.net/Eric PHILIPPE

Ugye tudjátok, hogy 2005. augusztusában a hóvirágot védett virággá nyilvánították? Így egy szál virág letépése (vagy a hagymája kitépése) is komoly bírságot (10.000,- Ft) vonhat maga után. S hogy miért történt mindez, arra íme a magyarázat (idézet erről az oldalról):

"A válasz igen rövid: az ember miatt. Pontosabban az emberi kapzsiság és mohóság öltött olyan mértéket, hogy komoly veszélybe sodort egy olyan fajt, ami eddig hétköznapinak számított. Nem azok a turisták okozták a gondot, akik egy kis csokorral tértek haza (bár egy növényt igazán az élőhelyén lehet élvezni). A baj ott kezdődött, amikor a hagymáját már-már ipari módszerrel kezdték gyűjteni és importálni-de erről egy kicsit később. Tehát a gyűjtögetők embereket fogadtak, akik ásóval-kapával estek neki a telepeknek. Sőt, néhol tolólapátos munkagépeket állítottak ˝csatasorba˝, hogy még hatékonyabbá tegyék a munkát. (Ezzel kapcsolatban még meg lehet jegyezni, hogy az eltávolított felső talajrétegben nemcsak hóvirág élt, hanem sok más növény, állat, gomba, baktérium). Ezután kivitték Hollandiába-majd csomagolva visszahozták Magyarországra, és eladták... Miközben a hagymát tonna számra szállították a ˝tulipánok hazájába˝, a virágot nagy mennyiségben gyűjtők is megtették a maguk hatását. Logikus, hogyha valaki eladni akar, a legszebb, legnagyobb virágú példányokat szedik le. Vagyis a satnyább, ezáltal valószínűleg gyengébb genetikai állományú példányok maradtak az erdőben. Ennek következménye az állományok leromlása lett. Mivel a csökevényes példányok génjei öröklődtek, lassan degenerálódó telepeket hoztak létre, ahol kicsi volt a genetikai diverzitás (sokféleség). Mindent összevéve, igen csak sürgetővé vált, hogy valahogy szabályozzák a gyűjtést, mielőtt ˝szorgos kezek˝ végleg eltüntetik a kikelet szimbólumát. (Ausztriában -például- nem védett a hóvirág, de mindenki csak annyit szedhet le, amennyit két ujjal át tud fogni — és ezt a rendelkezést minden állampolgár lelkiismeretesen betartja). Vagyis addig hozzanak törvényt a hóvirág védelmére, amíg van mire. Erre 2005. augusztus 31-én került sor, a 13/2001. (V.9.) KÖM rendelet módosításával. A 13/2005 (VIII. 31.) KvVM rendelet értelmében a hóvirág a ˝természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok˝ közé került. Veszélyeztetett, védett, eszmei értéke 10 000 forint. Ez vonatkozik a virágra és a hagymára is! Aki nagyon szeretne hóvirágot a kertjébe, kereskedelemben vásárolhat hagymát. Ezek(elvileg) termesztett állományból származnak, vagyis nem természetes élőhelyüket dúlták fel."

Én is emlékszem még arra, amikor iskolásként a családdal elmentünk hóvirágot és ibolyát szedni Adonyba. Nem gyűjtöttünk sokat, csak pár csokorral, s gyönyörű volt olyankor az erdő. Ha Nektek sincs kertetek vagy cserepes hóvirágotok, akkor megmutatom mégis hogyan tudjátok becsempészni otthonotokba a tavasz hírnökét, akire remélhetőleg már nem kell sokat várni. :D A megoldás egyszerű: hajtogassatok a gyerekekkel origami hóvirágot. Mi péntek délután ezt meg is tettük.

Szabi hóvirágjai Szabi hóvirágjai

 

Bogi hóvirágjai Bogi hóvirágjai

 

A hóvirág hajtogatását ezen az oldalon meg is nézhetitek. Jó hajtogatást!

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: